woensdag 22 december 2021

Keukenhofnieuws: voorjaar in de voorbereiding

Buiten vriest het en is het koud, maar in Keukenhof staat het voorjaar altijd centraal! Zelf kan ik ook niet wachten om door de kleurenpracht van het voorjaar te kunnen wandelen in dit schitterende park… Ondertussen hebben de tuinmannen niet stil gezeten, want er moesten immers 7 miljoen bloembollen de grond in. Ze hebben daar wel een beetje hulp bij gehad van verschillende bijzondere bezoekers. En er staat iets moois te wachten voor liefhebbers van voorjaarsbloemen en kunst! (O, voor mij dus). Lees snel verder en ontdek welke bijzonderheden er in Keukenhof volgend jaar te bewonderen zijn. (foto boven: Berry de Nijs/Writing Berries | overige foto’s in dit artikel: Keukenhof)

Eigen tuin voor ‘Bollenjongens’

Misschien zijn ze niet zo bekend in heel Nederland, maar de kijkers van de Omroep West tv-serie ‘Bollenjongens’ weten precies om wie het gaat. Mark, Ruben, Frank, Carlo, Allan, Martijn, Daan en Stan zijn acht jonge agrariërs die in de tv-serie centraal stonden. Sindsdien staan ze bekend onder de naam ‘Bollenjongens’. Samen met Johan Overdevest (producent van de serie) hebben zij hun eigen bloembollentuin aangelegd in Keukenhof. Henk de Mooij, manager parkbeheer bij Keukenhof, vindt het prachtig om de jongere generatie bloembollenkwekers en -exporteurs aan het werk te zien. ‘Een aantal van de bedrijven waar de jongens werken, leveren, vaak al generaties lang, jaarlijks bloembollen aan Keukenhof. Het is belangrijk dat de Bollenstreek haar kleurrijke karakter behoudt, en dat kan doordat deze jongens het bedrijf van hun ouders overnemen.’ In de serie was te zien dat er in 2020 al een klein perkje werd geplant met tulpen, afkomstig van de bollenjongens zelf. Dit jaar is het perkje uitgegroeid tot een serieuze tuin waarin wel 10.000 tulpen verwerkt zijn. In de lente van 2022 kunnen bezoekers de tuin in volle bloei zien. De tuin zal straks in het bloeiende park te bewonderen zijn. Wil je meer weten over de Bollenjongens? De serie kijk je terug via Bollenjongens.nl.

Aladdin plant eigen tulp

Zoals ieder jaar worden er bijzondere, speciale bloembollen geplant, waar dan weer bijzondere bloemen uit tevoorschijn getoverd worden. Zo ging ook de Aladdin tulp de grond in. En Jonathan Vroege, hoofdrolspeler van de musical Aladdin, kwam voor deze gelegenheid speciaal naar het bloemenpark om een handje te helpen.
‘Wat te gek dat er een Aladdin tulp is en dat ik deze mag planten in Keukenhof. Eerlijk gezegd wist ik niet van het bestaan van de Aladdin tulp af. Maar toen ik het had opgezocht vond ik het ook echt een sprookjesachtige bloem: elegant en kleurrijk. De tulp past daardoor ook helemaal bij de kleurrijke musical Aladdin. Ik kom de tulp zeker in het voorjaar van 2022 bewonderen!’ aldus hoofdrolspeler Jonathan.
Sprookjesachtig is de tulp zeker met zijn sierlijke puntige bloemblaadjes en prachtige kleuren… Maar dat kan je volgend jaar het beste zelf komen bewonderen.

Bon Bini Keukenhof

Jandino Asporaat droomt al enige tijd van een eigen bloemenpark op Curaçao. De locatie is er al: Hofi Mango. Er is veel moois en speciaals te zien. Een monumentale en tevens de enige suikermolen op Curaçao, restanten van een distilleerderij uit 1700 en ruim 600 mangobomen die honderden jaren oud zijn. Dit zijn slechts enkele van de ingrediënten die Hofi Mango op Curaçao, een gebied met bijzondere historische waarde, een ideale plek maken om te ontspannen in de natuur. Wat Jandino betreft moet dit een plek worden waar zowel de bewoners van het eiland als de toeristen graag komen om te wandelen en te genieten van de prachtige omgeving. Jandino: ‘Ik wil graag dat de toeristen ook de mooie natuur op Curaçao leren kennen. Ons eiland verdient meer dan alleen de waardering voor het strandtoerisme. Met het park wil ik graag iets nieuws toevoegen voor de bezoekerseconomie van Curaçao.’ De opening van het park staat gepland voor maart 2022. En waar anders dan in Keukenhof kun je dan inspiratie op doen! Daarom ging Jandino onlangs op bezoek in het park om te praten over hoe je een dergelijk park onderhoudt.
‘Toen Jandino ons vroeg of hij “stage” bij ons kan lopen, hebben we meteen positief gereageerd,’ aldus Keukenhof directeur Bart Siemerink. ‘We hebben ruim 70 jaar ervaring met het maken van de bloemententoonstelling, maar ook met het onderhouden van een landgoed en de 16 rijksmonumenten die op het landgoed staan. Een prachtig natuurpark op Curaçao, als onderdeel van ons Koninkrijk, behouden voor de toekomst is een mooi streven van Jandino.’
En toen Jandino toch op het park was, kon hij meteen een handje helpen bij het planten van zijn eigen Tulipa Jandino. Deze vind je volgend jaar – heel toepasselijk – in de Tropical Beach Garden in Keukenhof.

Keukenhof & Het Mauritshuis

Op 14 december jl. was het precies nog 100 dagen tot de opening van Keukenhof 2022. Alle bloembollen zitten inmiddels in de grond. De laatste bollen zijn geplant onder toeziend oog van het Meisje met de parel en Jacoba van Beieren! En dat doen zij niet zomaar. Keukenhof en het Mauritshuis hebben een bijzondere band en de samenwerking past goed bij ons thema, zo meldde Keukenhof directeur Bart Siemerink. Het thema van 2022? ‘Flower Classics’.
Bart: ‘Als klassieke symbolen komen we bloemen al eeuwenlang tegen in de kunst. Zo ook in verschillende kunstwerken die in het Mauritshuis te zien zijn. De replica’s van een aantal kunstwerken kunnen bezoekers in het voorjaar ook in Keukenhof bewonderen.’ Vanaf 24 maart is er in Keukenhof een speciale Mauritshuis inspiratietuin, waar een replica van het beroemdste schilderij van Johannes Vermeer, Meisje met de parel, te zien is. Ook het onmogelijke boeket, een bos bloemen die allen in andere jaargetijden bloeien en dus nooit tegelijkertijd samen in een vaas kunnen staan, komt hier tot leven! Bovendien viert het Mauritshuis volgend jaar ook een jubileum: in 2022 is het museum 200 jaar (!) geopend voor publiek. Een van de hoogtepunten van het jubileumjaar wordt de tentoonstelling ‘In Volle Bloei’.
Martine Gosselink, directeur Mauritshuis: ‘Kunnen we dit niet elk jaar doen? Mauritshuis en Keukenhof zijn zo’n logische match, een rijker kleurenpalet kan je niet krijgen! De 'fine fleur' van de Nederlandse schilderkunst ontmoet de krachtigste kleuren van de natuur, en dat op een afstand van slechts 30 km. Een perfect dagje uit voor een mooie lentedag.’

Keukenhof zal in 2022 van 24 maart tot en met 15 mei geopend zijn. Kijk voor meer informatie op Keukenhof.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.