donderdag 15 juli 2021

Genieten van Botanische Tuinen Utrecht

In de lente ben ik bijna altijd wel een paar keer (als er geen lockdown is tenminste) in Keukenhof te vinden. Ik hou van bloemen en voel me heerlijk als ik word omgeven door groen en bonte kleuren van de natuur. Gelukkig kan dit het hele jaar door in de Botanische Tuinen bij de Universiteit Utrecht in Utrecht. Je vindt deze prachtige tuinen met kassen op De Uithof. Vandaag in Genieten van… neem ik je mee naar de Botanische Tuinen in Utrecht. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Op en rondom het Fort Hoofddijk in Utrecht liggen de prachtige tuinen met ieder een eigen thema en dus plantengroei. Geniet van een begroeide rotstuin, bijzondere evolutietuin en het bamboebos. En wat dacht je van de ontdektuin en de tropische kassen met vogels en een vlinderkas. Want naast bloemen en planten, staan ook enkele tuinbewoners centraal. En daarom is er zelfs een groot insectenhotel op het landgoed te vinden. De Utrechtse Botanische Tuinen kennen een lange geschiedenis die begint in 1639. Ze behoren tot de oudste nog bestaande tuinen van de Universiteit Utrecht. De eerste tuinen (op het toenmalig bolwerk Sonnenborgh waar nu de Sterrenwacht zit) werden aangelegd voor medische studenten. Deze tuin bestaat niet meer. De tweede tuin nog wel, dit is een museumtuin bij het Universiteits Museum en staat bekend onder de naam Oude Hortus. Fort Hoofddijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd gebouwd in 1879 en daar werden de nieuwe tuinen aangelegd. Deze tuinen zijn er dus nog steeds en worden veel bezocht door studenten. Uiteraard is iedereen welkom om het park te bezoeken. Dit kan onder meer met een Museumkaart.


Prijzen en bereikbaarheid

Je vindt de Botanische Tuinen Utrecht op het Utrecht Science Park aan de Budapestlaan 17. Het is heel goed bereikbaar met de fiets, de bus (lijn 28) en tram (lijn 22). Kom je met de auto dan zijn er op De Uithof verschillende parkeerplaatsen te vinden. In het weekend is parkeren gratis, maar doordeweeks niet. De tuinen zijn goed toegankelijk voor mindervaliden – ze verhuren er zelfs rolstoelen – en is ideaal voor een uitje met kinderen. De tuinen zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. De prijzen op moment van schrijven zijn kinderen tot 13 jaar gratis, jongeren van 13 tot en met 18 jaar € 3,50, volwassenen van 18 tot 65 jaar € 8,50 en 65+-ers € 7,00. Studenten en medewerkers van de UU, HU en UMCU, vrienden van de tuinen of de universiteit en Museumkaarthouders mogen het park gratis bezoeken. Tijdens de coronatijd heb je uiteraard een tijdslotreservering nodig om het park te bezoeken.


Genieten van natuurschoon

Van de kleinste bloemetjes en vetplantjes tot mega hoge bamboe stengels… de Botanische Tuinen van Utrecht vertellen verhalen over allerlei planten, bloemen, grassen en bomen van over de hele wereld. Het is een heerlijk plek om te wandelen, een rondleiding te volgen of gewoon neer te strijken op een van de vele bankjes waar je heerlijk geniet van het groen om je heen… Fotograferen is zeker een aanrader in het park, want er is gewoon heel veel te zien.

Educatie

De Botanische Tuinen zijn ooit opgericht om te leren van de planten- en dierenwereld. Educatie staat nog steeds hoog in het vaandel van de tuinen. Zo worden er verschillende rondleidingen gegeven in het park en zijn er leuke informatieborden te vinden in het park. Het themajaar van de Botanische Tuinen dit jaar is Takkenherrie & Bladmuziek. Dit thema brengt je door alle tuinen naar bijzondere planten en bomen die allemaal iets met muziek maken te maken hebben. Bijzonder toch.


Tropische Kassen

Op de route wandel je ook door Tropische Kassen met prachtige lelies en andere tropische planten. Wat ik vooral heel bijzonder vind, is dat er ook vogeltjes wonen en dat er een vlinderkas is. Deze laatste is vrij smal, waardoor je heel dichtbij de vlindertjes kan komen. En dat vind ik dan weer heel erg leuk. Buiten staan allerlei cacti en vetplanten om te bewonderen. Het is echt een plekje om even bij stil te staan. Voor de kassen ligt een groot grasveld waar je heerlijk kan relaxen.


Puur genieten

Ik hou ervan om door de Botanische Tuinen te wandelen. Iedere bocht in het pad brengt je weer bij een andere tuin. Prachtige doorkijkjes, bijzondere kleuren, planten die je niet zomaar in de Nederlandse natuur tegenkomt… het is echt heerlijk om hier te wandelen. Laat je verrassen door de thema’s per tuin en lees ook zeker alle educatieve bordjes, want er zijn heel veel verrassende weetjes over planten, bomen, grassen en bloemen om te leren! Vooral de weetjes over medicinaal gebruik zijn erg leuk.


Kijk voor meer informatie, actuele ticketprijzen en openingstijden op UU.nl/botanischetuinen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.