woensdag 29 december 2021

Schrijfcoachtip Het einde van het verhaal

Je hoofdpersoon heeft een doldwaas avontuur achter de rug. Je hebt hem of haar van alles laten meemaken en nu… nu is het avontuur voorbij. Toch? Maar hoe brei je nu precies een einde aan je verhaal. Want je wil niet dat je lezer met een raar gevoel blijft zitten dat het een mooi verhaal was, maar het einde nergens op sloeg? En je avontuur uit laten gaan als een nachtkaars… dat is ook zo zonde. Er zijn verschillende manieren waarop je een verhaal kan eindigen. Toepasselijk toch, zo aan het einde van het jaar? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gesloten einde

Ik hou het meest van een goed verhaal met een gesloten einde. Natuurlijk zou het verhaal nog door kunnen gaan, maar dit verhaal – dat is afgesloten. Het gesloten einde kom je vaak tegen. Maar je moet het wel goed doen. Ik zie het vaak als het uitzoomen van je hoofdpersoon. We zijn op pagina 1 het leven van dit personage ingestapt en nu loop je weer weg. Bijvoorbeeld door het karakter bij je weg te laten lopen, een deur dicht te doen, gordijnen te sluiten en dergelijke. Je kan het verhaal ook eindigen, zoals het begon. Misschien leerden we je karakter wel kennen toen hij uit een gebouw kwam lopen. Laat hem of haar het gebouw weer in gaan. Dat maakt de cirkel weer rond.

Open einde

Een open einde kan heel fijn zijn, als je weet dat er nog een verhaal na komt. Zo kun je bij een trilogie (of een ander langer lopende verhalenserie) best het einde open laten. Er komt immers nog een deel en het overkoepelende verhaal loopt door. Denk maar eens aan de Lord of the Rings van Tolkien of de Harry Potter-serie van J.K. Rowling. Deze boeken vertellen ieder een deel van het verhaal, waardoor het verhaal wat achter je ligt wel gesloten is, maar het avontuur nog verder gaat. Open eindes worden ook toegepast als je de suggestie wil wekken dat, ondanks dat het verhaal voorbij is, je hoofdpersoon verder gaat met zijn leven. Dit is meer een semi-open einde. En dan is er nog het open einde waarbij je met meer vragen blijft zitten dan er tijdens het verhaal zijn opgelost. Dit zie je vaak in heel spannende verhalen.

En dan zijn er nog verschillende type eindes die je aan je verhaal kan aanbrengen.

Vrolijk einde

Een einde waar iedereen blij van wordt is het Happy End. Bijna alle sprookjes eindigen wel met een ‘Ze leefden nog lang en gelukkig’. Hoe fijn is dat. Je personage heeft het avontuur overleefd, heeft het meisje of de jongen van zijn/haar dromen gevonden en het is allemaal goed afgelopen. Met een tevreden zucht kan je dan echt het boek dichtslaan. Zelfs al heb je een knoeperd van een open einde er aan vast gehangen. Dit verhaal is goed afgelopen.

Een slecht einde

Tja, dat kan natuurlijk ook; een einde waarbij het verhaal níet goed afloopt. Dat is geen fijn einde, maar wellicht wel een mooi, gesloten einde. Sterft de held aan het einde van het verhaal? Dat is heel verdrietig, maar wellicht is de wereld wel gered. Misschien was je hoofdpersoon wel ziek en heeft hij of zij het mooiste avontuur van de wereld beleefd, waardoor sterven weer een mooi einde kan zijn. Een verdrietig einde of een slechte afloop kan dus een goed einde zijn, als het maar past bij je verhaal.

Grappig einde

Zelfs in een niet komisch verhaal, kan een grappig einde met een dikke knipoog het verhaal een mooie einde geven. Misschien is er wel een running gag in je verhaal aanwezig tussen twee hoofdpersonen en trapt die ene er ein-de-lijk in. Dat is aan het einde ook wel fijn. Je lezer zal het boek met een glimlach sluiten, zelfs al is het een heel flauw grapje.

Plottwist

Dát zag je niet aankomen, zo een plottwist die het hele verhaal op zijn kop zet. Het kan het perfecte einde zijn voor je spannende, komische of avontuurlijke verhaal. Misschien was je goeierik toch de spion die aan het einde alles naar zich toe trekt en er met de buit vandoor gaat! Details die onbelangrijk leken, kunnen daardoor toch ineens heel belangrijk zijn. Roald Dahl is de koning van de plotselinge plottwist. Lees vooral zijn korte verhalen daar maar op na. Het WTF!-gevoel geeft het verhaal echt een goed einde.

Cliffhanger einde

Het ultieme open eind: de cliffhanger. Het verhaal lijkt niet af, maar het past wel bij het geheel. Thrillers en horrorverhalen eindigen nog wel eens met zo een ultieme cliffhanger. Maar er is geen vervolg, geen volgend hoofdstuk, zelfs geen nawoord. Het ruimtewezen zit vastgeplakt aan de capsule die naar de aarde racet, het monster woont nog steeds in het mysterieuze meer – ondanks pogingen het te vermoorden, de vampier lijkt geraakt door een staak, maar er hangt toch nog een vleermuis aan een boomtak… Dit avontuur is wellicht klaar, of toch niet…?

Vele eindes, welke past bij jouw verhaal?

Er zijn dus heel veel manieren om een verhaal te eindigen. Welke het beste past bij jouw verhaal is iets waar je wellicht gaandeweg achter komt. Lukt het niet? Dan kun je altijd hulp inschakelen van mij als Schrijfcoach. Ik help je graag met het afronden van je verhaal. Maar ook bij de opbouw, voortgang, de personages en meer. Voor nu eindig ik deze serie Schrijfcoachtips met een vrolijke groet: Ik wens je een creatief, liefdevol en vooral gezond 2022 toe. Maak je dromen waar enne… tot volgend jaar, bij een nieuwe serie schrijftips.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.