maandag 27 december 2021

Goed Doel WNF ijsberenproject op Spitsbergen

Wat is het koud hè buiten! Er is zelfs al geschaatst op (aangelegd en goed onderhouden) natuurijs. De winter hoort koud te zijn op het Noordelijk halfrond, want tijdens de wintermaanden groeit het pakijs van de Noordpool en kunnen ijsberen en andere pooldieren lekker leven. Helaas is door klimaatverandering het poolijs aan het smelten. Daar gaat al heel wat jaren over heen, maar het leefgebied wordt kleiner. Gelukkig doen we er met zijn allen veel aan om het klimaat weer af te koelen. Het Wereld Natuur Fonds zet zich met het Noors Polair Instituut in om ijsberen en de Noordpool te beschermen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bereneiland

Wist je dat er in de Barents Zee tussen Noorwegen en Spitsbergen een eiland ligt, genaamd Bereneiland? Het eiland kreeg deze naam van ontdekkingsreiziger Willem Barents toen hij er in 1596 op stuitte. Een populair eiland was het niet voor hem, want hij had al snel mot met de ijsberen die er woonden (als je daar meer over wil weten, dan is een bezoek aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een aanrader). Bereneiland is nu onbewoond, want er is bijna geen ijs meer. En juist dat ijs rondom Bereneiland én het hele Arctische gebied is zo belangrijk voor ijsberen, walrussen, robben, narwallen, walvissen en dergelijke hun voedsel vinden. Dat terugtrekken van het ijs wordt al jaren onderzocht door het Noors Polair Instituut in samenwerking met het WNF op Spitsbergen. Ook zijn ze zeer actief in de lobby om het gebied bij de Barents Zee, Spitsbergen en de rest van de Noordpool nog beter te beschermen. Dit doen ze onder meer door ijsberen te volgen via een GPS systeem.

Klimaatverandering & mens-dier-conflicten

Dat de populatie ijsberen in het Arctisch gebied aanzienlijk aan het afnemen is, is geen geheim. Het kleiner worden van het leefgebied is daar een grote oorzaak van. Maar ook het mens-dier-conflict zorgt ervoor dat er minder ijsberen zijn. Zo wordt er helaas nog volop gejaagd op de ijsbeer voor zijn vacht en komen ijsberen geregeld dichterbij bevolkte gebieden op zoek naar voedsel. Andere bedreigingen voor het verdwijnen van de Noordpool zijn olie- en gaswinning, visserij, scheepvaart en vervuiling (onder meer plastic).

Steun voor ijsberen in het wild

Het project bij Spitsbergen wordt door diverse Nederlandse dierentuinen ondersteund, bijvoorbeeld door Diergaarde Blijdorp waar je ook meer leert over het leefgebied van deze imposante dieren. Lees meer over ijsberen in Dier van de Maand van december 2020. Via wwf.nl lees je meer over hoe we ijsberen in het wild (en andere pooldieren) kunnen beschermen. Bijvoorbeeld door een donatie te doen of een ijsberegoeie aankoop in de webshop te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.