maandag 14 september 2020

Dier van de Maand Wolf

De wolf is een magisch dier, althans dat vind ik. Als dier heeft het een grote aantrekkingskracht op mij. Waarschijnlijk omdat het een dier is dat zo dichtbij de hond staat. Maar ook die ogen, die licht lijken te geven, de kracht in het lijf, de prachtige vacht en die alerte oren. Het feit dat het een familiedier is, spreekt mij ook enorm aan. Ik mag graag kijken naar wolven in de dierentuinen. En nu woont hij in het wild ook weer in Nederland. Allemaal goede redenen om de wolf Dier van de Maand te maken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries | Ouwehands Dierenpark)


DierenPark Amersfoort

Leefgebied van de wolf

De wolf komt voornamelijk voor op het noordelijk halfrond van de wereld. Het zijn dieren die gemakkelijk overleven in koude gebieden, dankzij die dikke vacht. Wolven die in warmere gebieden leven (zoals de Mexicaanse, Arabische en Indiase wolf) hebben een kortere, dunnere vacht. In Europa kom je vooral de grijze wolf tegen.


GaiaZOO | Dierenrijk

Wolvensoorten

Wist je dat er heel veel wolvensoorten zijn? Zo heb je in Europa dus de Grijze en de Europese wolf, maar ook de Iberische wolf (leefgebied Spanje/Portugal) en Italiaanse wolf wonen op het Europese continent. In de Verenigde Staten heb je de Timber, British Colombia en Mackenzie valley wolven. En wat dacht je van soorten als Mexicaanse wolf, Hudson Bay wolf en de Alexander Archipelago wolf? Er zijn veel soorten, ondersoorten en helaas uitgestorven wolvensoorten te vinden in de wereld, met ieder hun eigen kenmerken en ras eigenschappen. Ik beperk mij tot de in Europa levende grijze wolf.


Witte wolf en Grijze wolf in Landgoed Hoenderdaell

Kenmerken grijze wolf

De grijze wolf, ook bekend als gewoon wolf, is een imposante verschijning. Met zijn dikke grijs met witte (en een beetje roodbruine) vacht en doordringende ogen laat hij zien dat hij zich goed kan redden in koude gebieden. Sterker nog, de vacht van de wolf kan niet bevriezen. Zelfs niet wanneer hij er tegen ademt of in het water is terechtgekomen. Grijze wolven kunnen een schofthoogte van 80 centimeter bereiken. Ze leven in koudere toendra gebieden, zoals te vinden in Rusland, Scandinaviƫ, Alaska en Canada. De grijze wolf komt ook voor in Duitsland en gebieden op de Balkan, zoals Polen en dergelijke. Er zijn ook Europese grijze wolven. Deze grijze wolven komen, zoals de naam al zegt, vooral voor in Europa. Hij kan zelfs op de steppen van China voorkomen. De Europese wolf is in een groot gedeelte van Europa en China uitgestorven, daarom is het zo mooi dat deze wolvensoort in het wild weer terug is in Nederland, Duitsland, Zwitserland en andere delen van Europa. GaiaZOO


Ouwehands Dierenpark | DierenPark Amersfoort

Familiedieren

Wolven zijn echte familiedieren. Ze leven en jagen in roedels. Een roedel kan bestaan uit mannetjes, vrouwtjes en jonge dieren. Een roedel, of familiegroep, wordt geleid door een alfapaartje. Dit mannetje en vrouwtje mogen paren. De rest van de groep bestaat vaak uit wolven waarvan het alfapaar de ouders zijn. De grootte van de familiegroep is afhankelijk van het voedsel dat er te vinden is in de omgeving. Bij grote prooien kun je met grote groepen leven. De familiegroep beheert een eigen territorium. Wanneer de jongen groot genoeg zijn, verlaten ze al dan niet vrijwillig de groep om zelf een roedel te gaan vormen. Broers en zussen trekken vaak nog een tijdje met elkaar op, totdat ze een eigen territorium gaan beheersen met een partner. Het mooie aan wolven is dat een alfapaar eigenlijk altijd samenblijft, tot een van hen sterft. Pas dan zal het mannetje of vrouwtje een nieuwe alfapartner gaan kiezen. DierenPark Amersfoort


DierenPark Amersfoort | Landgoed Hoenderdaell

Wolven en honden

De wolf en de hond zijn zeer zeker verwant aan elkaar. Aan bepaalde hondenrassen is dat zelfs goed te zien. Kijk maar naar herders en husky’s. De wolf is een voorouder van de hond. Het is zelfs mogelijk dat een wolf en een hond nu nog gezonde pups zouden kunnen krijgen. Hierdoor kunnen ze in de biologie gezien worden als dezelfde soort.


Dierenrijk | Ouwehands Dierenpark

Roodkapje-syndroom

Wolven worden afgeschilderd als sluwe, moordlustige dieren. Dat komt vooral door sprookjes als Roodkapje en de Zeven Geitjes. Hierdoor zijn er veel mensen bang voor de ‘boze’ wolf. Toch hoeven we niet bang te zijn dat de wolf weer is teruggekeerd in Nederland. Wolven jagen op prooidieren en houden zo het wilde leven in de bossen op peil. Ook doden wolven alleen dieren die ze gaan eten. Het kan wel voorkomen dat hij hierdoor een keer een kippetje verschalkt of een schaap aanvalt. Door goed met de boeren samen te werken, is het mogelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om het vee te beschermen.


DierenPark Amersfoort | Ouwehands Dierenpark

Beschermde diersoort

Wist je dat de wolf wereldwijd een beschermde diersoort is? Wolven zijn lange tijd heel normaal geweest in het natuurbeeld van het noordelijk halfrond en dus ook Europa en Nederland. Door jacht op de dieren en het verkleinen en versnipperen van het leefgebied, is de populatie zeer teruggedrongen. Doordat we de laatste 20 jaar de oude wildpaden van weleer weer aan het verbinden zijn door middel van speciale ecoducten, heeft de wolf zijn weg in Europa weer gevonden en daardoor is hij ook weer gespot in Nederland. De wolf heeft zelfs een territorium afgebakend op de Veluwe. Dat de wolf weer terug is in het wild is een goed teken voor de biodiversiteit. De EU heeft de wolf uitgeroepen tot en beschermde diersoort en daarom mag er ook in Nederland niet op het dier gejaagd worden.


Ouwehands Dierenpark | GaiaZOO

Wolven in de dierentuin

Zoals je wellicht hebt gezien, wonen grijze wolven ook in Nederlandse dierentuinen. Soms wonen de wolven samen met beren, zoals in Ouwehands Dierenpark en Dierenrijk, maar meestal wonen ze met hun familiegroep bij elkaar. Het is best bijzonder om wolven met beren samen te zien. In het wild delen ze immers ook vaak een leefgebied. Volgens dierverzorgers gaat het vooral goed wanneer de wolvengroep kleiner is dan de groep beren en het verblijf groot genoeg is om elkaar te vermijden. Ouwehands Dierenpark

In Nederland bewonder je wolven in de volgende dierentuinen:
DierenPark Amersfoort | Dierenrijk | GaiaZOO | Landgoed Hoenderdaell | Ouwehands Dierenpark


Landgoed Hoenderdaell

Zijn er nog andere dierentuinen met wolven in Nederland en staan die hier niet bij? Laat het mij weten met een reactie onder dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.