dinsdag 6 juli 2021

Groene nieuwtjes met textielinname, bescherming zeeschildpadden en meer

Gisteren is het verbod op eenmalig te gebruiken wegwerpplastic in gegaan en sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld op kleine pet-flessen. Dat is goed nieuws in de strijd tegen de plastic soep! Het betekent wel dat er wellicht meer punten moeten komen waar je flesjes kan inleveren (ook bij uitjes) en dat je er zelf meer op moet letten. Maar 15 eurocent per flesje is het waard om even terug te lopen naar de supermarkt. Het verbod op eenmalig te gebruiken wegwerpplastic is heel fijn. Het gaat hier onder meer om plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes. Bij veel uitjes zie daarom meer papieren servies en roerstaafjes en bestek van hout verschijnen. En natuurlijk kartonnen rietjes. Hou je daar niet zo van? Koop dan een reisbestek met metalen of bamboe rietjes. Net zo makkelijk mee te nemen én je gebruikt geen wegwerpproducten. Dit nieuws is perfect om de Groene nieuwtjes van deze maand mee af te trappen. Maar er is meer. Lees snel verder om dat te ontdekken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

15 miljoen pond plastic uit zee dankzij 4Ocean

Organisatie 4Ocean meldde begin juni dat ze hun 15 miljoenste pond plastic uit het water hebben getrokken! 15 miljoen keer een pond (500 gram)! Dat is echt heel veel plastic, maar lang nog niet alles. Het verbod op het wegwerpplastic zal er zeker voor gaan zorgen dat er minder plastic in zee terecht komt. Je kan 4Ocean overigens steunen door armbandjes van gerecycled plastic of andere merchandise te kopen. Al het geld gaat ten goede aan 4Ocean en verschillende organisaties die zeedieren opvangen en de natuur willen verbeteren. (foto: 4Ocean)

HEMA start pilot voor textielinname

Geef textiel een tweede leven; of het nu stuk is of niet, je kan oude kleding, theedoeken, handdoeken en zelfs gordijnen inleveren bij 24 filialen van HEMA. Het woonwarenhuis is sinds 25 mei een pilot gestart om gebruikt textiel in te nemen. Het ingeleverde textiel gaat dan weer naar Wolkat, een Tilburgs familiebedrijf gespecialiseerd in textielrecycling. Het idee is om dan weer nieuwe producten van het textiel te maken voor de HEMA collectie. Wil je meer weten over het textielinname programma of ontdekken waar jij oud textiel kan inleveren? Kijk op HEMA.nl/duurzaamheid.

Dove en Conservation International starten bosherstelproject

Verzorgingsmerk Dove heeft begin juni het Dove Forest Restoration Project aangekondigd. Ze trekken € 8,5 miljoen uit om leefgebieden van bedreigde diersoorten te beschermen, boskap tegen te gaan en weer bomen terug te planten in Noord-Sumatra. Hiermee kan ook het levensonderhoud van 16.000 mensen worden verbeterd. Samen met Conservation International en het Indonesische Ministerie van Milieu en Bosbouw gaat Dove de komende 5 jaar 20.000 hectare bos herstellen. Ze hoopt hiermee ook om de effecten van klimaatverandering tegen te kunnen gaan. (foto: Dove)

Bucuti & Tara Beach Resort beschermt zeeschildpadden

Aruba is een schitterend eiland waar je veel bijzondere dieren in het wild kan ontdekken. Zeeschildpadden bijvoorbeeld. Bucuti & Tara Beach Resort biedt haar vakantiegasten daarom een uniek hulpmiddel om je vakantie te plannen: de Sea Turtle Countdown Calender. Heb je altijd al jonge zeeschildpadjes willen zien? Maak dan gebruik van de countdown kalender op de website: Bucuti.com/turtle-nesting. Echter zet het resort zich ook in om deze zeeschildpadden te beschermen. Op Aruba nestelen op de stranden vier verschillende soorten zeeschildpadden; Leatherback (lederschildpad), Hawksbill (karetschildpad), Green (groene zeeschildpad) en de Loggerhead (onechte karetschildpad). Als gast ben je van harte welkom het schouwspel van de geboorte bij te wonen, maar wel op afstand. Het welzijn van de dieren staat namelijk voorop! Zo beschermt het resort de nesten en houden zij mensen zo op afstand. Dit doet het resort samen met Turtugaruba - Aruba's organisatie voor het behoud van zeeschildpadden. Organisaties als Turtugaruba helpen de eilandbewoners en de bezoekers begrijpen hoe belangrijk het is om in harmonie met de zeeschildpadden en de natuur te leven. (foto: Bucuti & Tara Beach Resort)

