donderdag 16 december 2021

Genieten van Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Een doodleuk museum, dat is Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam zeker weten. Overigens heb ik die slogan niet bedacht; het is de pay-off van het museum zelf. Vorige maand bezocht ik geheel spontaan (we hoefden niet te reserveren, maar check dat wel even voordat je het museum gaat bezoeken) dit museum wat tegenover de Kunsthal Rotterdam ligt. En hoe dat was? Hartstikke leuk en mega interessant. Lees snel verder en ontdek meer over Het Natuurhistorisch. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, kortgezegd Het Natuurhistorisch, is een museum dat op laagdrempelige wijze meer wil vertellen over natuurhistorie, ons geologisch verleden én stadsnatuur. De collectie vormt de basis van verschillende educatieve tentoonstellingen, waarbij de verschillende facetten van het dieren- en plantenrijk wordt belicht. Daarbij gaan ernst en humor hand in hand, zodat het voor alle leeftijden heel toegankelijk en interessant is. Het museum bestaat al sinds 1927 en heeft op verschillende locaties in Rotterdam haar altijd groeiende collectie laten zien. Het begon op zolder van een meisjesschool aan de Schiedamsesingel om in 1988 na een tijdje in Diergaarde Blijdorp gevestigd te zijn geweest, zijn intrek te nemen in Villa Dijkzigt in het Museumpark.


Prijzen en bereikbaarheid

Het Natuurhistorisch Museum ligt dus in het Museumpark van Rotterdam. Hier bevinden zich ook de Kunsthal Rotterdam en het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen. Je vindt er ook Het Nieuwe Instituut en het Chabot Museum. Er is een prachtig wandelpark omheen en je hebt zicht op de Euromast. Het Natuurhistorisch ligt tegenover de Kunsthal Rotterdam aan de Westzeedijk. Parkeren doe je in de parkeergarage die wordt gedeeld met bezoekers van het Erasmus MC. Met een halte aan de Kievitslaan is het museum net zo gemakkelijk te bereiken. Volwassenen betalen voor een bezoek op moment van schrijven € 8,00, kinderen van 5 tot en met 15 jaar, 65+-ers, studenten, CJP en groepen van groter dan 10 personen betalen € 4,00 per persoon. Het museum is gratis te bezoeken door kinderen (geen groepen) tot en met 15 jaar op woensdag, kinderen onder de 5 jaar en Museumkaarthouders. Ook voor speciale pashouders en begeleiders zijn er gratis bezoekmogelijkheden.


Genieten van heel veel bijzondere schatten

Anders dan een rijke schatkamer kan ik het museum eigenlijk niet noemen. Het is een knus museum met overzichtelijk, niet al te grote zalen, waardoor de collectie optimaal tot zijn recht komt. Je staat oog in oog met opgezette dieren, bezoekt een bijzonder kabinet over de walvis (en andere zeedieren), ontdekt kunst en gaat terug in de tijd toen er ook dino’s in Nederland rondliepen. De zaaltjes hebben allemaal een ander thema en een ander verhaal, zodat je steeds weer een bijzonder stukje ontdekt over de natuur.


Bijzonder vond ik vooral hoe het museum de focus durft te leggen op hoe dieren zijn gestorven. Zo zijn er allerlei dieren te zien die bijvoorbeeld slachtoffer zijn geworden van zwerfvuil (een egeltje met zijn koppie in een kwarkbakje of een vogel die is gestikt in een vis). Op deze manier vraagt het museum echt aandacht voor zwerfvuil en hoe we hiermee de natuur overduidelijk schaden. Het gedeelte over de natuur in de stad vond ik ook heel leuk. Van kleine vogeltjes tot een vos die aan een Kapsalon zit; je leert echt over wat je allemaal in de betonnen jungle kan tegenkomen.


Aan prehistorische bullenbakken is ook zeker gedacht in Het Natuurhistorisch. Ga mee op ontdekkingsreis naar een Mammoet van de Maas of verbaas je over vondsten uit zee, zoals een kaak van een monsterlijk grote potvis! Als dit alleen de schedels zijn, dan ga je je echt afvragen hoe groot de rest van deze dieren eigenlijk geweest zouden moeten zijn!


Het museum heeft twee verdiepingen. Op de tweede verdieping kom je allerlei leuke kamers tegen met verschillende kleinere exposities. Ga eens samen in gesprek over allerlei kwesties. Ontdek met spelletjes wat bepaalde dieren eten en hoe de huidjes er van verschillende dieren uit zien. En wat dacht je van een zaal vol vogels met gestileerde kunst. Herken jij welke vogel bij welk geblokt schilderij hoort? Door goed te kijken kom je er vast uit én je leert er ook echt wat van! Dat maakt het extra leuk.

Het Natuurhistorisch Museum heeft geen museumcafé, maar wel een heel leuke winkel. Een bezoek aan het toilet is ook aan te raden, aangezien er zelfs daar educatieve elementen zijn aangebracht. Ieder toilet heeft zo een eigen educatief display, om een bezoekje interessant te maken.

En? Doen ze hun pay-off eer aan? Jazeker. Ik vond het een zeer doodleuk museum. Het is niet supergroot, maar je bent er wel een paar uurtjes zoet als je echt alles aandachtig wil bekijken. De kasten vol insecten en schelpen eisen heel veel aandacht. En er zijn zoveel dieren te zien! Gelukkig staat overal aangegeven waar je naar staat te kijken, mocht je echt even niet weten wat je voor je hebt. Dat maakt het bezoek zeer interessant. Je komt er eigenlijk gewoon ogen tekort!


Bezoekje plannen? Kijk dan op HetNatuurhistorisch.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.