vrijdag 24 december 2021

2022 jubileumjaar: 200 jaar Mauritshuis

Van de week kon je in Keukenhofnieuws al lezen over het aanstaande jubileum van het Mauritshuis in Den Haag. Vandaag neem ik je graag even mee in de geschiedenis van dit bijzondere woonhuis en museum aan de Hofvijver naast het Binnenhof. En licht ik een tipje van de sluier op van wat je allemaal kan verwachten in het museum, zodra deze weer open kan. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Twee eeuwen open voor publiek

Het Mauritshuis zelf is ouder dan die 200 jaar, maar we vieren volgend jaar dus dat het huis twee eeuwen geleden open is gegaan voor publiek. Voordat het Mauritshuis een museum werd, was het een woonhuis van Johan Maurits. Toen deze naar Brandenburg-Pruisen vertrok in 1647 verhuurde hij – als een soort moderne Air B&B – zijn woning aan afgevaardigden van de Staten Generaal. In 1807 vestigde de Koninklijke Bibliotheek zich in het Mauritshuis, maar dat verhuisde later (samen met het Koninklijk Penningkabinet) naar het Huis Huguetan. In 1820 kocht de Staat het Mauritshuis en vestigde er – na een verbouwing – het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden en het Koninklijk Kabinet van Schilderijen. Sinds 1822 opende het Mauritshuis haar deuren voor publiek om deze zeldzaamheden (welke weer verdwenen in 1875) en schilderijen (die er nog steeds te bewonderen zijn) te komen bekijken.



Open voor iedereen

In die twee eeuwen van opening heeft het Mauritshuis van alles meegemaakt. Zo is in 1939 de kelder verstevigd tot ware kunstbunker, zodat daar kunstschatten opgeborgen konden worden (en uit handen gehouden van de Duitsers). En is het museum meerdere malen gesloten geweest wegens de oorlog en verscheidene verbouwingen. Maar… tijdens de openingen was het wel zeer prachtig om het museum te verkennen. Zo werden er concerten gehouden. Tegenwoordig moet je een tijdslot reserveren om het museum te bezoeken (bijvoorbeeld door de coronamaatregelen of voor een tentoonstelling). Maar wist je dat in de begintijd van het museum je alleen tussen 9.00 en 10.00 uur in de ochtend naar binnen mocht met een geldig entreebiljet? Bovendien moest je toen ouder zijn dan veertien en ‘wel gekleed’ zijn, anders werd de toegang je ontzegd. Gelukkig is het Mauritshuis tegenwoordig voor iedereen toegankelijk.



Dat gaan we vieren

200 jaar is een prachtig jubileum. En dat moet natuurlijk groots gevierd worden. Op 16 februari 2022 trapt het museum het jubileumjaar af met de opening van de tentoonstelling ‘In Volle Bloei’, waar de mooiste bloemstillevens uit de periode 1600-1725 te zien zullen zijn. Ook wordt het de voorgevel van het museum aangekleed met een ‘onmogelijk boeket’ van bloemen, naar voorbeeld van het boeket van De Heem ui 1670. Deze bloemen kunnen nooit samen kunnen bloeien, omdat ze uit verschillende seizoenen komen. Verder zullen er allerlei evenementen, performances en andere tentoonstellingen te zien zijn. Het complete activiteitenprogramma wordt uiteraard op Mauritshuis.nl te staan. Qua tentoonstellingen mag je dit gaan verwachten:
In Volle Bloei van 17 februari tot en met 1 juni
Het Onmogelijke Boeket vanaf 16 februari aan de gevel
Flash / Back van 1 juni tot en met 16 oktober
Hallo Vermeer! van 9 juli tot en met 28 augustus
Een tentoonstelling over Henry Clay Frick van 29 september 2022 tot en met 15 januari 2023



Dat belooft een schitterend jaar te worden voor het museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.