maandag 5 oktober 2020

Dagje uit? Zet je mondkapje op!

Vorige week maandag zijn de richtlijnen om het coronavirus uit te bannen, aangescherpt. Er mogen minder bezoekers naar dagjes uit of de horeca, maar we mogen nog wel! Geen publiek bij sportwedstrijden, maar er mag nog steeds gesport worden. En natuurlijk is er een uitspraak gedaan over mondkapjes. Mondkapjes zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aangeraden om te dragen in publieke binnenruimtes. Denk hierbij aan musea, toiletruimtes en natuurlijk horecagelegenheden. Omdat mondkapjes in het straatbeeld veel vaker te zien zullen gaan zijn, vandaag wat leuke tips voor het dragen van mondkapjes. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Voorkom benauwdheid

Dat mondkapje is best even wennen. Vooral als je het nog niet op hebt gehad in het openbaar vervoer bijvoorbeeld. Het kan daarom in het begin best wel benauwd aanvoelen. Om niet overvallen te worden door dit gevoel van benauwdheid, een paar tips:
- gebruik een mondkapje van dichtgewoven, maar dunne stof. Katoen is een aanrader, net als de wegwerpmaskers. Plaats er geen extra filter in, zo heb je het minder snel benauwd.
- zet dat mondmasker thuis een paar keer op. Door te oefenen, raak je gewend aan het dragen van het kapje. Begin met vijf minuten en bouw dit langzaam uit naar een half uur, uur of langer.
- zorg dat je rustig bent als je het mondmasker opzet. Adem een paar keer diep in en uit, zet het kapje op en blijf rustig doorademen. Als je gehaast bent, heb je het veel sneller benauwd. Ga dus niet rennen voor bus of trein, maar neem de tijd en zet dan pas het masker op.

Beslagen bril

Of je nu een zonnebril draagt, een leesbril op wil of altijd een bril op je neus hebt staan, dan ben je er vast achter gekomen dat de brillenglazen snel kunnen beslaan als je een mondkapje opzet. Het is heel logisch dat dit gebeurd, want de warme lucht van je adem ontsnapt gemakkelijk via de bovenkant van je mondkapje. En bij een bril komt dit dus achter de brillenglazen terecht. Hoe voorkom je dit? Met de volgende tips:
- draag een mondmasker dat je goed past en goed aansluit rondom de wangen en neus. Een masker met een metalen neusstripje is daarom aan te raden, omdat je deze goed op je gezicht kan laten aansluiten.
- zorg ervoor dat je je bril iets over het mondkapje heen plaatst en draag het mondmasker dichter bij je ogen. Zo beslaat je bril minder snel.
- maak je bril ’s morgens en ’s avonds schoon met een paar druppeltjes basic afwasmiddel en warm water. Droog de bril met een geschikt brillendoekje. Zo maak je de bril goed vetvrij. Let wel: gebruik geen agressief afwasmiddel of afwasmiddel waar citroen aan is toegevoegd. Deze beschadigen de bril juist. Een normale handzeep in een blok werkt ook.
- supertip: breng een laagje scheerschuim aan op de brillenglazen en veeg daarna droog met een brillendoekje. Het scheerschuim vormt een speciale laag waar waterdamp zich niet op kan hechten.

Blauwe kant voor

Of toch de witte? Gebruik je een niet medisch wegwerp mondkapje dan is het wel belangrijk dat je weet hoe je deze moet gebruiken. Vaak bestaat zo een kapje uit een witte en een blauwe kant. In veel gevallen is de witte kant de binnenkant, dus de kant die je naar je mond toe draagt. Lees daarom even goed de gebruiksaanwijzing voordat je een mondkapje opzet. En let op waar de elastiekjes zijn aangebracht. Deze zitten altijd aan de binnenkant.

Draag het over neus en mond

We noemen het een mondmasker, maar het is natuurlijk een bedekking voor mond én neus. Je luchtwegen van je mond en neus staan met elkaar in verbinding, dus zorg ervoor dat je het kapje over je mond én neus draagt. Daarbij is het dus belangrijk dat het masker goed aansluit op je gezicht, anders heb je er nog niets aan. Begint een mondkapje vochtig te worden? Zet dan een nieuw kapje op. Voordat je een mondkapje opzet, was of desinfecteer je je handen goed. Probeer daarna niet meer aan het mondmasker te zitten, om zo besmetting te voorkomen.

In de prullenbak

Gooi wegwerpmondkapjes altijd weg in een vuilnisbak en niet op de grond. Want dan blijft het virus nog buiten rondwaren.

In de was

Draag hetzelfde mondkapje niet te lang, want dan werkt deze niet goed meer. Was de wasbare kapjes op 60 graden Celsius, want dan worden eventuele bacteriën en virussen weggewassen.

Blijf op anderhalve meter afstand

Een mondkapje dragen is een hulpmiddel om jezelf en anderen niet te besmetten. Maar… dat wil niet zeggen dat je in een museum, dierentuin of pretpark ineens op elkaar mag staan en lopen. Hou altijd anderhalve meter afstand van elkaar. Samen met een mondkapje heeft het virus dan nog minder kans om naar iemand anders over te springen.

Richtlijnen van de dagjes uit

Volg ook altijd de aanwijzingen op van de dagjes uit zelf. Denk hierbij aan extra maatregelen, eenrichtingsverkeer, een maximum aantal bezoekers per zaal of binnenruimte en natuurlijk dat je een tijdslot reserveert om aan te komen bij een uitje. Als we allemaal nog even volhouden, dan kunnen we in ieder geval genieten van een gezellig uitje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.