maandag 26 juli 2021

Goed Doel Marwell Wildlife

De zebra is deze maand het Dier van de Maand. Een Goed Doel wat past bij deze bijzondere zwartwit gestreepte paarden is Marwell Wildlife. Dit is het natuurbehoudfonds van de Marwell Zoo uit Engeland. Zij coördineren het Europees fokprogramma van de Grévy zebra. En daarnaast hebben ze een aantal projecten opgezet in Afrika, waaronder een voor deze prachtige zebra. Het Nederlandse Stichting Wildlife van de Libéma dierenparken steunt Marwell Wildlife, juist om hun project voor de Grévy zebra. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

De Grévy zebra

De Grévy zebra is, zoals je in Dier van de Maand kon lezen, de zebra die het meest noordelijk in Afrika woont. De nog zo’n 2.500 dieren die van deze soort nog bestaan, vind je in het wild alleen dus in het noorden van Kenia en in groepjes te Ethiopië. De reden waarom er nog zo weinig dieren zijn, vindt zijn oorzaak in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het was toen heel populair om op deze dieren te jagen voor hun huid. Dit is uiteraard al menige jaren verboden. Maar begrazing van vee, ontoegankelijke drinkplaatsen, jacht voor het vlees en verschillende ziektes die van vee op zebra’s kan worden overgegeven zijn allemaal redenen waarom de aantallen van de Grévy zebra aanzienlijk af zijn genomen.

Zebra’s tellen

Marwell Wildlife heeft in 2018 een zebratelling gedaan. Tijdens deze telling zijn alle Grévy zebra’s geteld en gefotografeerd. Deze foto’s staan in een database. Tijdens nieuwe tellingen worden de dieren gefotografeerd en vergeleken met eerder genomen foto’s, om zo te zien of het unieke strepenpatroon al eerder is geregistreerd of niet. Zo kan Marwell Wildlife precies zien welke zebra’s er allemaal in Kenia en Ethiopië leven. Om de migratiepatronen van de zebra in Kenia te meten, zijn er enkele uitgerust met een GPS-zender.

Projecten

Marwell Wildlife leidt verschillende projecten waarmee ze de zebra’s kunnen beschermen. De eerste heet ‘Peace through Wildlife’. Het grootste probleem voor de zebra is de groeiende bevolking en het houden van vee. Daarom betreft Marwell Wildlife de lokale gemeenschap bij het beschermen van zebra’s en hun leefgebied. Bijvoorbeeld door middel van 12 scouts die rondtrekken om voorlichting te geven op scholen. Ook doen zij onderzoek naar zebra’s en geven zij training aan vrouwen om zelf een duurzaam inkomen te verdienen. Met verschillende Kids Camps worden kinderen betrokken bij de natuur, zodat zij wat ze leren ook weer meenemen naar huis om zo samen de zebra te kunnen beschermen. Het andere project heet ‘Disease Response Committee’. Droogte, gebrek aan voedsel en vreemde ziektes overgedragen door vee, kunnen ziektes geven bij zebra’s. Het Disease Response Committee zorgt voor het bijvoeren van de zebra’s met hooi. Daarnaast is er lokaal een speciale zebra-arts te vinden met een laboratorium om zo ziektes te onderzoeken en zieke zebra’s te genezen.

Meer weten? Kijk eens op Marwell.org.uk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.