donderdag 22 juli 2021

Stadsbeeld De Haringeter

Wanneer je over de boulevard van Scheveningen slentert, kom je vanzelf een heel gezellig terras tegen. Het is er altijd druk met fotograferende mensen. En dat is niet zo gek, want op dit terras ‘wonen’ maar liefst 23 beelden van sprookjes. Dit gedeelte heet ‘Sprookjesbeelden aan Zee’ en is onderdeel van het in de duinen liggende Museum Beelden aan Zee. Het Stadsbeeld van vandaag maakt onderdeel uit van deze beeldengroep en past onmiskenbaar bij Scheveningen: de Haringeter.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

De Haringeter

gemaakt door: Tom Otterness
gemaakt van: brons
onderdeel van beeldengroep: Sprookjesbeelden aan Zee
te vinden aan: de Boulevard van Scheveningen, op het terras van Museum Beelden aan Zee als 'voorportaal' van het museum
staat daar sinds: 2004



De Haringeter

De Haringeter is geen sprookje, maar past perfect bij de andere beelden op het terras. Hij verwijst liefdevol naar de zee, de visvangst en de vrijheid van Scheveningen. Als standbeeld valt hij al van verre op. Hij is dan ook enkele meters hoog en zijn twee harinkjes hangen hoog boven in de lucht boven zijn hoofd. De Haringeter heeft een wat slungelige uitstraling in de unieke stijl van beeldhouwer Tom Otterness. Hij weet namelijk als geen ander hoe je wiskundige vormen tot leven brengt als een uniek standbeeld waar je naar blijft kijken! Zoals gezegd maakt De Haringeter deel uit van een beeldengroep. Zo vind je Hans & Grietje, Moby Dick, Pinocchio, Gulliver en zelfs Hans Brinker (het jongetje dat zijn vinger in de dijk stopte, zodat deze niet doorbrak) op het terras. Je kijkt werkelijk je ogen uit, want de beelden bevatten heel veel kleine details. Zo ook de wat klunzige Haringeter die tijdens het happen zomaar op het huis van de Koningin lijkt te staan…


Tom Otterness

De Sprookjesbeelden aan Zee zijn in opdracht van Theo en Lida Scholten (de oprichters van Museum Beelden aan Zee) gemaakt door Tom Otterness (1952). Tom is een Amerikaans kunstenaar geboren in Wichita, Kansas. In New York – waar hij woont – zijn ook veel van zijn beelden te vinden, waaronder ook andere versies van de Sprookjesbeelden. Sommige beelden zijn zelfs speeltoestellen waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt door kinderen. Dat is ook niet zo vreemd, want al zijn beelden zijn koddig, cartoonesk en hebben een enorme aantrekkingskracht. Er gebeurt ook veel in een beeld. Je ziet eerst het grote geheel, dan zie je ineens nog een miniscuul mannetje op een schouder zitten. Er zit humor in, maar soms zijn ze ook grimmig en een beetje eng. Wil je meer beelden van de hand van Tom zien? Ga dan naar TomOtterness.net. Onder het kopje Artworks kom je allerlei toffe fotogalerijen tegen. Waaronder ook de beelden die in Scheveningen op je liggen en zitten te wachten. De beelden op de boulevard van Scheveningen hebben tevens een grote aantrekkingskracht. Ze zijn superleuk om te fotograferen of zelf een tafereeltje mee te maken. Ga je deze zomer het Scheveningse strand bezoeken? Loop dan even over de Boulevard en sta stil bij de Haringeter en alle andere beelden van Tom Otterness.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.