woensdag 8 december 2021

Museumnieuws gezellige uitjes, kunstzinnige cadeautjes en meer

De winter is de ideale tijd om lekker naar een museum te gaan. Vooral met de leuke tentoonstellingen die de komende tijd te zien zijn. In deze Museumnieuws zet ik er een aantal voor je op een rijtje. Voordat je een museum gaat bezoeken, raad ik je aan om wel even de huidige coronamaatregelen tot je te nemen. Check dus voordat je naar het museum gaat even de maatregelen die daar genomen worden (zoals vooraf reserveren, wel of geen mondkapje op, coronatoegangsbewijs en dergelijke), zodat je niet voor verrassingen komt te staan. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Museum Speelklok presenteert Toeval bestaat niet

Toeval bestaat niet, zo heet de nieuwe tentoonstelling in Museum Speelklok. Het is een eerbetoon aan de geniale, Duits-Nederlandse instrumentenbouwer Diedrich Nicolaus Winkel (1777-1826), die daadwerkelijk niets aan het toeval overliet. De aanleiding voor deze tentoonstelling is het 200 jarige jubileum van zijn meesterwerk: het Componium. Dit is een zeer indrukwekkend zelfspelend orgel dat op basis van toeval (of bestaat dat niet) maakt. Het Componium is voor het eerst te zien in Museum Speelklok, maar helaas werkt het niet meer. Het museum heeft zelf een mini versie van het Componium gebouwd, waardoor ze kunnen uitleggen hoe het echte Componium zijn muziekstukken ‘componeerde’. In de tentoonstelling staat het Componium centraal, maar wordt begeleid door alle andere instrumenten van Winkel in de collectie van het Utrechtse museum. Je geniet van 10 december 2021 tot en met 4 september 2022 van deze unieke tentoonstelling. Voor meer informatie, reserveren en tickets ga je naar MuseumSpeelklok.nl. (foto: Museum Speelklok)

Historisch scheepswrak gevonden op Texel

Dat je op het strand onverwachte objecten kan vinden, bewijst de vondst van een historisch scheepswrak maar weer. Hulpstrandvonder Jaap Groen trof vorige maand tijdens zijn ronde over het Texelse strand een groot stuk van een scheepswrak aan bij Paal 26. Het gaat volgens archeoloog Michiel Bartels om een gangboord van een middelgroot zeevarend eiken schip uit de 17de of 18de eeuw. Het wrakdeel is met zorg uitgegraven en is voor nader onderzoek naar Museum Kaap Skil overgebracht. Bezoekers kunnen het wrak ondertussen bewonderen in het buitengedeelte van het museum. Blijf op de hoogte van dit wrak via KaapSkil.nl. (foto: Museum Kaap Skil)

Kunst op je portemonnee

Ben je nog op zoek naar een tof cadeautje voor een kunstliefhebber deze Kerst? Het Nederlandse familiebedrijf Secrid heeft onlangs een nieuwe ART collectie gelanceerd. Op vier mini portemonnees prijken vier iconische schilderijen uit het Mauritshuis en Rijksmuseum! Het gaat om Meisje met de Parel en het Puttertje uit het Mauritshuis en de Nachtwacht en Bloemstilleven met een keizerskroon uit het Rijksmuseum. De werken zijn tot in de kleinste details op het leer gedrukt; je kan zelfs de krakjes in de verf zien zitten! Met de ART collectie wil Secrid haar bijdrage leveren aan het aanbod van duurzame souvenirs. Daarnaast steunt de koper met de aanschaf van een ART wallet rechtstreeks de musea die de schilderijen tentoonstellen. De portemonneetjes zijn verkrijgbaar via Secrid.com en in de museumwinkels van Het Mauritshuis en Rijksmuseum.

