donderdag 15 oktober 2020

Genieten van het Mauritshuis

In Den Haag staat pal naast het Binnenhof ook aan de Hofvijver een groot, statig, wit huis: het Mauritshuis. Een prachtig, statig huis waar Hollandse en Vlaamse meesters hun intrek hebben genomen. Waar je in kleine, intieme zalen (voorheen kamers) geniet van het Meisje met de Parel en van de Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp. Een museum waar bijzondere tentoonstellingen in de tentoonstellingszaal worden getoond. Ik kom er graag en het is er altijd genieten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over het Mauritshuis

Het Mauritshuis is vernoemd naar de bouwer en oorspronkelijke eigenaar Johan Maurits, gouverneur van Nederlands-Braziliƫ, eigenaar van een suikerplantage aldaar. De bouw startte in 1633 en in 1644 werd het opgeleverd. Sinds 1822 is het een museum waar de mooiste schilderijen en objecten van het Koninklijk Kabinet werden bewaard en tentoongesteld. Nu is het nog steeds een schitterend museum waar je geniet van kunst uit voornamelijk de zeventiende eeuw. Vermeer, Rembrandt, Frabritius, Potter, Ruysdael, Coorte en Rubens zijn slechts enkele van de vele meesters die hun intrek hebben genomen in de vaste collectie van het Mauritshuis. Er is nu overigens ook een zaal aan de ex-eigenaar gewijd, omdat hij nogal een grote rol heeft gespeeld in de trans-Atlantische slavenhandel. Het museum wil graag laten zien wat dat inhield en doet ook onderzoek naar de persoonlijke geschiedenis van Johan Maurits.


Prijzen en bereikbaarheid

Het Mauritshuis ligt aan de achterkant van het Binnenhof en is heel gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Zo ligt het op tien minuten wandelafstand van Den Haag Centraal station aan het Plein 29. Maar je kan natuurlijk ook met de tram gaan, uitstappen bij het Binnenhof en om de Hofvijver langs lopen om dan naar het museum te gaan. Ik vind dat persoonlijk een mooie wandeling, zo langs het water. Kom je met de auto, dan is er een parkeergarage op het Plein waar je deze kan parkeren. Het museum is momenteel alle dagen geopend, van 10.00 uur tot en met 18.00 uur, op maandag opent het museum om 13.00 uur haar deuren. Met een Museumkaart en voor jongeren tot en met 18 jaar is een bezoek gratis, volwassenen betalen € 15,50 per ticket. Momenteel wordt zeer aangeraden om een bezoek van te voren te reserveren en je tickets online aan te schaffen.


Genieten van Hollandse meesters

Ik hou van het Mauritshuis om verschillende redenen. Het is een plek waar je prachtige tentoonstellingen ontdekt, verwant aan de kunst van de vaste collectie. Het is ook een plek waar ik mijn favoriete schilders tegenkom (ik hou erg van zeventiende eeuwse schilderkunst namelijk). En… het historische gebouw geeft die kunst een extra dimensie. De schilderijen zijn geschilderd in de tijd dat het gebouw is neergezet. Ze passen daardoor heel goed bij elkaar. Dat voel je als je door de zalen loopt en de met dik rood tapijt beklede statige trappen beklimt.


Het leuke aan het museum is dat je niet door de voordeur naar binnengaat. Je loopt op het huis af en neemt dan de trap of de lift naar een verdieping onder de grond. Hier ligt een prachtige entree waar je kluisjes en de garderobe vindt. Je kunt dan kiezen om het historische gebouw binnen te gaan of juist te kiezen voor de tentoonstellingsvleugel. Via statige trappen kom je dan op je bestemming uit. Het historische museum bestaat uit twee verdiepingen waar je via een looproute alle kamers (ze worden zalen genoemd, maar sommige zijn echt kamertjes) bezoekt. Iedere kamer heeft een eigen thema en zijn eigen kunstenaars die hier groots worden getoond. Maar bekijk ook zeker het interieur van de zalen zelf goed, want die zien er ook prachtig uit.


Aan de andere kant van de entree ligt de museumwinkel. Hier vind je ook trap en lift naar een brasserie en naar de verdieping met de tentoonstellingszaal. Deze zaal heeft hetzelfde knusse uitstraling als de rest van het museum. Het is wel een echte kameleonzaal; ik heb al meerdere tentoonstellingen daar gezien en verbaasde mij telkens weer dat dezelfde zaal toch zo een andere uitstraling kan hebben. De tentoonstellingszaal is de plek waar de wisseltentoonstellingen worden getoond. Als je een bezoek brengt aan het Mauritshuis dan kun je de wisseltentoonstelling voor hetzelfde tarief bewonderen.


Het Mauritshuis is een museum waar ik graag binnenwandel om even naar het Puttertje van Fabritius te gaan kijken. Om het Meisje met de Parel van Vermeer gedag te zeggen. En om urenlang naar de details in een schilderij van Rembrandt te kijken. En vergeet ook zeker niet om tijdens het traplopen in het museum om je heen te kijken, want ook in de hallen hangen de meest mooie kunstwerken op je te wachten.


Voor meer informatie over het Mauritshuis, tickets en tijdsloten, wat er te zien is, Mauritshuis at home en andere toffe projecten van dit museum ga je naar Mauritshuis.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.