donderdag 23 december 2021

Stadsbeeld George Maduro

Een van de leukste uitjes van Nederland waar je in miniatuur kan bewonderen waar ons kleine land zo groots in is, is Madurodam. Maar wist je dat deze miniatuurwereld eigenlijk een soort van oorlogsmonument is? De naam Maduro verwijst naar oorlogsheld George Maduro. En George heeft veel gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Helaas is hij overleden in gevangenschap in Dachau. Even heel erg in het kort is het park ontstaan om inkomsten voor een ziekenhuis in te zamelen in Nederland dankzij Bep en Gerard Roon. Zij waren bevriend met de familie Maduro, die graag een monument voor hun zoon wilden oprichten. De Maduro’s hadden het geld om Madurodam tot stand te laten komen. Het verhaal van George en zijn familie wordt in het park verteld. Bezoekers kunnen hem overigens al zien staan voor de ingang. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

George Maduro

gemaakt door: Jikke van Loon
gemaakt van: brons
bestaat uit: twee beelden; een van de tienjarige Maduro leunend tegen een boom en een van de volwassen man
te vinden voor: Madurodam in Den Haag
staan daar sinds: 15 juli 2016 (tienjarige George) en 8 februari 2017 (volwassen George)


Het geboortehuis van George Maduro, te zien in Madurodam

Ode aan George Maduro

De twee beelden zijn beide gemaakt door Jikke van Loon en laten George Maduro zien in twee fasen van zijn leven. Als tienjarige kwam hij naar Nederland vanuit CuraƧao om er te studeren. Dit beeld van een kind vol verwondering en zorgeloosheid hangt lekker tegen een boompje en kijkt de weide wereld in. Dit beeld is op de 100ste geboortedag van George onthuld op 15 juli 2016. Nog geen jaar later werd kleine George door de volwassen man vergezeld op het plein. Volwassen Maduro werd op zijn 62ste sterfdag onthuld op 8 februari 2017. Dit was een bijzondere onthulling, want Prinses Beatrix was daarbij, samen met de toen huidige kinderburgemeester van Madurodam Iris de Ruyter de Wildt. Prinses Beatrix was ooit de eerste burgemeester van Madurodam. In het volwassen beeld staan allerlei namen te lezen van voormalige Madurodam burgemeesters en collegeleden. De beelden lijken alsof ze van klei zijn gemaakt, met een wat grovere structuur. Dit is echt kenmerkend voor de maakster van de beelden, Jikke van Loon.


Jikke van Loon

Jikke (geboren in 1971) is een beeldend kunstenares die zowel beelden maakt als tekent en schildert. Zij vindt haar inspiratie in vormen en bijzondere mensen. Ze heeft al heel wat beelden gemaakt, waaronder van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom, Harry Mulisch en Prinses Beatrix, die in de openbare ruimte te bewonderen zijn. Daarnaast stelt ze verschillende exposities samen met haar bijzondere werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.