(foto: Mauritshuis)

Het spook in Teylers huis…

O nee… het spookt in het huis van Pieter Teyler! Of toch niet? Maar waar komen dan die rare geluiden vandaan? Er is verder toch niemand in huis? Pieter Teyler is een man van het geloof en de wetenschap. Bovendien weet iedereen dat spoken niet bestaan. Maar hij begint toch te twijfelen… Het nieuwe Gouden Boekjes boek gaat over Pieter Teylers Huis, het woonhuis van het Teylers Museum. Het vertelt op een laagdrempelige manier over geloof, bijgeloof en wetenschap in de 18de eeuw, zodat dit begrijpelijker wordt voor kinderen. Het is geschreven door Jan Paul Schutten en geïllustreerd door Marloes de Vries. Het boekje is verkrijgbaar in de boekhandel en natuurlijk in de museumwinkel van het Teylers Museum. Wanneer je het museum bezoekt, mag je ook het Pieter Teylers Huis bezoeken. Hier ontdek je meer over de Haarlemse zijdehandelaar, bankier en ondernemer. (foto: Teylers Museum)

Natuurmuseum Fryslân uitgeroepen tot Beste Kidsproof museum van Fryslân 2022

Kinderen houden van musea. En dan vooral van musea waar iets actief te ontdekken valt over de natuur. Natuurmuseum Fryslân mag zich daarom in 2022 (voor de negende keer op rij) het Beste Kidsproof museum van Fryslân noemen. Die titel verdient het museum op basis van grondig onderzoek door zogenaamde Museuminspecteurs (kinderen tot en met 12 jaar). Zij gaven het museum het rapportcijfer 8,76 en het Natuurmuseum is daardoor volgens de inspecteurs het meest kindvriendelijke museum van Fryslân. De Museuminspecteurs komen in actie dankzij de Museumvereniging. Zo worden kinderen gestimuleerd om meer musea te bezoeken en te beoordelen. Op Museumkids.nl vind je alle kidsproof musea op een rij. Zin om met de kinderen zelf te beoordelen hoe leuk het Natuurmuseum Fryslân is? Reserveer dan je tickets via NatuurmuseumFryslân.nl. (foto: Natuurmuseum Fryslân)

Nieuw ‘Koninklijk’ glas-in-loodraam voor Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft heeft via een veiling een tot dusver onbekend, ‘koninklijk’ glas-in-loodraam van Max Nauta uit 1936 verworven. Het glas-in-loodraam beeldt de doop van Frederik Hendrik in 1584, de jongste zoon van Willem van Oranje, af. Op het manshoge raam zien we zijn moeder Louise de Coligny met de jonggeborene op de arm. Het betreft een fragment uit het veel grotere Vorstinnenraam aan de noordzijde van de Nieuwe Kerk in Delft en het gaat vermoedelijk om een proefversie. Het raam is inmiddels gerestaureerd en heeft een plek gekregen in de vaste tentoonstelling ‘Willem van Oranje is hier!’ Het raam verbeeldt een belangrijke periode uit het leven van Willem van Oranje. Daarnaast sluit het perfect aan bij de deelcollectie ‘glas’, waarin al een aantal glas-in-loodramen zijn opgenomen. Wil je dit prachtige raam in levende lijve bewonderen? Reserveer dan snel via Prinsenhof-Delft.nl. (foto: Museum Prinsenhof Delft)

Nederland wil Rembrandts topstuk ‘De Vaandeldrager’ kopen

De Nederlandse Staat wil met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds het schilderij De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt aankopen. Eeuwenlang was dit topstuk uit het oeuvre van deze meester in particulier bezit (onder andere van de koning van Engeland en sinds 1844 van de familie De Rothschild). Voor het eerst is het werk nu beschikbaar om aan te kopen. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een verzoek aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin gevraagd wordt om de begroting te wijzigen, zodat dit prachtige werk wat hoort bij de geschiedenis van Nederland, gekocht kan worden. Vaandeldragers liepen namelijk voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog. In dit grote zelfportret schildert Rembrandt zichzelf rebels en vol bravoure als vaandeldrager. Het werd zijn artistieke doorbraak die uiteindelijk zou leiden tot het vervaardigen van De Nachtwacht. Mocht de aankoop lukken dan zal De Vaandeldrager op tournee door Nederland gaan en in alle provincies worden getoond aan het publiek. Uiteindelijk zal het dan een plek krijgen op de Eregalerij van het Rijksmuseum. (foto: Rijksmuseum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.