donderdag 4 augustus 2022

Dierentuinnieuws Geboortegolf, afscheid en meer

De wereld van de dierentuin staat nooit stil. Zelfs niet als het warm is. Dan krijgen overigens veel dieren gewoon een ingevroren, verfrissende traktatie. Check de Youtubekanalen van Dierenrijk, Burgers’ Zoo of DierenPark Amersfoort maar eens om te zien hoe lekker de dieren dat vinden. De laatste maand zijn er heel veel leuke – en een paar verdrietige – nieuwtjes uit de Nederlandse dierenparken gekomen. Dus ga er maar – net als met het Museumnieuws van gisteren – lekker voor zitten onder de parasol, neem er een drankje bij en geniet van de overvloed aan geboortes en meer. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Lekker lezen: Het Mensenpark – de wonderlijke evolutie van Burgers’ Zoo

Koninklijke Burgers’ Zoo is een dierenpark wat al heel wat heeft meegemaakt. Van de oprichting, via de Tweede Wereldoorlog naar nu zijn er heel wat verhalen die verteld mogen worden. De Arnhemse schrijver Remco Kock (1985) verzamelde al deze verhalen door tientallen (oud)medewerkers te interviewen en bundelde deze in het boek ‘Het Mensenpark – De wonderlijke evolutie van Burgers’ Zoo. Het boek vertelt verhalen over het verzamelen van botten tussen de leeuwen, van een bekeuring krijgen omdat je niet plots kan remmen voor een rood verkeerslicht met een neushoorn achterin en over een orang-oetan die tijdens transport wakker werd. De oorlogsjaren komen uiteraard voorbij, maar ook practical jokes en de menselijkheid van het dierenpark. De mensen vormen de rode draad in het boek. Het eerste exemplaar werd overigens geheel zonder gevaar aan de Maleise beren gegeven die het best wel goed leesvoer vonden. Het boek is te koop bij Burgers’ Zoo. (foto: Koninklijke Burgers’ Zoo)


Kort nieuws uit Burgers’ Zoo

Geniet tot en met 28 augustus van de wonderlijke musical Zoë & Silas en de Safari Musical. In dit vrolijke familieverhaal spelen vier handpoppen de hoofdrol, terwijl je spelenderwijs – net als bezoeker Zoë – meer leert over de dierenwereld van verzorger Silas. De musical wordt overigens op 8 en 15 augustus nog door een gebarentolk vertaald. *** Voetbalvereniging VDZ (Volharding Doet Zegevieren) blijft tot zeker 2026 genieten van Koninklijke Burgers’ Zoo Arnhem als hoofdsponsor van de jeugdopleiding. In 2026 bestaat de grootste voetbalvereniging van Arnhem 100 jaar. Onder toezicht van de Caribische zeekoeien werd het sponsorcontract getekend. *** Over de zeekoeien gesproken; op 12 juli werden zij verrast met lekkere, malse takken. Deze traktatie kregen zij omdat die dag Burgers’ Mangrove de vijfde verjaardag viert. Meer over deze dit jubileum lees je binnenkort in de rubriek Uitgelicht hier op de website *** Burgers’ Bush is maar liefst 300.000 inwoners rijker; een kolonie bladsnijdermieren! Je kan ze gewoon voorbij zien wandelen met de blaadjes boven hun hoofd. Vanuit verschillende onderling verbonden terraria in de beschutte omgeving van een overdekt huisje kunnen de insecten via een vernuftige constructie van telefoonpalen en telefoondraden verse bladeren als voeding bemachtigen op eilandjes in de Bush. *** Vier van de zeven in Burgers’ Ocean wonende pauwoogzoetwaterroggen zijn gewogen en gemeten door een team dierverzorgers van de Bush en Ocean. Dit werd gedaan om te kijken of de dieren een gezond gewicht hebben, behorende bij hun afmetingen. (foto’s: Koninklijke Burgers’ Zoo)



Geboortenieuws en meer uit DierenPark Amersfoort

Pak de beschuit met muisjes er maar even bij, want in DierenPark Amersfoort zijn de afgelopen tijd voor dieren geboren. Zo is er een zeldzame Grévy zebra geboren op de savanne. Het is het tweede veulen voor moeder Geisa en de kleine loopt al volop met de kudde mee. *** Bij de stokstaartjes zijn er vier kleintjes geboren. Deze dieren worden onder de grond geboren en als ze oud zijn, komen ze pas tevoorschijn. Inmiddels zijn de kleintjes vaak buiten en worden ze door de hele familie verzorgd. *** Net zo bijzonder is de geboorte van een geelborstkapucijnaapje. Het kleintje klampt zich nu nog goed aan de moeder vast om zo goed te kunnen drinken. Mama en jong zijn buiten op het eiland goed te spotten. *** De leeuwinnen Zuna en Sifra hebben overigens in het kader van het fokprogramma de leeuwenfamilie in het park verlaten. Zij zijn verhuisd naar Veszprem Zoo in Hongarije. De dames zijn namelijk oud genoeg om op eigen poten te staan. De verhuizing is overigens zeer goed verlopen en de dames zijn al helemaal gewend. Moeder en tante Zaila en Sabi zorgen hopelijk met Ramzes voor een nieuwe generatie welpjes. *** Tot slot een wat verdrietiger nieuwtje: Khine War War de matriarch van de olifantengroep is onlangs overleden. De oma van de kudde had erg last van artrose, waardoor de verzorgers ervoor hebben gekozen haar in te laten slapen. Dochter Indra zal nu de taak van matriarch op haar gaan nemen. (foto’s: DierenPark Amersfoort)



