dinsdag 29 september 2020

Museumnieuws met Maand van de Geschiedenis, Delftse Meesters, Bob Ross en meer

Herfst. Het is een prachtig seizoen vol kleuren en geuren. En terwijl het met bakken tegelijk naar beneden komt, is het extra gezellig om een dagje naar het museum te gaan. De komende tijd is er weer veel nieuws te zien in de musea van Nederland en een aantal van deze nieuwtjes lees je vandaag in deze aflevering van Museumnieuws. Let je wel dat je van te voren een tijdslot reserveert bij het museum? Ook als je een Museumkaart of ander abonnement hebt, moet je de aankomsttijd reserveren. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Oktober Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis en de aankomende maand doen weer honderden musea en erfgoedinstellingen mee om de geschiedenis tot leven te brengen. Er zijn 450 fysieke én online activiteiten om te volgen voor jong en oud. De zeventiende editie van de Maand van de Geschiedenis staat in het teken van het thema Oost/West. Dit inspireerde honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere organisaties om veel uiteenlopende, en uiteraard coronaproof zijnde, activiteiten te organiseren. Van voorleesdagen tot theaterworkshops en van tentoonstellingen tot lezingen. Het grootste historische evenement van Nederland vormt een inspiratiebron van vele, juist nu met corona. Zoek een activiteit bij je in de buurt of online via MaandvandeGeschiedenis.nl/Agenda. (foto: Maand van de Geschiedenis)

Delftse Meesters in Kunst en Wetenschap

Museum Prinsenhof Delft opende op 4 september de permanente tentoonstelling Delftse Meesters in Kunst en Wetenschap. De presentatie biedt een overzicht van de meest toonaangevende Delftse Meesters aan de hand van negen verschillende genres, waaronder portretten, zilverwerk, stadsgezichten en historiestukken. Binnen de genres zijn vijf nieuwe bruiklenen en drie nieuwe aanwinsten getoond. Een unieke presentatie die duidelijk de veelzijdigheid van de Delftse kunstenaars en wetenschappers laat zien. Je ontdekt meer over deze collectie op Prinsenhof-Delft.nl/DelftseMeesters. (foto: Museum Prinsenhof Delft, portret van Ambrogio Spinola door Michiel van Mierevelt)

De Nieuwe Maaskant te zien in Miniworld Rotterdam

Net als de stad Rotterdam, timmert ook Miniworld Rotterdam aan de weg met uitbreidingen. Afgelopen maand is de Nieuwe Maaskant aan de ministad toegevoegd. Het gebouw is schitterend om te zien, evenals het gebouw in het echt dat in 2018 eigendom werd van de Rotterdamse projectontwikkelaar en bouwer VORM. VORM plaatste op spectaculaire wijze een extra verdieping op het gebouw van De Nieuwe Maaskant. Deze extra verdieping is uiteraard ook aan de maquette toegevoegd. Wil je meer weten of een uitje plannen? Kijk dan op MiniworldRotterdam.com. (foto: Miniworld Rotterdam)

Bob Ross te zien in Museum MORE

Stiekem een tentoonstelling waar ik enorm naar uitkijk: het werk van de Happy Painter Bob Ross in Museum MORE te Gorssel. Wie in de jaren 80 (en later in herhalingen) de serie ‘The Joy of Painting’ heeft gezien, weet precies wie ik bedoel. Alle happy trees en rocks van 40 highlights geschilderd tijdens de serie zijn vanaf 8 november te zien. Dit is tevens de allereerste tentoonstelling in de wereld gewijd aan het werk van Bob Ross. Begin oktober start de kaartverkoop. Wil je meer weten? Kijk dan op MuseumMORE.nl. (foto: Museum MORE)

Henk Helmantel in het Drents Museum

Henk Helmantel wordt wereldwijd geroemd om zijn geschilderde stillevens en kerkinterieurs en daarom geniet je in het Drents Museum vanaf 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 van ruim 80 schilderijen van de hand van deze Groningse kunstenaar. Om de schilderijen nog meer tot leven te laten komen, staan in de tentoonstelling ook voorwerpen uit de persoonlijke verzameling van Henk. En als je goed kijkt, dan zie je deze voorwerpen ook terug in zijn schilderijen. En als je dan toch in het Drents Museum bent, stap dan de vernieuwde brasserie Pingo binnen voor een hapje en een drankje. De verbouwde brasserie is op donderdag 24 september weer geopend en heeft ter gelegenheid ook een heel nieuwe menukaart samengesteld. Meer weten of tickets bestellen? Kijk op DrentsMuseum.nl. (foto: Drents Museum, Stilleven met kweeperen en twee flessen, Henk Helmantel)

