vrijdag 30 oktober 2020

Nu te zien in Museum Vlaardingen:
Bassie & Adriaan een Schat aan Herinneringen

Hallo vriendjes en vriendinnetjes! Wie is er niet opgegroeid met de avonturen van Bassie & Adriaan? De broers Bas en Aad van Toor hebben mij in mijn kindertijd volop toegezongen in allerlei talen, maar mij ook meer geleerd over Europa en Amerika, dat je goed moet kijken bij het oversteken en natuurlijk dat het goede altijd wint van het kwade. Bassie & Adriaan hebben mij altijd laten lachen, soms laten huilen en – vooral in de beginjaren – laten griezelen met een enge Plaaggeest. Voor mij staat dit duo tevens voor positiviteit, want Adriaan zei altijd als Bassie ‘biebbiebbiebbieb’ moest huilen: ‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.’ En deze tentoonstelling over mijn jeugdhelden brengt ook zeker een glimlach op mijn gezicht. ‘Allememaggies Adriaantje’, vriendjes en vriendinnetjes, ik neem je vandaag mee naar de tentoonstelling Bassie & Adriaan, een Schat aan Herinneringen, in Museum Vlaardingen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Van acrobaten tot televisiehelden

De tentoonstelling in Museum Vlaardingen is een wandeling door de herinneringen van Bassie en Adriaan. Het begint bij hun beginjaren, toen ze nog als The Crocksons een imposante acrobatenact deden met – jawel – keukenstoelen. Een zeer moeilijke balans oefening die veel acrobaten nu ook nog steeds ondernemen. Als The Crocksons traden ze tussen 1955 en 1980 wereldwijd op. Vanaf het einde van de jaren 1970 kennen we het duo vooral als Bassie & Adriaan. Zo traden ze op in hun eigen circus, maar ook in theaters en natuurlijk op televisie. De tentoonstelling neemt je mee door het leven van de broers en hun successen. Daarbij staan niet alleen de mensen centraal, maar vooral ook Vlaardingen. De haringstad waar de broers zijn opgegroeid en de plek die voor de vele avonturen van Bassie & Adriaan het decor verleende.


Een feestje om te bezoeken

Bassie & Adriaan zijn de helden van mijn kindertijd. En alleen daarom al is deze tentoonstelling een feestje om te bezoeken. Het museum presenteert de tentoonstelling al zo vrolijk buiten en als je binnenkomt zie je meteen allerlei leuke Bassie & Adriaan spulletjes in de museumwinkel staan. Volg de rode, gele en blauwe confetti stippen op de vloer naar de lift op weg naar de tweede verdieping van het museum. De lift nemen is een aanrader! Je wordt er namelijk omringd door de meest leuke en herkenbare uitspraken van Bassie, Adriaan en de Baron. En je wordt direct begroet met vrolijke liedjes van Bassie en Adriaan. Het liftritje is daarom veel te snel voorbij, maar dan kom je wel meteen in de Schat vol herinneringen aan.


Drie paviljoens

De tentoonstelling is opgedeeld in drie delen. De eerste gaat over The Crocksons en over de jeugd van Bas en Aad van Toor in Vlaardingen. Neem ook zeker de tijd om de video over de locaties die in Vlaardingen zijn gebruikt te bekijken, want je ontdekt niet alleen dat je tijdens je wandeling naar het museum al verschillende locaties bent tegengekomen, maar ook dat Museum Vlaardingen zelf ook ooit een rol speelde in een van de beroemdste televisieseries. Het tweede paviljoen gaat helemaal over de televisieseries. De Plaaggeest, Het Geheim van de Schatkaart en De Verdwenen Kroon staan hier bijvoorbeeld centraal. Maar ook het avontuur in Amerika en de reis door de Europese Unie worden besproken. Aan de hand van kleding en attributen kom je weer helemaal in de sfeer van de series. Het derde paviljoen vertelt meer over de liveshows die Bassie & Adriaan gaven door het hele land.


Awards, Wall of Fame en meer

De tentoonstelling is verder aangekleed met een maquette van het circus van de gebroeders Van Toor, een fotowand met allerlei prachtige herinneringen en verschillende awards, beeldjes, gouden platen en meer. Iedere vitrine vorm een eigen schatkist aan herinneringen. Aan de wand hangt ook een wereldkaart waarop je kan zien waar Bassie en Adriaan allemaal hebben opgetreden in de wereld. En natuurlijk mag Robin de liefste robot van Nederland, niet ontbreken in de tentoonstelling!


Ontdek de Schat aan Herinneringen

De tentoonstelling Bassie & Adriaan, een Schat aan Herinneringen, is een echte aanrader voor nieuwe en bestaande fans van dit duo. De vrolijkheid, de persoonlijke verhalen en de kleding en props uit de series maken de tentoonstelling een ware belevenis. De tentoonstelling is te zien tot en met 16 mei 2021 in Museum Vlaardingen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 17.00 uur. Je vindt het museum aan de Westhavenkade 54. Vooraf reserveren is verplicht en dat kan via MuseumVlaardingen.nl/tickets. Voor de tentoonstelling gelden aangepaste tarieven, deze vind je ook op de website. En kun je na een bezoek aan de tentoonstelling nog niet genoeg krijgen van Bassie & Adriaan? Er is een kleine bioscoop ingericht waar je naar de series kan kijken en er is een activiteitencircus voor de kinderen. En als je dan nog meer wil, neem dan de plattegrond mee van Vlaardingen en ontdek alle locaties die ook in de video voorbij komen.


Omdat ik het niet laten kan: Dag vriendjes en vriendinnetjes. Dit was het dan al weer. Dag vriendjes en vriendinnetjes. Tot de volgende keer maar weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.