Geboortegolf & Safari Run in Beekse Bergen

Hoera! Afrikaanse olifant Puna-Nessi is drachtig! Het duurt echter nog wel tot 2023 voordat de kleine ter wereld komt. Er is gelukkig genoeg klein grut om te bewonderen in het park, want de ooievaar draait met deze babyboom in Safaripark Beekse Bergen werkelijk overuren. *** In juni werd er een West-Afrikaanse chimpansee geboren. De moeder, Anne Clara, en haar jong maken het goed. Het is nog onbekend wie de vader is, dit moet nog door middel van een DNA-test worden uitgewezen. *** Overigens is de chimp niet de enige heuglijke geboorte voor het park. Er kwamen ook drie springbokken, een Nubisch girafje, zeven blauwe gnoes en een kropgazelle ter wereld in het park. Tot nu toe zijn er maar liefst 65 jongen geboren dit jaar in Beekse Bergen. *** Al die jonge dieren en hun familieleden kun je overigens bewonderen op een heel bijzondere manier. Van 4 tot en met 6 november aanstaande vindt namelijk de allereerste Safari Run plaats in het park. Tijdens dit evenement mag je hardlopen door het park en kom je zelfs door de binnenverblijven van de dieren! Op zaterdag is er zelfs een run voor kinderen, genaamd de Kids Route, voor kindjes tussen de 1 en 12 jaar met uiteraard aangepaste routes. (foto’s: Safaripark Beekse Bergen)


Vruchtbaar voorjaar voor Dierenrijk

De ooievaar was er in Dierenrijk al vroeg bij met zijn nest en dat is maar goed ook; er zijn maar liefst veertien dieren geboren. En wel één Humboldt pinguïn, één kameel, twee rendieren, twee zwijnsherten, twee alpensteenbokken en zes wolvenwelpjes! Alle dieren zijn geboren tussen maart en juni. Vooral met de geboortes van de wolven, zwijnsherten en pinguïns is het park extra blij. Hiermee levert Dierenrijk namelijk een belangrijke bijdrage aan het Europees managementprogramma. O en de ooievaars zelf hebben ook kleintjes gekregen! (foto’s: Dierenrijk)



Beregoeie Run in Ouwehands Dierenpark

Op zondagmiddag 18 september 2022 vindt de allereerste Wildlife Run van Nederland plaats en wel in Ouwehands Dierenpark. De Beregoeie Run heet het en is een belevingsvol hardloopevenement met een parcours over de Grebbeberg en door Ouwehands Dierenpark. Het doel van deze run is geld inzamelen voor Stichting Bears in Mind. Er zijn routes van 5, 10 en 15 kilometer en er is zelfs een speciale Kidsrun van 1 kilometer. Tijdens de run moet je verschillende belevenissen en proeven doen, die ook weer in het teken staan van beren. Doe je ook mee? Kijk dan op de website van Ouwehands Dierenpark en laat je sponsoren door familie en vrienden. (foto: Ouwehands Dierenpark)

Artisklas Haarlem 50 jaar in het Schoterbos

Artisklas Haarlem opende in 1964 voor het eerst haar deuren en is dus ouder dan 50 jaar. Toch viert dit kleine parkje dit jaar een bijzonder jubileum. In 1972 heropende het park namelijk naar de huidige locatie in het Schoterbos. En dat is dus 50 jaar geleden! Ter ere van wijlen dhr. J.J. Molenaar, de oorspronkelijke oprichter, is er een speciaal bord onthuld op 16 juli jl. Meer weten over dit park? Kijk op Artisklas-Haarlem.nl en ontdek deze plek. (foto: Artisklas Haarlem)

Bijzondere nieuwe bewoners voor AquaZoo

AquaZoo heeft een heel bijzondere nieuwe diersoort verwelkomt in het park en wel het in het wild uitgestorven Pater-Davidshert. In het park in Leeuwarden wonen nu twee van deze schitterende herten. En ze passen goed bij het park, want Pater-Davidsherten zijn dol op waterrijke en moerasachtige gebieden. Ze leefden in China, maar de soort stierf door de jacht al bijna uit in de negentiende eeuw. In 1865 woonde er alleen nog een groep in de tuin van de Chinese keizer, alwaar de Franse pater Armand David ze aanschouwde en hun van een Europese naam voorzag. De pater nam zestien herten mee naar Europese dierentuinen en hier wordt er voor gezorgd – en in een reservaat in China – dat het dier niet helemaal van de aarde verdwijnt. Inmiddels zijn er 1500 Pater-Davidsherten te vinden in dierenparken en reservaten. En nu zijn deze dieren dus ook te bewonderen in AquaZoo. Ook te bewonderen in de Friese dierentuin zijn Braziliaanse zeepaardjes. En wel tien stuks. Zij hebben hun intrek genomen in het aquarium waar ook zee-egels, garnalen en koralen in te bezichtigen zijn. (foto’s: AquaZoo)