De Ommuurde Stad te zien in Centraal Museum

Tot en met 17 januari 2020 geniet je in het Centraal Museum in Utrecht van de tentoonstelling ‘De Ommuurde Stad’. Utrecht was de eerste stad in Nederland die een stadsverdediging mocht aanleggen. Het verhaal van deze stadsmuren die er stonden van 1122 tot ongeveer 1830, wordt verteld in deze tentoonstelling. Naast veel bijzondere schilderijen van Herman Saftleven, Joost Cornelisz Droochsloot en Salomon van Ruysdael, middeleeuwse miniaturen, tekeningen, archeologische objecten en oude wapens, zijn er ook speciaal voor de tentoonstelling gemaakte 3D-reconstructies en animaties te zien. Voor meer informatie kijk je op CentraalMuseum.nl. (foto: Centraal Museum)

Engelen van de Zee in Het Scheepvaartmuseum

Tot en met 5 april 2021 ontdek je prachtige portretten van kinderen in Het Scheepvaartmuseum. ‘Engelen van de Zee’ heet deze indrukwekkende tentoonstelling met foto’s van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. De tentoonstelling bestaat uit een serie aangrijpende portretten van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene. De kinderen zijn vaak afkomstige uit complexe gezinssituaties en dat zie je in hun ogen. Op het internaat IBIS vinden deze kinderen een veilige thuishaven, genieten ze van een goede opleiding en zien ze de toekomst een stuk rooskleuriger tegemoet. Ontmoet ze in deze indrukwekkende tentoonstelling en kijk voor meer informatie op HetScheepvaartmuseum.nl. (foto: Het Scheepvaartmuseum, Noah, Stephan Vanfleteren)

Helemaal Alleen met Vermeer in Het Mauritshuis

Soms wil je een schilderij gewoon even helemaal, lekker egoïstisch, voor jezelf hebben. Je wil wegdromen in het tafereel, zonder dat je direct iemand achter je hebt staan die dit ook wil. Harry Jekkers was al eens helemaal alleen met Vermeer om zo inspiratie op te doen voor zijn lied. En nu kun je als bezoeker ook even helemaal alleen in alle rust en stilte genieten van het Gezicht op Delft. Dit schilderij hangt nu helemaal alleen en schitterend uitgelicht in de tentoonstellingszaal van Het Mauritshuis. Uiteraard moet je reserveren om Alleen met Vermeer – Het mooiste schilderij ter wereld te kunnen bewonderen. Dit kan via Mauritshuis.nl. (foto: Mauritshuis, Gezicht op Delft, Johannes Vermeer)

Het netwerk van Sientje Mesdag-van Houten in De Mesdag Collectie

We hebben het vaak over Hendrik Willem Mesdag, kunstenaar, verzamelaar en zakenman. Maar zijn vrouw Sientje, kunstenares, is net zo belangrijk geweest voor kunstenaars in Nederland. Zo zette zij zich altijd in voor vrouwelijke kunstenaars in Nederland aan het einde van de 19de eeuw. In een kleine tentoonstelling met negen werken uit de eigen collectie wordt belicht hoe Sientje en haar man hun tijd ver vooruit waren als het gaat om het verzamelen van kunst. Tot en met 14 februari 2021 geniet je van deze werken, gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. Voor meer informatie kijk je op DeMesdagCollectie.nl. (foto: De Mesdag Collectie, Meisje met gitaar, Thérèse Schwartze)

Naturalis 200 jaar!

Dit jaar richtte Koning Willem I het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie op. Wat ooit begon als een persoonlijke verzameling, groeide in twee eeuwen uit tot de collectie van 42 miljoen objecten bij Naturalis. Vanaf 30 september geniet je 200 dagen lang van de 25 zeldzame topstukken die in 200 jaar tijd bij Naturalis zijn bewaard. Daarnaast portretteerde fotograaf Raymond Rutting bijzondere Nederlanders met hun favoriete topstuk. Deze portretten maken deel uit van de tentoonstelling. De tentoonstelling wordt vandaag officieel geopend door Koning Willem-Alexander. Voor meer informatie en tickets ga je naar Naturalis.nl. (foto: Naturalis, Kaapse Leeuw)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.