vrijdag 3 december 2021

Dierentuinnieuws: Sinterklaas verrast dieren, DierenPark Amersfoort & Serious Request, geboortenieuws en meer!

December is aangebroken! Het wordt kouder buiten en het is al echt guur Sinterklaasweer. Als je tussen de regenbuien door nu een dierenpark bezoekt, zal je merken dat je alle tijd en ruimte hebt om te genieten van de dieren. Het is immers laagseizoen en dat geeft vooral nu extra rust tijdens je dagje uit. En in de Nederlandse dierenparken valt ook in de winter veel te beleven. Binnenkort komt daar meer over, vandaag geniet je vooral van het laatste Sinterklaas-, dieren- en dierentuinnieuws. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sinterklaas bezoekt Dierenrijk & ZooParc Overloon

Wie zoet is, krijgt lekkers! Dat is het motto van Sinterklaas. En de dieren in Dierenrijk en ZooParc Overloon hebben ook zeker wat lekkers verdiend. In Dierenrijk verraste Sint de Aziatische olifanten met allerlei cadeautjes vol lekkere hapjes! Ook in ZooParc Overloon ging de Sint persoonlijk langs om al zijn dierenvrienden te verwennen. Onder het mom ‘eerlijk zullen we alles delen’ heeft Sint winterpenen uitgedeeld die kinderen in de schoenen achterlaten voor Paardje Ozosnel. Het paard krijgt zóveel wortels! Die kan hij niet allemaal op. Daarom deelt hij deze graag met andere dieren bij wie zo een worteltje er ook zeker met smaak ingaat! (foto’s: Dierenrijk & ZooParc Overloon)


DierenPark Amersfoort & 3FM zetten zich in voor dieren in Zuid-Amerika

Luister jij ook ieder jaar naar Serious Request op NPO Radio 3FM? Dit jaar zenden de dj’s uit vanuit het Glazen Huis in Amersfoort. Dit jaar zamelen dj’s Sander Hogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen geld in voor het Wereld Natuur Fonds. De opbrengst is bedoeld voor het beschermen en herstellen van de regenwouden in Zuid-Amerika. Als jij een plaatje aanvraagt, dan maak je kans op mooie prijzen. Misschien loop jij straks wel een dagje mee met de dierverzorger in DierenPark Amersfoort! ‘Gebieden die als een groen schild voor de aarde dienen en klimaatverandering tegengaan. DierenPark Amersfoort omarmt dit doel volledig en heeft daarom een aantal passende doneeracties opgezet,’ aldus DierenPark Amersfoort-marketeer Timo van Boekel. ‘De regenwouden van Zuid-Amerika worden ernstig bedreigd en daarmee ook de leefomgeving van veel diersoorten. DierenPark Amersfoort maakt zich hier grote zorgen over en zet zich in voor het behoud van de natuurlijke leefomgeving van onder andere de brilbeer, luiaard en de zeldzame titicacakikker. Deze dieren vind je in ons park, waar wij vertellen over de problemen die spelen in hun oorspronkelijk leefgebied, maar vooral wat we kunnen doen om de bedreigingen tegen te gaan. Ook steunen wij lokale projecten om deze diersoorten te beschermen. Wij zijn dan ook blij dat 3FM Serious Request dit jaar geld inzamelt voor het Wereld Natuur Fonds om de regenwouden van Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen. Wij helpen daar graag aan mee en hebben daarom een aantal toffe acties opgezet die veelal een link hebben met dit gebied. Zo kun je verschillende acties steunen, zoals het meelopen bij de dierverzorgers van de luiaards en de brilberen, maar maak je ook kans om een naam te geven aan een pasgeboren doeroecoeli (nachtaapje).’ Wil jij kans maken op een van deze prijzen én het regenwoud helpen beschermen en herstellen? Kijk dan op de actiesite van 3FM Serious Request. (foto’s: DierenPark Amersfoort)

Geboortenieuws

De afgelopen maand zijn er weer kleintjes geboren in de dierentuinen. Zo werd in Safaripark Beekse Bergen een vrouwelijke Kirks dikdik geboren. Dit is een heel kleine antilopesoort. Ze heeft de naam Jill gekregen. Begin november is er in hetzelfde park een okapi geboren. De kleine is een mannetje en heeft de naam Dani gekregen. Hij en moeder Neyla maken het goed. Het Emmense dierenpark WILDLANDS verwelkomde eind november een girafje. De kleine is de tweede die dit jaar in het park geboren is. Mama Hidaya en haar jong maken het goed. Ze zijn tijdens WILDLANDS Backstage in de giraffenstal te bewonderen. (foto’s: Mariska Vermij-van Dijk/Beekse Bergen & WILDLANDS)


