maandag 5 juli 2021

Dagje uit? Vergeet niet te reserveren!

Het aantal besmettingen daalt iedere dag nog steeds en de dagjes uit in Nederland (en dat zijn er heel veel) zijn blij dat er weer meer bezoekers naar hun uitje komen. De musea, dierentuinen, pretparken, sauna’s, bioscopen, theaters, festivals, casino’s, kinderboerderijen, horeca, indoor en outdoor speeltuinen en nog veel meer uitjes staan de komende zomervakantie voor je klaar om samen te genieten van een heerlijke vakantiedag. Maar voordat je in de auto of op de fiets stapt om een uitje te bezoeken: vergeet niet tijdig te reserveren! Want de meeste uitjes in Nederland hanteren tijdsloten in verband met het aantal bezoekers wat zij die dag mogen ontvangen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Tijdslot; wat is het

Het woord tijdslot is afgeleid van het Engelse ‘time slot’. Slot betekent hier eigenlijk vak en je reserveert dus een tijdvak voor een bezoek. Het kan een tijdvak zijn waarop je aan mag komen bij het uitje. Maar ook een tijdvak waarbij je zowel een begin als eindtijd reserveert. In de meeste gevallen reserveer je eigenlijk alleen een aankomsttijd, zoals bij dierentuinen. Musea hanteren soms nog een tijdvak dat je mag blijven in het museum. Door vooraf op de website van een uitje te checken wat de regels zijn rondom reserveren, weet je precies wat je te wachten staat. Een tijdslot is soms een speciaal ticket welke je via het uitje van je keuze boekt. Dit moet vaak via de website van een uitje. Ook als je een abonnement hebt.



Waarom moet je reserveren?

Hoewel we allemaal het liefste spontaan naar een uitje gaan, moet je toch reserveren. Waarom eigenlijk? De reden is simpel: alle dagjes uit zitten vast aan een maximum aantal bezoekers per dag. Voor uitjes op doorstroomlocaties (museum, pretpark, dierentuin) geldt dat er 1 bezoeker per 5 m2 kan worden ontvangen. Het ene uitje kan daardoor heel veel bezoekers ontvangen, het andere uitje maar heel weinig. Het ligt maar net aan de oppervlakte van het uitje. Een tijdslot zorgt ervoor dat – wanneer jij na een paar uurtjes weer weggaat – er nieuwe bezoekers van een tentoonstelling, dierentuin of attractie kunnen genieten. Bovendien is er een gespreide toestroming van bezoekers bij de entree. Dat is toch ook wel zo fijn.



Reserveren is verplicht bij bijna alle uitjes

Bij bijna alle dagjes uit in Nederland is van te voren een tijdslot reserveren verplicht. Daarom raad ik je altijd aan om eerst de website van een dagje uit te bezoeken, voor je een ticket koopt. Zo weet je precies waar je aan toe bent – en kom je straks niet voor teleurstellingen en verrassingen te staan. Er zijn namelijk uitjes die een ‘vol is vol’-beleid hanteren, waarbij je dus zou moeten wachten tot er andere bezoekers naar huis gaan. Veel uitjes maken gebruik van een half uur aankomsttijd, anderen slechts van een kwartier, weer anderen geven je een uur om het uitje te bereiken. En er zijn uitjes waarbij je een dagdeel reserveert (zoals een ochtend of de middag). Met zoveel uitzonderingen is het beter om goed voorbereid op pad te gaan. Lees je tickets goed door en natuurlijk de website van het uitje waar je heen gaat. Overigens is het vaak ook mogelijk om ze te bellen als je hulp nodig hebt met reserveren.



Veel plezier alvast met je volgende uitje. En vergeet niet te reserveren!

Lees meer

Tijdsloten in het museum: handig of niet
Dagje uit met tijdslot; we zitten er aan vast

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.