Bijzondere nieuwe bewoners voor ZooParc

In Overloon hebben ook twee bijzondere diersoorten hun intrek genomen. De eerste nieuwe bewoner voor ZooParc is de Tobago beekkikker. Deze kikker woont in het nieuwe Madidi gedeelte van het park en is oorspronkelijk afkomstig van het eiland Tobago in Zuid-Amerika. De kikkersoort is zo onbekend dat hij in veel talen niet eens een gewone naam heeft en dus heeft het park zelf een naam bedacht: de Tobago beekkikker. Een heel logische, want hij komt dus van Tobago en woont graag in beekjes en rivieren. De andere nieuwe bewoners zijn vier vrouwelijke mhorrgazelles. In het wild zijn deze dieren allang uitgestorven, maar gelukkig zette in 1971 de Spaanse legeraanvoerder en fotograag José Antonio Valverde een reddingsactie op voor de mhorrgazelles, nadat hij ze tegenkwam op een onderzoeksreis. De laatst overgebleven dieren nam hij mee naar Spanje om daar een – succesvol – fokprogramma op te zetten. In dit kader zijn de vier gazelles ook naar ZooParc gekomen. In het najaar zal er nog een mannetje zijn intrek nemen in het park. (foto’s: ZooParc)


Gorilla Gyasi uit Apenheul overleden

20 jaar geleden werd gorilla Gyasi geboren in Apenheul als dochter van Dalila en zilverrug Bongo. Onlangs is deze prachtige, pittige en heerlijk eigenzinnige dame overleden. Ze was de week naar haar overlijden erg ziek en ondanks alle goede zorgen van de verzorgers en dierenarts heeft ze het niet gered. Uit onderzoek bleek dat ze een bacteriële infectie had. De kleine Kiango, de zoon van Gyasi en Bao Bao, wordt goed opgevangen door de groep. Gyasi had een goede band met alle gorilla’s. Met het overlijden van Gyasi zal de groep moeten wennen aan de nieuwe samenstelling, maar dit heeft naar verwachting geen grote impact. Voor Bao Bao en zoontje Kiango van 1,5 jaar zal de verandering wel groter zijn. Uiteraard houden de verzorgers de dieren goed in de gaten. Sterkte Apenheul met dit grote verlies. (foto: Apenheul)

Zeehondennieuws uit Ecomare

Tot slot nog een paar zeehondennieuwtjes vanuit Ecomare. Eind juni ving het opvangcentrum namelijk de eerste gewone zeehondenpup op. De verzorgers hebben de kleine Malaika genoemd en ze is in het quarantaineverblijf te zien. Het is niet vreemd dat er een gewone zeehondenpup in de opvang is aangekomen; het is immers het geboorteseizoen van deze zeehond. Dankzij het rustige weer is momenteel de kans dat een jong zijn moeder kwijtraakt, gelukkig maar klein. Het gebeurt soms door storm of door verstoring door mensen en men vermoedt dat dit laatste ervoor gezorgd heeft dat Malaika haar moeder is kwijtgeraakt. Gelukkig wordt ze bij Ecomare goed verzorgd. Maar… ligt er een pup op het strand? Hou afstand! Daarnaast hebben dierverzorgers van Ecomare vorige week zaterdag een volwassen mannelijke grijze zeehond op de Razende Bol bevrijd van een vislijn met maar liefst zes haken erin! Deze zaten vast in zijn huid. Hulpstrandvonder Hans Eelman had hem gevonden en de bemanning van de KNRM-boot Cornelis Dito bracht de dierverzorgers erheen en hielp met de bevrijdingsactie. Het was een flinke zeehond, maar hij leek zich bewust van de noodzaak mee te werken. Het vangen van een volwassen mannelijke zeehond is geen sinecure. De bemanning van de KNRM en van de Phileas Fogg van de strandvonderij zijn tussen hem en het water gaan staan, zodat dierverzorgers Hilde en Jarco hem met twee netten konden vangen. Hans Eelman: ’Hij kwam echt om hulp vragen.’ Het lukte de twee dierverzorgers met hulp van de bemanning van de KNRM om de haken en de lijn te verwijderen. Ze hebben het dier ter plekke weer vrijgelaten. Dit alles is gefilmd en vind je in het filmpje hieronder. Overigens is er nog meer mooi nieuws van Ecomare, maar daar lees je morgen meer over! (foto en video: Ecomare)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.