Nieuwe bewoners ZooParc Overloon

In het nieuwe Zuid-Amerika-themagebied Madidi van ZooParc Overloon hebben drie nieuwe bewoners hun intrek genomen. Het zijn drie mannelijke gouden leeuwaapjes. In het wild komen ze voor in Zuidoost-Brazilië en helaas worden ze in het wild met uitsterven bedreigd. ‘Om uitsterven te voorkomen is er een intensieve beschermingscampagne opgezet, onder andere door een wereldwijd diermanagementprogramma, ook wel fokprogramma genoemd. Alle dieren in dit programma zijn eigendom van de Braziliaanse overheid en verblijven in bruikleen bij dierentuinen. Deze parken, waaronder dus ZooParc Overloon, zorgen samen voor een gezonde reservepopulatie van het gouden leeuwaapje,’ vertelt dierverzorger Steven van den Heuvel. ‘Door de intensieve beschermingscampagne en het managementprogramma is de populatie van het gouden leeuwaapje inmiddels wat stabieler. Momenteel wordt er in Brazilië hard gewerkt om stukken regenwoud met elkaar te verbinden, zodat de dieren bij elkaar kunnen komen en zich voort kunnen planten.’ Ondertussen ontdekken deze nieuwe bewoners met veel nieuwsgierigheid hun nieuwe woonplaats in Overloon. (foto: ZooParc Overloon)

Bouw tijgergebied AquaZoo Leeuwarden gestart

Volgend jaar worden er tijgers verwacht in AquaZoo Leeuwarden en daarom is de bouw van het nieuwe tijgergebied onlangs gestart. In het oostelijk deel van de dierentuin (waar eerst de zeeleeuwen en kroeskoppelikanen woonden) komt een verblijf van 5.000 vierkante meter groot. Het gebied wordt omgetoverd tot tijgerparadijs met grotten, heuvel, een waterloop en diverse klimbomen. Er komt zowel veel groen uit het stroomgebied van de rivier de Amoer – waar de tijgers nog in het wild leven – als inheemse Friese soorten, zoals eikenbomen, in het verblijf te staan. Het gebied wordt het nieuwe thuis voor amoertijgers (ook bekend als Siberische tijgers) Aïda (2,5 jaar oud uit Safaripark Beekse Bergen) en Vadim (6,5 jaar oud uit Sosto Zoo in Hongarije). Het gebied biedt tevens een mooi educatief startpunt om meer te vertellen over het gebied, de dreiging waarmee deze tijgers in het wild leven en hoe we de dieren kunnen beschermen. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Kort Dierentuinnieuws

De rode panda’s die dit jaar in DierenPark Amersfoort zijn geboren hebben een naam gekregen. Het vrouwtje heet ‘Suki’ en het mannetje heet ‘Hikaru’. ‘Suki’ staat voor ‘liefde’, ‘Hikaru’ betekent ‘schittering. * * * De Maleise beren van Burgers’ Zoo zijn onlangs verrast met een reuzenpompoen. De pompoen met een gewicht van 635,5 kilo is gedoneerd door Brasserie Staverden. * * * Met de gorilla’s en leeuwen uit Diergaarde Blijdorp waarbij Covid-19 was geconstateerd gaat het gelukkig stukken beter! De gorillagroep is weer bijna de oude en ook de leeuwen zijn bijna uitgeziekt. Waar nodig worden de dieren nog met medicatie ondersteunt. (foto’s: DierenPark Amersfoort – Burgers’ Zoo – Diergaarde Blijdorp)


Bijzondere vogel in de opvang bij Ecomare

Een vogel die je niet vaak ziet in Nederland: de papegaaiduiker. Een paar dagen geleden vond Texelaar Marcel Wijnalda deze bijzondere vogel verkleumd in het schuim op het strand. Hij twijfelde geen moment en nam het bibberende dier mee naar Ecomare. De verzorgers hebben hem in een zogeheten drooghok geplaatst, waar de papegaaiduiker kon opwarmen. Nu hij de eerste dagen heeft doorstaan zijn de verzorgers licht positief over zijn herstelkansen. Maar een bijzondere gast is het zeker! Vermoedelijk is het dier uit koers geraakt door de harde wind en zo op het eiland terechtgekomen. Papegaaiduikers zijn echte zeevogels en ze komen alleen aan land in de paartijd en om te broeden, maar dan komen ze niet naar Nederland. De op Texel gevonden papegaaiduiker is waarschijnlijk zo’n 2-3 jaar oud. Hij is niet de eerste papegaaiduiker die bij Ecomare is gebracht. In de zomer van 2017 hebben de verzorgers ook een papegaaiduiker helpen herstellen. Deze vogel is toen meegegeven met een vlucht naar een boorplatform, waar hij, midden op de Noordzee, weer werd vrijgelaten. Uiteraard hoopt Ecomare dit voor deze papegaaiduiker ook te kunnen doen. (foto: Ecomare)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.