vrijdag 2 oktober 2020

Nieuws van Kempenmuseum De Acht Zaligheden

Zo’n twintig minuten vanaf Eindhoven, ligt in het prachtige Kempengebied te Eersel het Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Een klein museum waar je grootse verhalen beleefd over de Kempen en De Acht Zaligheden zelf. Ooit een boerenbedrijf, maar sinds 1979 een museum. Je geniet er van kunst en van de natuur. Met gepassioneerde gidsen die de geschiedenis tot leven brengen. En met vele activiteiten voor jong en oud. Helaas gaat de geplande herfstmarkt van dit weekend niet door, maar er zijn nog genoeg andere redenen om het museum te bezoeken. (foto’s: Kempenmuseum De Acht Zaligheden)

Beelden in de Kruidentuin

De herfst maakt haar intrede in de Kempen en is ook doorgedrongen tot het Kempenmuseum. Terwijl de tuin langzaam verkleurt van groen naar geel, oranje en rood, staat de Kruidentuin er nog schitterend uit. Helemaal door de prachtige kunstwerken die gemaakt zijn door cursisten van het keramiek atelier van de VolksUniversiteit de Kempen. En de resultaten mogen er zijn! De prachtige beelden kom je tegen tijdens je wandeling door De Kruidentuin. Er zijn pompoenen, beesten op vier poten, groepsportretten en zelfs een schitterende uil te vinden tussen de 13 kunstwerken.

Voor God en het avontuur

Eigenlijk stond deze avontuurlijke tentoonstelling gepland in mei, maar door corona kon deze zijn doorgang niet vinden. Tot nu, want net als de missionarissen van de Kempen (waar deze tentoonstelling over gaat) hebben de vrijwilligers van Kempenmuseum De Acht Zaligheden gepionierd om deze expositie toch door te laten gaan. Honderden jonge Kempenaren (m/v) die hun roeping vonden in het missiewerk gingen pionieren. Als pater of non probeerden ze, ver van huis en onder vaak uiterst moeilijke omstandigheden, mensen te helpen. Met vooral onderwijs in allerlei vorm, met het opzetten van centra voor gezondheidszorg en ook met verkondiging van het christelijk geloof. Vijf van deze Kempische avonturiers (drie mannen en twee vrouwen) staan centraal in de tentoonstelling ‘Voor God en het avontuur’. Je leert ze kennen aan de hand van foto’s, hun persoonlijke verhalen en unieke voorwerpen uit die landen waar ze aan het werk gingen. Daarnaast is er aandacht voor het ontstaan van de oudste kloosters en de missie-orden. De tentoonstelling is te zien tot en met 10 januari 2021.

Praktische informatie

Kempenmuseum De Acht Zaligheden ligt aan de Kapelweg 2 te Eersel en is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 12.30 uur tot 17.00 uur. Meer weten over dit museum? Kijk dan op Achtzaligheden.nl. Hier vind je ook de openingstijden, entreeprijzen en hoe je een dagje uit bij dit museum moet reserveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.