donderdag 2 december 2021

Bijzondere tentoonstelling: Deep in Vogue

In de Kunsthal Rotterdam zijn momenteel verschillende tentoonstellingen te zien. Een daarvan is Deep in Vogue, een tentoonstelling met foto’s, kostuums en video’s over de Ballroom scene die in de jaren 70 van de vorige eeuw in Amerika is ontstaan. Dit levert een bijzonder verhaal op, vol bonte persoonlijkheden gevangen in prachtige (veelal zwartwit) foto’s en bijzondere video’s. Dus, strike a pose, en ontdek meer over deze gemeenschap. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ballroom Culture: een veilige plek om jezelf te zijn

We schrijven de jaren 70 van de vorige eeuw. Hoewel op seksueel gebied er vrijheid en blijheid wordt gepleit, heerst er nog een groot taboe op homoseksualiteit, transgender zijn en op travestie. Helemaal in de Afro Amerikaanse gemeenschap. In de New Yorkse wijk Harlem ontstaat een underground cultuur voor mensen die te maken krijgen met buitensluiting en discriminatie op gebied van seksualiteit én huidskleur. Want de donkere mensen in deze gemeenschap worden door blanken in hetzelfde schuitje gewoon buitengesloten, zo leert deze tentoonstelling ook. De zelfgekozen families, houses genoemd, vormen een veilige haven waarin je jezelf kan zijn en kan houden van wie je wil. Een house wordt geleid door een Mother of Father die de jongere leden onder de kleurrijke vleugels neemt en steunt in het leven. In de tentoonstelling worden met krachtige zwart/wit foto’s van de hand van de Frans-Haïtiaanse documentairefotograaf Chantal Regnault, deze mannen en vrouwen in al hun glorie en liefde geportretteerd.


De verschillende houses komen samen tijdens zogeheten Balls, waarbij men gekleed in extravagante gewaden, baljurken en uniformen in het middelpunt van de belangstelling staan. Er wordt gedanst en elkaar met poses van modellen afgetroefd op de dansvloer. Samen met Aziatische en Egyptische invloeden ontstaat er zo een heel nieuwe dansvloer: Voguing. De Vogue Performances vormen al snel het kloppende hart van de Balls.

Vogue: strike a pose

Een belangrijk onderdeel van de Ballroom Culture is Voguing. De Godfather van deze dansvorm is Willi Ninja (1961-2006). Op een grote wand zijn verschillende, krachtige poses van hem te zien. Ook draait er een documentaire Voguing: The Message (1989) waarin meer uitgelegd wordt over het fenomeen Vogue. De naam is afgeleid van het modetijdschrift Vogue. De krachtige poses die tot dans werden samengesmolten, kwamen van de modellen in het tijdschrift, maar ook van de catwalk. Voguing is een manier waarop de dansers van de Ballroom Culture hun eigen identiteit vorm gaven. Willi Ninja was daar zeer bedreven in en mag in deze tentoonstelling dus niet ontbreken. Vogue is een expressief underground fenomeen uit New York wat door Madonna in 1990 wereldwijde bekendheid kreeg. Vogue is overigens meer dan alleen het aannemen van een pose; er zijn allerlei speciale moves die erbij horen die je niet zomaar onder de knie krijgt. Aan de hand van videobeelden wordt in de tentoonstelling vijf Vogue performance elementen in beeld gebracht: duckwalk, catwalk, hands, floor performance en spins & dips. Deze video’s zijn gemaakt door documentairemaker Ottilie Maters. En wauw! Wat is dat gaaf om naar te kijken.


Kleurrijke tentoonstelling over een kleurrijke cultuur

Deep in Vogue is een heerlijke, kleurrijke tentoonstelling vol sfeer, vrolijkheid, muziek, schitterende kostuums en toffe video’s. Wat is het heerlijk om te zien. Je krijgt gewoon zin om zelf een Vogue battle te beginnen (maar helaas ben ik niet zo lenig of handig op hakken). De tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam bestaat uit drie zalen. De eerste is stijlvol vormgegeven in zwart en wit met prachtige foto’s van de verschillende pioniers van de Ballroom Culture. Daarna loop je over een runway de kleurrijke zaal in waar je meer leert over Voguing en wat er op Balls te zien is. In de derde zaal wacht een schitterende baljurk op je, met iconen uit de Ballroom Culture op de rok. De tentoonstelling is overigens in nauwe samenwerking met Amber Vineyard, Mother van het eerste Nederlandse ballroom house House of Vineyard, tot stand gekomen. De tentoonstelling viert echt de ballroomcultuur in al haar facetten en het viert dat ieder mens prachtig is en te allen tijde zichzelf moet kunnen zijn. Ik vind de tentoonstelling een werkelijke aanrader om te bezoeken en heb er intens van genoten.


Nu ook te zien

In de Kunsthal te Rotterdam zijn verschillende zalen waar je geniet van uiteenlopende tentoonstellingen. Op dit moment kun je er genieten van:
Deep in Vogue | Celebrating Ballroom Culture tot en met 9 januari 2022
Magnetisch Noorden Canada verbeeld in schilderkunst 1910-1940 tot en met 9 januari 2022
Getekend Rotterdam! | Anderhalvemetersamenleving tot en met 16 januari 2022
Drummies | Alice Mann tot en met 23 januari 2022
Calder Now tot en met 29 mei 2022
Voor meer informatie, tickets en openingstijden kijk je op Kunsthal.nl.
Magnetisch Noorden / Calder Now

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.