donderdag 22 oktober 2020

Stadsbeeld Jupiter

Wanneer je op Overvecht bij het Groot Winkelcentrum (nu heet het Shoppingcenter Overvecht) bent geweest en je gaat op de fiets of met de auto over de Einsteindreef richting de Zuilense ring, dan heb je dit beeld vast wel eens gezien in het groen, tussen de bomen. Het staat er al jaren tussen de wegen in. Het is niet al te groot, maar wel opvallend. Maar wat is het eigenlijk? Deze sierlijke, abstracte driehoekige vorm staat deze maand centraal in Stadsbeeld.
(foto's: Berry de Nijs/Writing Berries)

Jupiter

gemaakt door: Jacques Lignier
gemaakt van: messing
te vinden op: Carnegiedreef/Einsteindreef
staat daar sinds: 1977

Jupiter is gemaakt door de Franse beeldhouwer Jacques Lignier (1924-2010) en is aangekocht door de gemeente Utrecht ter verfraaiing van Overvecht. De wijk die dit jaar 60 jaar bestaat, is in al die jaren steeds veranderd. Jupiter staat al sinds 1977 op dezelfde plek tussen al die veranderingen in. Jupiter werd door de kunstcommissie van Utrecht ontdekt in het klein op een tentoonstelling in Parijs en voor de wijk werd dit abstracte kunstwerk uitvergroot in geelkoper (messing). Jupiter is het enige werk van Lignier in Nederland en hij is tijdens zijn hele leven trots geweest dat dit beeld in Utrecht staat.

Jupiter is natuurlijk een planeet, maar ook een god uit de Romeinse mythologie. Hij is de oppergod en de god van de hemel en het onweer. De abstracte beeltenis gemaakt door Lignier lijkt ook wel op een soort dynamische bliksemschicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.