donderdag 1 juli 2021

Museumnieuws met nieuwe tentoonstellingen, heropeningen en bijzondere objecten

De nieuwe maand is aangebroken en dankzij de versoepelingen hoef je niet meer met een mondkapje naar het museum. Dat is wel fijn, want zo geniet je nog meer van een uitje vol kunst, cultuur en geschiedenis. Natuurlijk moet je nog wel even een bezoekje van te voren reserveren, zodat iedereen een coronaproof uitje ervaart. Er is weer genoeg nieuws om te bewonderen. Lees snel verder en je ontdekt allerlei toffe tentoonstellingen en meer. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Dag meneer de Uil

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur heeft een nieuwe tentoonstelling over (jaja) De Fabeltjeskrant! Lowieke de Vos (lekkere hapjes), Bor de Wolf, Juffrouw Ooievaar en Meneer de Uil en andere bewoners van het Grote Dierenbos komen weer tot leven in het museum. Kom ook herinneringen ophalen aan deze televisieshow. En als je dan toch in het museum bent, doe dan meteen mee met de QR tocht waarbij je QR codes scant. 11 ambachten komen dan op een bijzondere wijze tot leven. (foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum)

De Oudheidkamer is weer open

Hoera! De Oudheidkamer op Texel is weer open. Het koperwerk gepoetst, ramen gelapt en de tuin op orde. Vanaf 5 juli kun je weer genieten van de geschiedenis in de Oudheidkamer van Den Burg. En… bij dit museum hoef je niet te reserveren, maar wel je gegevens achter te laten bij de kassa. Dit in verband met eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. In het museum geniet je van de tentoonstelling ‘Van chirurgijn tot dokter Waverijn’ met allerlei historische medische attributen. (foto: De Oudheidkamer)

3 juli Kunstmarkt bij het Kempenmuseum

Vanaf 11 uur in de ochtend ben je komende zaterdag 3 juli van harte welkom op de Kunstmarkt van Kempenmuseum de Acht Zaligheden in Eersel. Via een vaste looproute maak je kennis met de wonderlijke wereld van kunst en muziek. Er zijn dertig kraamhouders die met veel liefde hun werk weer aan je willen tonen. Maar dat is niet alles! In de museumtuin zijn er kunstenaars aan het werk en klinkt er muziek. Het wordt echt genieten. (foto: Kempenmuseum De Acht Zaligheden)

Volledige De Nachtwacht sinds 300 jaar weer te zien

De Nachtwacht, het iconische werk van Rembrandt van Rijn, zoals wij deze kennen is eigenlijk niet compleet. Uit onderzoeken blijkt dat er ooit vier stukken van het grote doek zijn afgesneden, omdat het doek anders te groot was. Maar dankzij Operatie Nachtwacht is nu voor het eerst in ruim 300 jaar het schilderij weer compleet gemaakt, dankzij de hulp van kunstmatige intelligentie die de delen heeft gereconstrueerd. Voor een beperkte tijd worden deze delen rondom het schilderij geplaatst. Op de website van Rijksmuseum lees je alles over deze reconstructie. (foto: Rijksmuseum)

Lucky Luke opent Nederlands Stripmuseum Het MoCA in Noordwijk

Op 19 juni was het eindelijk zo ver! Het gloednieuwe Museum of Comic Art in Noordwijk aan Zee werd geopend. De Dutch Lucky Luke kreeg de eer om het museum officieel te openen. Het Museum of Comic Art (MoCA) is een museum waarin het beste aan originele tekeningen uit de internationale Stripwereld getoond wordt aan het Nederlandse publiek in verschillende tentoonstellingen. Oprichter Arie Korbee toont in het museum zijn persoonlijke collectie van onder meer meesterals als André Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot, Guust, Marsupilami), Albert Uderzo (Asterix, Tanguy en Laverdure), Morris (Lucky Luke), Hergé (Kuifje). Maar ook modernere tekenaars als: Jacques Tardi (Isabel Avondrood, Nestor Burma), François Schuiten (De Duistere Steden), Hanco Kolk (Meccano, Single), Peter de Wit (Sigmund, Single), Henk Kuijpers (Franka) en Marc Retera (Dirkjan). Voor meer informatie kijk je op MuseumofComicArt.nl. (foto: Museum of Comic Art)

Poederdoos uit het Palmhoutwrak te zien in Kaap Skil

In Museum Kaap Skil heb je al verschillende objecten uit het Palmhoutwrak kunnen bewonderen. Nu is het de beurt voor de prachtige poederdoos die is opgedoken uit het wrak. Naarmate er meer spulletjes worden onderzocht, leren we de eigenaar ervan steeds beter kennen. En de dame van wie de jurk (al eerder te zien in het museum) en deze poederdoos was, was zeker van rijke komaf. De poederdoos is aan beide zijden prachtig versierd met mythologische afbeeldingen die vrij expliciet verwijzen naar verleiding en seks. Een voorwerp die op meerdere manieren de fantasie prikkelt. De poederdoos is te zien in het museum, waar geprobeerd wordt om in de zomer van 2022 een overzichtstentoonstelling te tonen met allerlei objecten uit het Palmhoutwrak. (foto: Museum Kaap Skil)

Eefje de Visser maakt poptempel van Mauritshuis

Onder het mom ‘Beleef het Mauritshuis met je oren’ is het museum weer een topsong rijker. Dit keer was het de beurt aan Eefje de Visser om een schilderij als inspiratiebron te vinden voor een lied. De singer-songwriter koos het ‘over the top’-schilderij Krans van vruchten rond een voorstelling met Cybele die geschenken ontvangt van personificaties van de vier jaargetijden van Jan Brueghel en Hendrik van Balen uit c. 1620 – 1622. Op het schilderij wordt de Romeinse godin van de vruchtbaarheid geëerd. Het is een heel weelderig schilderij en al die kleuren en afbeeldingen gaven Eefje de inspiratie voor het lied Cybele. De tekst is een eerbetoon aan deze godin. Via de speciale website van het Mauritshuis vind je haar lied, maar ook de liederen van onder meer Jett Rebel en Harrie Jekkers. (foto: Mauritshuis)

Pop-up Museum in Raadhuis van Zandvoort

Het Zandvoorts Museum wil het jaar rond bezoekers en bewoners verrassen met verhalen van bewoners en over Zandvoort. Met een pop-up museum – welke in juli geopend zal worden in het Raadhuis – ontdek je meer over deze stad aan zee. In de eerste tentoonstelling waar aan wordt gewerkt, zullen twee Zandvoortse verzamelaars centraal staan. Ferry Verbruggen van Pole Position bijvoorbeeld heeft een unieke verzameling van automobilia, van speelgoed tot schaalmodellen. Jelle Attema heeft een verzameling van prachtige houten en metalen geluidsapparatuur. Beide verzamelingen zullen in het oude gedeelte van het Raadshuis te zien zijn in een museale presentatie. De organisatie van deze tentoonstelling wordt verzorgd door het Zandvoorts Museum. (foto: Zandvoorts Museum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.