vrijdag 2 juli 2021

Dierentuinnieuws Amoertijgers voor AquaZoo, Brilberen in Amersfoort en meer

De zomer is begonnen en de vakantie komt eraan! Iets waar we met zijn allen altijd wel naar uitkijken. De zomervakantie is de tijd bij uitstek om er lekker samen op uit te gaan. En met deze dierentuinnieuwtjes zijn er weer genoeg redenen om verschillende parken te gaan bezoeken. Lees het verhaal van de geredde zeehondenpup en brilkaaimannen, ontdek een tentoonstelling, geboortenieuws en natuurlijk nieuwe bewoners! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuwe tentoonstelling bij Ecomare

Ecomare op Texel staat natuurlijk bekend als opvangcentrum voor zeehonden met vaste bewoners en een prachtig Noordzeeaquarium. Maar het is ook een educatief centrum, met mooie verhalen over de Wadden, Noordzee en de bewoners ervan. Deze verhalen komen tot leven in prachtige, tijdelijke, tentoonstellingen. Nu Ecomare weer open is, geniet je er van de tentoonstelling ‘Weg van de Waddenzee’. Als bezoeker ga je mee op reis met de trekvogels die naar het noorden trekken om te broeden en naar het zuiden om te overwinteren. Tijdens de reis ontdek je de rol die de Waddenzee speelt in dit verhaal. De Mokbaai, onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel, krijgt extra aandacht in deze tentoonstelling. Weg van de Waddenzee is op de vide boven de grote tentoonstelling Wonderlijk Wad te vinden. Voor meer informatie kijk je op Ecomare.nl. (foto: Ecomare Texel)

Binnenkort: Amoertijgers in AquaZoo

Althans, de vergunning voor de bouw van het nieuwe verblijf is afgegeven en de Friese dierentuin mag beginnen met de constructie van dit verblijf. Maar nu denk je misschien, wat hebben tijgers (behalve dat het goede zwemmers zijn) nu te maken met een dierentuin die zich vooral richt op waterbewoners? Het antwoord is heel simpel: amoertijgers, ook bekend onder de naam Siberische tijgers, komen in het wild voor rondom de Amoer rivier. Dit is een van de grootste rivieren van de wereld. Het nieuwe verblijf wordt een weerspiegeling van dit gebied, geschikt voor een koppel tijgers, vol hoogteverschillen en natuurlijk water. De tijgers vertegenwoordigen hun soortgenoten in het wild die met uitsterven worden bedreigd. AquaZoo Leeuwarden grijpt daarom ook hun kans om hier meer voorlichting over te geven bij het nieuwe verblijf. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Brilberen in DierenPark Amersfoort

Hoera! Er wonen weer beren in DierenPark Amersfoort! Teju en Ariba, van drie jaar oud, heten de broertjes brilbeer die afkomstig zijn uit het Duitse Zoo Duisburg. In het wild vind je deze beren in het Andesgebergte. Althans, je vindt ze er steeds minder. Brilberen houden van klimmen en slapen in boomtoppen. In het gebergte worden de bomen steeds vaker gekapt. DierenPark Amersfoort gaat zich door middel van voorlichting en fondsen voor het Wildlife Fund inzetten om deze prachtige, ondeugende, nieuwsgierige klimmers voor uitsterven te behoeden. (foto: DierenPark Amersfoort)

Nog een chimpanseetje geboren in Beekse Bergen

Alweer banaantjes met muisjes voor de chimpanseefamilie van Beekse Bergen, want er is nog een kleintje geboren. De West-Afrikaanse chimpansee baby is de tweede die in korte tijd in het park is geboren. Het is een jongentje en hij en zijn moeder Martje maken het goed. De West-Afrikaanse chimpansee wordt met uitsterven bedreigd. In het kader van soortbehoud door middel van het Europees fokprogramma is dit dus een zeer welkome baby. (foto: Mariska Vermij-Van Dijk/Beekse Bergen)

Geredde brilkaaimannen krijgen plek in ZooParc Overloon

ZooParc Overloon krijgt twee bijzondere nieuwe bewoners: twee uit een woning in Litouwen geredde brilkaaimannen. Deze kaaimannen komen in het nieuwe Zuid-Amerikagebied Madidi te wonen (het verblijf opent op 7 juli aanstaande). De twee brilkaaimannen werden eerder dit jaar ontdekt in een woning in Litouwen. Daar woonden ze onder zeer slechte leefomstandigheden. Gelukkig werden de dieren gered en vonden ze tijdelijke huisvesting bij Natuurhulpcentrum Opglabbeek in België. Gelukkig is er ruimte in het nieuwe Madidi gebied. Daarnaast heeft ZooParc Overloon veel expertise in huis als het om kaaimannen gaat. (foto: ZooParc Overloon)

Gered met de kano

Ik begon deze Dierentuinnieuws met een tentoonstelling in Ecomare en eindig het met een reddingsbericht. Het is namelijk geboorteseizoen bij de gewone zeehonden en helaas worden er door toedoen van mensen puppy’s verweesd. Daarom een oproep om zeehonden op de kant met rust te laten! (Lees ook: Pup op de kant? Hou afstand!). Sommige pups komen gewoon in moeilijkheden en kunnen (net als alle andere zeehondenpups) alle liefde van opvangcentra als Ecomare goed gebruiken. Zo ook deze kleine. Zeekanoërs Karien Blankenburgh en Hans van Garderen kwamen deze kleine tegen, al hangend aan een boei. Hij leek een plekje te vinden om uit te rusten, maar er was geen zandbank te bekennen. Na het dier een tijdje te hebben geobserveerd besloten Karien en Hans om het diertje te redden. Dat voelde de kleine blijkbaar aan, want toen de kano naderde zwom hij al naar ze toe. Karien kon hem zo uit het water scheppen. Eenmaal in de kano kon Karien Ecomare bellen en werd er besloten de kleine mee te nemen naar de opvang. Veel van de tocht heeft hij niet mee gekregen, want hij was totaal uitgeput. De kleine wordt nu, samen met een paar andere pups, verzorgd in de opvang. (foto: Ecomare)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.