dinsdag 28 december 2021

Duik in het verleden met Rembrandts Amsterdam Experience

Ben jij dol op Rembrandt en wil je meer weten over zijn leven in Amsterdam? Dan moet je gewoon naar Rembrandts Amsterdam Experience. Dompel jezelf onder in zijn verhaal, maar ook dat van zijn tweede vrouw Hendrickje en zijn zoon Titus tijdens deze 5D-beleving. Begin december bezocht ik deze experience en het is echt een aanrader waar mijn hart voor kunst, educatie, Rembrandt en magie sneller van ging kloppen. Je komt gewoon zintuigen tekort. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Welkom in het huis van Rembrandt

De Experience begint al als je nog buiten staat. In de etalage vind je allerlei schilderijen, zoals wij in de moderne tijd kunst zouden promoten. Stap binnen en je ruikt de geur van specerijen. Samen met het bruine hout en de knusse sfeer heb je al het idee dat je de drukte van alledag buiten hebt laten liggen. Aan de kassa word je vrolijk begroet door een medewerker in klederdracht. Alleen die moderne kassa valt een beetje uit de toon, maar hier kan het nog, want je bent nog niet door de deur naar de voorkamer gestapt, waar je tijdreis naar de 17de eeuw echt begint. In de voorkamer van de Rozengracht word je begroet door pratende schilderijen en de magie begint. Titus en Hendrickje vertellen je over Amsterdam en de werken van Rembrandt en zijn leerlingen. Het is opletten, want de betoverde schilderijen veranderen steeds en details in het interieur lichten op als er over gesproken wordt. Er wordt gesproken over een Toverlantaarn, dat klinkt toch heel bijzonder.




Het betoverende atelier

Dan zwaait er een deur open en staat Titus daar. ‘Kom je verder?’ is de vraag. Ja natuurlijk! Je neemt plaats in het atelier van Rembrandt waar niet alleen de schilderijen bewegen en praten, maar alles betoverd lijkt. Het levensverhaal van Rembrandt komt voorbij, terwijl de Toverlantaarn zijn licht (en afbeeldingen) op de muur schijnt. Maar ook die muren komen tot leven, nemen je mee naar andere locaties en weer terug. Het is een heel fijne tijdreis waarin heel veel gebeurt. Als de notabele heer arriveert waar men op wacht, is het tijd om deze bubbel te verlaten en weer terug te keren naar de 21ste eeuw…




Prachtige details

In de voorkamer heeft Hendrickje het er steeds over dat Titus’ rode baret zo goed staat. Zodra we het atelier van Rembrandt betreden hangt er een schilderijtje van Titus met… juist, een rode baret op. Het zijn deze details die je helemaal opzuigen in deze beleving. Je komt echt oren en ogen tekort. Buiten veranderen de seizoenen, de muren zorgen iedere keer voor een nieuwe locatie en die Toverlantaarn… Ik hou ervan. Dankzij speciale technieken komen de schilderijen, muren en alles tot leven in ware Harry Potter-stijl. En je leert er ook nog wat van. Een aanrader dus.

Praktische informatie

Tijdens de Rembrandts Amsterdam Experience nemen Rembrandt, Hendrickje, Titus en de kleine Cornelia je mee naar het Amsterdam van de 17de eeuw. Je vindt deze beleving aan de Weteringschans 2 te Amsterdam (vlakbij het Leidseplein, Paradiso en De Balie) en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Amsterdam Centraal Station neem je bijvoorbeeld tramlijn 2 of lijn 12. Op moment van schrijven kost een ticket vanaf 12 jaar en ouder € 12,50 en voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar € 8,50. Met de Amsterdam Stadspas, I Amsterdam City Card, Vriendenloterij VIP-kaart of CJP kaart krijg je korting en betaal je aan de kassa. Vooraf reserveren is verplicht. Voor meer informatie en tickets ga je naar RembrandtsAmsterdam.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.