dinsdag 27 oktober 2020

Dagje uit nieuws van pretparken, musea en dierentuinen

De herfstvakantie is voorbij en Halloween en dus november staan alweer voor de deur. Afgelopen weekend is ook de wintertijd ingegaan. Terwijl het buiten wat guurder herfstweer begint te worden, maken we het binnen alvast extra gezellig. Alhoewel… ik hou er wel van om in de herfst tussen al die prachtige, vurige kleuren lekker naar buiten te gaan. Een dagje uit kan gelukkig nog steeds in Nederland onder de huidige corona indammende maatregelen. Neem je wel een mondkapje mee en vergeet je niet om een tijdslot te reserveren? En lees dit artikel nog even door, want er zijn weer leuke nieuwtjes van de verschillende uitjes gekomen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

KCC Entertainment ontvangt prijs voor Smurfs Theme Park Shanghai

Helaas moet je ervoor naar Shanghai als je van dit Smurfenpretpark wil genieten, maar dat het een prachtig themapark is, staat als een paal boven water. Inmiddels heeft ontwerpbureau KCC Entertainment Design de prijs voor ‘Cultural Tourism Project Planning and Creative Design’ mogen ontvangen voor het ontwerp van Smurfs Theme Park in Shanghai. Een prachtige prijs, want deze krijg je niet zomaar. Gefeliciteerd KCC Entertainment Design met deze award! KCC.be (foto: KCC Entertainment Design)

Polka Marina verdwijnt uit Efteling, Nest! komt ervoor terug

Na 36 jaar maakt de Polka Marina op 30 november haar laatste ronde in Efteling. De attractie is aan het einde van haar levensduur en het is te kostbaar om de attractie te renoveren en vernieuwen. Daarom verdwijnt de olijke walvis en de bootjesdraaimolen begin 2021. Maar voor de kleintjes komt er wel een spannende nieuwe attractie voor in de plaats die helemaal past bij het Ruigrijk van Efteling. De attractie wordt een speelbos geplaatst met de naam Nest!. Dit bos biedt speelmogelijkheden voor alle kinderen, ook voor kinderen met een zichtbare of onzichtbare beperking. Hiermee biedt Efteling een unieke attractie voor kinderen. Naar verwachting opent Nest! in de zomer van 2021. Efteling.com (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Opening Plopsa Hotel uitgesteld

Het had een feestelijke opening moeten zijn voor het najaar, maar door de nieuwe coronamaatregelen in België heeft Plopsa besloten om de opening van het Plopsa Hotel tot een nader te bepalen datum uit te stellen. Voor gasten die al een verblijf in het vrolijke Plopsa Hotel hadden geboekt, wordt een oplossing gezocht (bijvoorbeeld in de vorm van een verblijf later in het jaar). Aangezien alle pretparken moesten sluiten in België vanwege strengere maatregelen, is een nieuwe openingsdatum nog niet bekend. Plopsa.be (foto: Plopsa)

Mondkapjesplicht in Centraal Museum & nijntje museum komt tot leven

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een mondkapjesplicht ingesteld voor zowel medewerkers als bezoekers. Zo kan iedereen nog meer genieten van de vaste collectie én van de tentoonstelling ‘De Ommuurde Stad’. Heb je geen mondkapje bij je, dan is deze te koop in de museumwinkel voor € 1,00. Via Facebook en Instagram organiseert het museum verschillende activiteiten, zoals lezingen en quizzen. Kijk voor meer informatie op CentraalMuseum.nl. Overigens loont het om in de late middag naar het museum te gaan, want aan de overkant ligt het nijntje museum. En zoals ieder jaar komt ook deze herfst en winter de gevel van het nijntje museum tot leven dankzij vrolijke projecties. ‘Hier woont nijntje’ is dagelijks te zien vanaf 17.15 uur tot 23.00 uur tot en met zondag 24 januari 2021. nijntjemuseum.nl (foto: Centraal Museum)

Bijzondere tentoonstellingen in Museum Vlaardingen

Museum Vlaardingen bestond op 21 oktober 2020 precies 100 jaar (!) en dat moet natuurlijk gevierd worden, binnen de maatregelen rondom de pandemie natuurlijk. 100 jaar geleden opende de eerste tentoonstelling in de ‘Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherijmuseum’. En nu is de tentoonstelling ‘Woelige baren, veilige haven’ te zien. In deze tentoonstelling ontdek je de geschiedenis van het museum en de stad. Woelige baren, veilige haven is te zien vanaf 1 november aanstaande tot en met 21 februari 2021. En dat is nog niet alles wat er te zien is in Museum Vlaardingen. Zo geniet je er tot en met 15 november nog van de tentoonstelling over Leen Droppert, staat tot en met 3 januari 2021 de Hoogstraat van Vlaardingen centraal en kun je tot en met 16 mei 2021 genieten van jeugdsentiment bij Bassie & Adriaan, een schat aan herinneringen. Hoe de tentoonstelling van Bassie & Adriaan is? Daar vertel ik deze week meer over! MuseumVlaardingen.nl. (foto: Museum Vlaardingen)

