zaterdag 10 oktober 2020

Museumnieuws met het EK Zandsculpturen Zandvoort, nieuwe tentoonstellingen, enorme kookketel in Museum Kaap Skil en meer

De Herfstvakantie is begonnen voor regio noord! Heb je met al die regen geen zin om een dagje naar een pretpark, dierentuin of het bos te gaan? Dan kies je voor een gezellig uitje met de kinderen naar een museum. Heerlijk overdekt, gezellig en stiekem nog een beetje leerzaam ook. En met de nieuwe tentoonstellingen – en andere toffe nieuwtjes van diverse musea – wordt het nog leuker om een bezoek te brengen aan een museum. Check wel altijd van te voren de website van je favoriete museum of ze activiteiten organiseren voor de Herfstvakantie, maar ook om te zien welke coronamaatregelen er genomen worden. Denk hierbij aan het vooraf aanschaffen van tickets en het reserveren van een tijdslot, maar ook aan de regels rondom het dragen van mondkapjes. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

12-18 oktober 2020 EK Zandsculpturen in Zandvoort

Het gaat door: de negende editie van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort. Op 12 oktober beginnen de 6 deelnemers aan het Kampioenschap. Vanwege de corona maatregelen zijn er echter geen teams uit andere Europese landen aanwezig, maar bestaat het deelnemersveld uit kunstenaars van verschillende nationaliteiten die gewoon in Nederland wonen. Daarom doen er twee Ieren, een Rus, een Belg en twee Nederlanders mee aan het EK. De deelnemers zijn echte topkunstenaars die allemaal internationaal hun sporen hebben verdiend. Het centrale thema dit jaar is ‘Zandvoort goed Wild’ en de kunstenaars mogen dit thema zelf tot uiting laten komen in een kunstwerk. Op 18 oktober wordt de winnaar gekroond. De zandsculpturen zijn dan zeker nog een paar maanden te bewonderen in Zandvoort. Meer weten? Kijk op VisitZandvoort.nl voor meer informatie. (foto: EK Zandsculpturen Zandvoort)

Nieuwe zaal in Mauritshuis Den Haag

Het Mauritshuis in Den Haag is een prachtig museum waar je geniet van onder meer Hollandse Meesters, zoals Vermeer en Rembrandt. In de tentoonstelling ‘Alleen met Vermeer’ mag je helemaal alleen genieten van ‘Het Gezicht op Delft’ van Johannes Vermeer. Maar sinds eind september kun je ook een zaal met werken rondom Johan Maurits, graaf van Nassau-Siegen en bouwheer van het Mauritshuis. De nieuwe vaste presentatie gaat niet alleen om wie de heer Maurits was tegen een kunsthistorisch licht, maar vooral ook om het verhaal van zijn rol als gouverneurs van de kolonie in Nederlands-Brazilië te vertellen. En daarmee samenhangend zijn rol in de trans-Atlantische slavenhandel. Met deze presentatie wil het museum laten zien wie de naamgever van het museum eigenlijk was. Ook zal het museum verschillende onderzoeken gaan doen naar Johan Maurits. Je bezoekt deze zaal gewoon tijdens een bezoek aan het museum. Meer weten? Kijk op Mauritshuis.nl. (foto: Mauritshuis)

Machtige Maas te zien in Limburgs Museum

De Maas, ze is een moeder, want ze beschermt en bewaart. De Maas is een monster, want het laat Limburg onderlopen. De Maas is een moordenaar, want er drijft vuil in het water. Maar vooral is de Maas een muze, want ze inspireert kunstenaars al eeuwen met haar temperament. En daarom heeft gastcurator Servé Hermans, Artistiek leider van Toneelgroep Maastricht, de tentoonstelling Machtige Maas bedacht. Deze tentoonstelling gaat over alle facetten van de rivier en is vanaf nu te zien in het Limburgs Museum. Naast de bijzondere tentoonstelling organiseert het Limburgs Museum een publieks- en educatieprogramma bestaande uit een collegereeks genaamd De diepte in. De tentoonstelling is te zien tot en met 5 april 2021. Je reserveert een tijdslot via LimburgsMuseum.nl. (foto: Limburgs Museum)

Tentoonstelling Straatbeeld te zien in Museum Speelklok

Het vrolijkste en muzikaalste museum van Nederland laat je in de tentoonstelling Straatbeeld genieten van kleurrijke orgelbeelden. Draaiorgels werden (en worden) door orgelbouwers versierd met prachtige schilderingen en natuurlijk de kenmerkende beelden. Ieder beeld vertelt een eigen verhaal, van vrolijk tot ontroerend en van verrassend tot spannend. In Straatbeeld ontmoet je historische figuren en sta je oog in oog met enkele hedendaagse, levensechte houten beelden van de internationaal bekende houtsnijkunstenaar Peter Demetz. Ontdek de theatrale wereld van de straatorgelbeelden en ga zelf als orgelbeeld op de foto. De tentoonstelling is te zien tot en met 9 mei 2021. Voor tickets en meer informatie kijk je op MuseumSpeelklok.nl. (foto: Museum Speelklok)

