dinsdag 6 oktober 2020

Hoera Herfstvakantie!

Hoewel het voelt alsof de zomervakantie nog niet zo heel lang achter ons ligt, zijn de kinderen van Nederland toch wel weer toe aan een weekje vrij. De herfstvakantie staat gelukkig alweer voor de deur (noord al vanaf dit weekend en midden en zuid vanaf 17 oktober). De herfstvakantie is een ideale tijd om van een dagje uit te genieten. Vooral als dat zonnetje nog zo mooi schijnt door het verkleurende bladerdak… Er is natuurlijk veel te beleven voor kinderen én volwassenen tijdens de herfstvakantie. Een aantal van deze toffe uitjes zet ik vandaag op een rij. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Naar het bos

Je hoeft er geen mondkapje te dragen en je bent even heerlijk in de buitenlucht; het bos! Het bos is vooral in de herfst een prachtige plek. Verzamel wat bladeren voor knutselwerkjes, speur naar eekhoorns en vogels in de bomen en ontdek de meest prachtige paddenstoelen. Bossen zijn overal in Nederland te vinden, ook bij je in de buurt. Zoek een plek waar het wijds is en niet zo druk op de wandelpaden, zo is het gemakkelijker om anderhalf meter afstand van elkaar te houden. Nationaal Park De Hoge Veluwe, heidegebieden, Soesterduinen en de Utrechtse heuvelrug zijn prachtige plekken om te genieten van de pracht van de herfst.

Naar de dierentuin

De dierentuin is een prachtige plek om de herfst te beleven. En met extra activiteiten wordt het helemaal een leerzaam en fascinerend uitje. Zo ‘wandelen’ er dino’s door ZooParc Overloon en zijn er levensgrote insecten neergestreken in Burgers’ Zoo. Maar ook als er geen extra activiteiten zijn in een dierenpark is het er volop genieten. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de prairiehondjes omgaan met de herfstblaadjes in DierenPark Amersfoort. En geniet van de beren tussen de herfstkleuren van het Berenbos in Ouwehands Dierenpark.

Naar het pretpark

Een pretpark is een vrolijke plek om met elkaar van de herfst te genieten. Avonturenpark Hellendoorn verandert in oktober weer in Heksendoorn, want Opperheks Odelia heeft het park betoverd. Geniet van de pompoenen, spookhuizen én Halloweenavonden op 14, 17 en 24 oktober. Hebben de kinderen om lekker buiten (of juist binnen) te spelen? Bij Plaswijckpark in Rotterdam kan dat. Wandel door de prachtige tuinen, bezoek de dieren van Dierenwijck en geniet van alle speelmogelijkheden. Lekker spelen en genieten in Studio 100 stijl doe je met de kinderen bij Plopsa Indoor Coevorden. Ook dit jaar is dit speelparadijs in een Halloween jasje gestoken. Efteling heeft als showstopper in oktober Aquanura met een Zachte G en natuurlijk gewoon een prachtig Sprookjesbos dat er in de herfst nog magischer uitziet.

Naar het museum

Als het pijpenstelen regent, is het ook fijn als je ergens naar binnen kan voor vertier. Nederland is heel veel musea rijk waar je zelf én met kinderen op en top van kan genieten. Museum Speelklok bijvoorbeeld waar altijd muziek klinkt, is een plek waar jong en oud met plezier naar toe gaat. En met deze herfst zelfs een nieuwe tentoonstelling (maar daar lees je vrijdag meer over!). Naturalis heeft nu natuurlijk die prachtige expositie over 200 jaar Naturalis. En wat dacht je van Tosti’s, Truffels en Treinen? Deze tentoonstelling van het Spoorwegmuseum gaat over eten en drinken in de trein en is ook in de herfstvakantie te bezoeken. Ook schitterend is ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen waar je nog tot en met 31 oktober geniet van 75 jaar bevrijding uitgebeeld in zandsculpturen. In het artikel 10 toffe kindermusea vind je nog meer leuke suggesties voor een dagje museum met de kinderen.

Mondkapje, hygiënegel, tijdslot en meer

Let erop dat je je bij de diverse uitjes aan de coronamaatregelen en richtlijnen houdt van zowel de overheid als het park of museum waar je naar toe gaat. Het beste kun je hiervoor even op de websites van de dagjes uit zelf kijken, maar een belletje plegen kan natuurlijk ook. Even snel in het kort:
- het is belangrijk dat je een tijdslot reserveert. Hiermee geef je aan om hoe laat je op de plaats van bestemming aankomt. Deze tijdsloten moet je samen met je ticket of abonnement bij de entree laten zien.
- neem ook zelf desinfecterende gel mee. Uiteraard is er voldoende op voorraad op je dagje uit, maar het is toch wel handig om dit zelf ook mee te nemen.
- in publieke binnenruimtes is het dragen van een mondkapje heel belangrijk. Dus ook in de wachtrij van een attractie. Lees ook nog even Dagje uit? Zet je mondkapje op! en We gaan weer open, maar wel met afstand over mondkapjes en het Veilig Samen Uit protocol.
- volg altijd de aanwijzingen op van het personeel van je dagje uit. Zij willen er graag voor zorgen dat jij ondanks alle maatregelen een geweldige dag beleeft.

Handige links

Dierentuinen:
Burgerszoo.nl
DierenParkAmersfoort.nl
Ouwehand.nl
Zooparc.nl


Pretparken:
Avonturenpark.nl
Efteling.com
Plaswijckpark.nl
PlopsaIndoorCoevorden.nl


Musea:
MuseumSpeelklok.nl
Naturalis.nl
Spoorwegmuseum.nl
Zandsculpturen.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.