Naturalis & Picturae digitaliseren duizenden insecten

Deze zomer kun je in Naturalis iets unieks meemaken: een reusachtige installatie gaat piepkleine insecten in detail fotograferen! Het systeem is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Picturae, dat oplossingen levert voor het digitaliseren, bewaren en beschikbaar maken van archieven en collecties. In 2013 hebben Picturae en Naturalis al de Naturalis-collectie gedroogde planten - vijf miljoen stuks - gedigitaliseerd. De insecten-scanstraat is nieuw, en luidt een nieuw tijdperk in voor insectencollecties. Terwijl medewerkers van Naturalis aan het werk gaan met het digitaliseren van de insecten, kunnen bezoekers op een groot scherm zien wat er op dat moment voor de lens ligt. Het digitaliseren is overigens belangrijk om zo insecten voor wetenschappers wereldwijd beschikbaar te maken. (foto: Taco van der Eb/Naturalis)

Meer vragen gesteld aan Ecomare door corona

Arthur Oosterbaan en Pierre Bonnet, conservatoren van Ecomare houden altijd al bij welke vragen bij ze terecht komen. Sinds de coronacrisis is begonnen, zo merkten zij, nam het aantal vragen aanzienlijk toe. Tussen 1 juli 2020 en 1 juli 2021 kregen de conservatoren 686 vragen binnen. Bijna twee keer zoveel als normaal! Dit zijn alleen de vragen aan de conservatoren, want ook receptiemedewerkers en dierverzorgers hebben veel vragen gekregen van betrokken bezoekers, pers en andere belangstellenden. Van de vragen aan de conservatoren kwam 16% van Texel, 79% uit de rest van Nederland en 5% uit het buitenland. De pers was goed voor 10% ervan. Verreweg de meeste vragen, 88%, kwamen via de mail of sociale media binnen. De onderwerpen en de verhouding ertussen waren vergelijkbaar met eerdere jaren: 46% van de vragen gingen over vondsten van het strand of uit zee, 34% over botten, 11% over vondsten op het land. Zoals over het eikapsel van de grote tepelhoren. (zoals te zien op de foto). Ecomare hoopt dat ook na de coronacrisis het aantal vragen blijft stijgen. Zij beantwoorden je interesse namelijk graag! (foto: Ecomare)

Nieuws van de Utrechtse Heuvelrug

De afgelopen maand is er veel nieuws van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug gekomen. Zo gaat Landgoed Zonheuvel helemaal plasticvrij! Dit wordt de tweede plastic zone (na het Doornse gat) van de Utrechtse Heuvelrug. Het nationale park wil in 2026 helemaal plasticvrij zijn. Daarnaast introduceert het Nationaal Park nieuwe streekproducten. Naast het Heuvelrugbier kun je nu ook op geselecteerde verkooppunten droge worst van Heuvelrugs bosvarken en Heuvelrug Speciaal kaas van Heuvelrugmelk verkocht. Ze smaken zeer goed bij het bier en zijn dus ideaal voor een borrelplank. Op PuurUtrechtseHeuvelrug.nl lees je daar meer over. Daarnaast ‘breidt’ de Utrechtse Heuvelrug dankzij de verschillende Heuvelrugtuinen en Zusterparken gestaag uit over de provincie. Voordorp Utrecht is onlangs als Zusterpark van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug toegetreden. Als zusterpark laat je zien dat je je inzet als wijk voor de natuur. Bijvoorbeeld door middel van natuurlijke tuinen en moestuintjes. En de nieuwe wijk Maanwijk in Leusden wordt binnenkort de eerste Parkinclusieve Wijk van het nationaal park. Deze wijk zet zich in voor een groene en prettige woonomgeving. Zo wordt de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug nog groener! (foto: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.