Enorme kookketel uit het Schervenwrak te zien in Museum Kaap Skil

De vondsten uit scheepswrakken vertellen stuk voor stuk het verhaal van de opvarenden. Bij de ontdekking van het zogenaamde Schervenwrak zijn deze verhalen ook duidelijk aanwezig. Dit schip zou op weg gaan naar een nieuwe suikerplantage in Suriname, maar het schip verging in 1822 bij Texel op een zandbank. Het schip bevat veel luxe goederen, maar ook gereedschappen en een enorme kappa! Een kappa is een speciale kookketel voor het maken van suikerstroop. Tijdens de Maand van de Geschiedenis vertelt Museum Kaap Skil het hele verhaal van het Schervenwrak en wat de gevonden spulletjes allemaal vertellen over de opvarenden. Kijk voor meer informatie en tickets op KaapSkil.nl. (foto: Museum Kaap Skil)

Texelse vuurtoren ’s avonds open in oktober

Als je dan toch op Texel bent, ga dan eens op bezoek bij de vuurtoren van Texel. In oktober is de vuurtoren dagelijks geopend en tijdens de Herfstvakantie zelfs tot 21.00 uur op dinsdag, woensdag en donderdag. In de schemering of juist het aardedonker ziet het eiland er heel anders uit. Beleef het vanaf 47 meter hoogte! Reserveren is uiteraard noodzakelijk in verband met de beperkte ruimte. Dit doe je via de website VuurtorenTexel.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Je liefhebbende Vincent in Van Gogh Museum

Tot en met 10 januari 2021 is de tentoonstelling Je liefhebbende Vincent te zien in het Van Gogh Museum. In deze tentoonstelling bewonder je niet alleen kunst van Vincent, maar ook zijn brieven. Tijdens zijn leven schreef hij veel brieven aan onder meer zijn broer Theo. Hierin vertelde hij hem over zijn leven, maar hij stuurde ook schetsjes toe die later uitgewerkt werden tot schilderijen. Dat deze brieven nu in een tentoonstelling te zien zijn, is zeer bijzonder, aangezien de brieven zeer teer zijn van aard. In de tentoonstelling zijn pareltjes van zijn brieven te bewonderen, waaronder de laatste die hij schreef aan zijn broer Theo en een kladversie van deze brief voordat Vincent zijn eigen leven nam. Wil je meer weten of een tijdslot bestellen? Kijk dan op VanGoghMuseum.nl. (foto: Van Gogh Museum)

Skelet van tuimelaar Zafar te zien in Ecomare

Ecomare is naast zeehondenopvang ook een natuurcentrum, educatief centrum en natuurlijk een museum. Al een tijdje geniet je er van de tentoonstelling Waddenstad en deze tentoonstelling is deze week uitgebreid met het skelet van tuimelaardolfijn Zafar. Zafar zwom van 30 april tot 2 mei 2020 met het zeilvrachtschip Tres Hombres mee de haven van Amsterdam. Op 3 mei lukte het om de dolfijn weer naar zee te lokken, maar het mocht niet baten; op 12 mei werd Zafar gevonden op het strand van Wijk aan Zee. Zijn verhaal is nu onderdeel van Waddenstad. Later zal het skelet worden bijgeplaatst in de Walviszaal, bij andere gestrande dolfijnen en walvisachtigen. Meer informatie vind je op Ecomare.nl.

Aviodrome presenteert uniek model voor ruimtevervoer

Kunnen we straks met een soort pendelbus naar de ruimte? Als het aan de in 2008 opgerichte Space Expedition Curaçao (SXC) ligt wel. Een Nederlands bedrijf dat passagiers naar de ruimte wil brengen vanaf Curaçao. En wel met een speciaal ruimtevliegtuig. Een model van ruimtevliegtuig Lynx is nu te zien bij Aviodrome in Lelystad. Het gaat om een mockup van een echt ruimtevliegtuig. Het is negen meter lang en zesenhalf meter breed. Het vliegtuig is alleen van buiten te bewonderen, aangezien het interieur en de motor niet zijn nagebouwd. Maar dat maakt dit model zeker niet minder indrukwekkend van. Meer weten? Kijk op Aviodrome.nl. (foto: Aviodrome)

Naargeestige Nachttours tijdens Halloween op het Muiderslot

Tijdens de Naargeestige Nachttours op 30 en 31 oktober aanstaande leer je meer over de duistere gebeurtenissen die op het Muiderslot hebben plaatsgevonden. Welke geheime komen boven drijven, terwijl de schaduwzijde van het kasteel in het licht worden gezet… Deze verhalen zijn niet geschikt voor mensen met een zwakke maag of kinderen. Ga mee… als je durft tenminste, want aan de geschiedenis van het Muiderslot kleeft bloed, moord, doodslag en kwelling… Kaarten reserveer je via Muiderslot.nl/agenda. Op deze avonden geldt een toeslag van € 5,00 op het reguliere tarief. O en de kasteelheer heeft mondkapjes verplicht op het kasteel. (foto: Muiderslot)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.