Nieuwe tentoonstelling Zandvoorts Museum: ‘Over Water en vergezichten’

Turen over het water. Dat is toch het mooiste wat er is als je aan zee bent? De zee inspireert al eeuwen kunstenaars. En toch duurde het tot de zestiende eeuw voordat Maritieme kunst een onafhankelijk genre werd. Kort na de Tweede Wereldoorlog werden Nederlandse zeeschilders uitgenodigd om het leven aan boord van oorlogsschepen vast te leggen. Dit werd weer in een tentoonstelling in het Amsterdamse Stedelijk Museum in 1953 getoond. De zeeschilders vormden daarna een eigen schildersgroep: de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders. Het Zandvoorts Museum heeft deze vereniging uitgenodigd om een tentoonstelling te verzorgen die van 6 november 2020 tot en met 24 januari 2021 te zien zal zijn met de naam ‘Over Water en vergezichten’. Per 6 november zal tevens een buitenexpositie te zien zijn op het Badhuisplein met de mooiste afbeeldingen van en over de Zeeschilders. ZandvoortsMuseum.nl. (foto: Zandvoorts Museum)

Stichting SOS Dolfijn verhuist naar Landgoed Hoenderdaell

Begin oktober kwam er goed nieuws van Stichting SOS Dolfijn: het opvangcentrum voor walvissen heeft een nieuw onderkomen gevonden en wel op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Hiermee eindigt een jarenlange zoektocht van SOS Dolfijn naar huisvesting voor hun opvangcentrum. In Anna Paulowna wordt binnenkort gestart met de bouw van het specialistisch opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen. Als alles goed gaat kan SOS Dolfijn begin 2022 weer met de opvang aan de slag. Naast opvang en rehabilitatie centrum voor zieke, verzwakte of gewonde dolfijnen en bruinvissen, krijgt het centrum ook een educatieve functie. Er komt namelijk een vaste expositie over walvissoorten in de Noordzee en waarom het zo belangrijk is om ze goed te beschermen. Uiteraard zullen de aanwezige patiënten in het centrum zichtbaar zijn voor bezoekers, dankzij grote ramen. Dit zal de verzorging van de dieren zeker niet hinderen. SOSDolfijn.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ecomare ontwikkelt spelletjes voor de dieren

Om de zeehonden en bruinvissen steeds weer met iets nieuws te verrassen, maken de verzorgers geregeld speeltjes voor ze waarin iets lekkers wordt verstopt. De bruinvissen hebben inmiddels een hele speelgoedkast vol speeltjes tot hun beschikking waar gemakkelijk vissen in gestopt worden. Omdat zeehonden met hun scherpe tanden de speeltjes zouden slopen, hebben de verzorgers voor hen stevige tonnen en drijvers, waar gaten in gemaakt zijn. Er moet een hoop gefrummeld en gerold worden, voor ze de vis te pakken hebben. Zo zijn de dieren letterlijk ‘lekker bezig’! Ecomare.nl (foto: Ecomare)

Vrijgezellenverblijf voor kwetsbare apensoort in Beekse Bergen

Deze prachtige oranje ogen horen bij een bijzondere apensoort, namelijk de L’hoëstmeerkat. In het wild is deze apensoort zeer kwetsbaar en ze zijn ook niet veel te zien in dierenparken. Safaripark Beekse Bergen heeft nu als enige dierenpark in Europa een vrijgezelle mannengroep bestaande uit drie broers afkomstig uit een Franse dierentuin. L’hoëstmeerkatten zijn in Nederland nu alleen te bewonderen in Beekse Bergen en in Apenheul. Bijzonder aan deze Afrikaanse apensoort is vooral de kleur van de testikels. Deze is namelijk blauw en hoe blauwer ze zijn, des te dominanter is het mannetje. BeekseBergen.nl (foto: Safaripark Beekse Bergen)

Pinguïnkoppel kaapt eieren en Halloweentraktaties in DierenPark Amersfoort

Inmiddels is het homo-stelletje van DierenPark Amersfoort wereldberoemd! In het Amersfoortse park woont niet alleen een koppeltje mannetjes, maar ook een koppeltje vrouwtjes. De mannetjes hebben duidelijk een kuikenwens, want voor het tweede jaar op rij hebben ze eieren van andere pinguïns gestolen om op te broeden. Helaas voor hen gaat het wederom om onbevruchte eieren, aangezien ze van het lesbische koppeltje waren. Pinguïns zijn monogaam en zullen voor het leven samenblijven. De Amersfoortse dierentuin heeft trouwens nog meer leuk nieuws: er wordt een olifantje verwacht, zo stond gisteren te lezen in het AD. En de dieren zijn vandaag getrakteerd op pompoenen! Pompoenen zijn ideale vruchten om allerlei lekkers in te verstoppen. En zoals je op de foto’s ziet, is dat een groot succes. DierenParkAmersfoort.nl. (foto’s: DierenPark Amersfoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.