zaterdag 12 september 2020

Zandvoorts Museum presenteert ‘Groeten uit Zandvoort’

Op vrijdag 11 september stapte ik onder het genot van de zon in de trein naar Zandvoort aan Zee. Het is een ideale badplaats om met de trein naartoe te reizen, want je bent direct op loopafstand van het strand. Zandvoort aan Zee is een beroemde badplaats waar al miljoenen mensen vakantie hebben gevierd en pootje hebben gebaad in de branding. En waar net zoveel mensen ansichtkaarten vandaan hebben gestuurd of souvenirtjes hebben gekocht. De plek heeft dan ook een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis komt tot leven in het Zandvoorts Museum, slechts 700 meter wandelen vanaf het station. Daar werd gisteren op feestelijke, gepaste wijze de nieuwe tentoonstelling ‘Groeten uit Zandvoort’. Maar dat was niet het enige wat je er vanaf vandaag 12 september kan bewonderen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Groeten uit Zandvoort

De tentoonstelling ‘Groeten uit Zandvoort’ bestaat uit nostalgische ansichtkaarten van rond het jaar 1910. De fantastische tekeningen en foto’s geven een perfect beeld weer van hoe Zandvoort eruit zag en natuurlijk hoe een vakantie in Zandvoort werd beleefd. Je waant je in het museum ook eventjes aan zee (hij ruist er namelijk in je oren), maar er staat ook een badvrouw en een waaddame voor je klaar naast je rietenstrandstoel om je naar je badkoetsje te begeleiden. Althans, de historische kostuums doen. In de tentoonstelling zijn bijzondere leporello kaarten te zien. Dit zijn ansichtkaarten met een klein vakje waaruit een serie zigzag opgevouwen fotootjes naar buiten komt. Om de tentoonstelling compleet te maken zijn er ook speciale souvenirs te bewonderen. Heel bijzonder is de – waarschijnlijk – allereerste ansichtkaart verzonden vanuit Zandvoort, opgestuurd naar Hannover, uit 1896.Emmy van Vrijberghe de Coningh

Emmy van Vrijberghe de Coningh is een belangrijke kunstenares van Zandvoort. Zij was de voormalig beheerder van het Zandvoorts Museum (toen nog Cultureel Centrum) en maakte vooral prachtige tekeningen met Oost-Indische inkt, ingekleurd met een speciale arabische gom/watertechniek die zij helemaal verfijnd heeft. Het eerbetoon aan Emmy is een zaal vol met haar kleurrijke en prachtige werken over de mensen en straatjes van Zandvoort en mensen gekleed in streekdracht. Vivan Mell, beste vriend en beheerder van Emmy’s werk, heeft vele mensen gevraagd of zij het werk van Emmy wilden doneren aan het museum wat onlangs een schenking van prachtige tekeningen over streekdrachten opleverde. Het prachtige eerbetoon is te vinden in het hart van het museum.


Kees de Muis

Mag ik je even voorstellen aan Kees de Muis? Kees is een muis en hij is op zoek naar een huis. Althans, in de prentenboeken van Henriët en Sandra. Zij maken samen al heel wat jaren prachtige verhalen met Kees in de hoofdrol rondom geschiedkundige onderwerpen. Zo ging Kees op zoek naar een huis en kwamen er allerlei monumentale gebouwen voor in het boek. Op die manier leren zij kinderen meer over geschiedenis, kunst en meer. In een van de boeken is Kees op zoek naar een huisje in Zandvoort. En dat boek leidde er uiteindelijk naar dat Kees in het Zandvoorts Museum mag komen wonen. In zijn eigen ruimte (nu nog beneden) kunnen kinderen genieten van het verhaal van Kees de Muis, lekker zelf spelen en tekenen. Meer weten over Kees de Muis? Kijk dan op KeesdeMuis.nl.


Uitwaaien aan zee

Na het bezoek aan het Zandvoorts Museum ben ik door de pittoreske, historische straatjes gewandeld, op weg naar de Boulevard. Dat maakt een bezoek aan het museum en de badplaats namelijk helemaal compleet. En als je dan de meeuwen hoort krijsen, de wind met je haar speelt en de zilte zeelucht je neus bereikt, dan zie je die oude taferelen van weleer zo voor je en kun je alleen nog maar een selfie maken en die opsturen aan je vrienden en familie met ‘Groeten uit Zandvoort’.


Praktische informatie

‘Groeten uit Zandvoort’ is te zien van 12 september 2020 tot en met 25 oktober 2020 in het Zandvoorts Museum. Je vindt het museum op loopafstand van Station Zandvoort aan Zee aan de Swaluëstraat nummer 1. Het is mogelijk om met de auto te komen, er is dan voldoende parkeergelegenheid in Zandvoort, zoals in een parkeergarage. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur.1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.