maandag 7 september 2020

10 toffe musea voor kinderen

Een museum saai? Veel kinderen denken bij het woord museum aan een stoffige plek, waar je NIETS mag aanraken en vooral je mond dicht moet houden. En dat terwijl kinderen juist een unieke kijk hebben op kunst, waar je best uren of kunt praten. Als je met een kind naar een museum wil gaan, dan is het goed om ze eerst eens naar musea mee te nemen waar de sfeer iets losser is. In Nederland zijn er genoeg toffe musea te vinden die kinderen geschiedenis laten ervaren op een heel vrolijke, speelse manier. Ik heb er 10 uitgekozen (maar er zijn er nog meer) waar je met kinderen een heel leuke tijd beleeft. En dat is de beste opstap naar meer serieuze tentoonstellingen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

nijntje museum

Een van de leukste musea voor kleine kinderen is toch wel het nijntje museum. Voor ouders is het een feest der herkenning en leer je meteen wat meer over Dick Bruna en de wereld van nijn. Voor dreumesen, peuters en kleuters is het dé plek om heerlijk te spelen in diezelfde wereld. Spelenderwijs zijn ze bezig met dieren, verkeer, een bezoekje aan de dokter en nog veel meer. Alles is in nijntje-kleuren en de vrolijke omgeving maakt het helemaal af. Het nijntje museum ligt in de Agnietenstraat te Utrecht, recht tegenover het Centraal Museum. nijntjemuseum.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Museum Speelklok

Het is het vrolijkste museum van Nederland, want er klinkt de hele dag door muziek! Kom dansen met je kinderen bij de luide dansorgels of wacht heel stilletjes samen totdat het konijntje uit de kool springt, terwijl er een zacht muziekje klinkt. Museum Speelklok vertelt de geschiedenis van de automatische muziekinstrumenten, zoals speeldozen, klokken en draaiorgels. Tijdens een rondleiding wordt er rekening gehouden met klein en groot. Bovendien hoef je niet stil te zitten. Voor kinderen is er ook een speciale workshopruimte en een speurtocht met draaiorgelaapje Toon. Daarnaast organiseert het museum geregeld mooie familievoorstellingen. Museum Speelklok ligt aan de Steenweg in Utrecht. MuseumSpeelklok.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Spoorwegmuseum

Nog eentje dan in Utrecht: het Spoorwegmuseum. Een fantastisch museum die de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen behandeld. Kom in historische treinen kijken en beleef avonturen tijdens mooie evenementen. Er worden door het jaar heen verschillende evenementen en exposities georganiseerd, waarbij rekening wordt gehouden met volwassenen en kinderen. En helemaal tof: je kan met de trein naar het Spoorwegmuseum. Ieder uur rijdt er een speciale trein naar Station Maliebaan, dat is dus het museum, vanaf Utrecht Centraal Station. Het museum ligt aan het Maliebaanstation 16 in Utrecht. Spoorwegmuseum.nl. (foto: Spoorwegmuseum)

Bakkerij Museum

Ze zijn het Leukste Uitje van Gelderland (volgens de leden van de ANWB) en kinderen komen er heel graag. Het Bakkerijmuseum in Hattem geeft je inzicht in de geschiedenis van brood, banket en dus de bakkerij. Het ruikt er de hele dag naar vers brood, want in het museum zit een echte bakkerij waar brood wordt gebakken, wat weer wordt verkocht in de winkel. Dat is heerlijk. Kinderen kunnen leuke workshops broodbakken volgen en er is een Poffertjessalon waar je poffertjes kunt eten. Het Bakkerijmuseum in Hattem ligt aan de Kerkhofstraat 13. Bakkerijmuseum.nl. (foto: Bakkerijmuseum)

Nederlands Openluchtmuseum

De Nederlandse geschiedenis staat centraal in het Nederlands Openluchtmuseum. Neem kijkje in de museale gebouwen van het museumpark, bezoek de smid en zie hem smeden of ga naar de stap in de tram en verken het museum op die manier. Ook de Canon van Nederland is te bewonderen in het museum. Voor jong en oud is er veel te doen, zien en beleven. En de ‘bewoners’ brengen de geschiedenis helemaal tot leven! Het Nederlands Openluchtmuseum ligt in Arnhem aan de Hoeferlaan 4. Openluchtmuseum.nl. (foto: Nederlands Openluchtmuseum)

Tropenmuseum

In Amsterdam ligt het Tropenmuseum. Zij vertellen de geschiedenis van mensen van over de hele wereld. Zo wordt er gekeken naar hoe feesten worden gevierd in China, Afrika of Brazilië. Maar er is ook een afdeling die de verhalen vertelt uit de tijd van Nederlands-Indië. Met wisseltentoonstellingen en thema’s over mensen word je aan het denken gezet over vroeger, nu en de toekomst. Omdat de geschiedenis voor kinderen op een leuke manier toegankelijk wordt gemaakt, leren ze er veel en kijken ze samen met jou hun ogen uit. Het Tropenmuseum ligt aan Linnaeusstraat 2. Tropenmuseum.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Naturalis

Een museum gewijd aan de natuur, dat is Naturalis. Het wetenschapsmuseum in Leiden biedt via verschillende themakamers een kijkje in de geschiedenis van de natuur en dus ook de dierenwereld en de mens. Onderzoek samen hoe leven en dood in elkaar steken, wie er in de onderwaterwereld wonen of juist rondwandelden in de prehistorie in Nederland. En je staat uiteraard oog in oog(kas) met T-rex Trix. Naturalis biedt voor kinderen tevens een kijkje in laboratoria van echte onderzoekers. Je vindt Naturalis in Leiden aan de Darwinweg 2. Naturalis.nl. (foto: Henk de Nijs/Writing Berries)

Museum Kaap Skil

In Oudeschild op Texel ligt het Museum Kaap Skil. Dit museum biedt een collectie opgedoken en gevonden historische objecten, de maquette van de Reede van Texel zoals deze voor de haven van Oudeschild heeft gelegen in de Gouden Eeuw én een openluchtmuseum waar je geniet van hoe men rond 1900 leefde op Texel. In het museumdorp kom je geregeld bewoners tegen, maar er zijn ook workshops en verschillende activiteiten voor kinderen. Door verschillende doe-momenten in te lassen, zijn kinderen spelenderwijs met de geschiedenis van de scheepvaart rondom Texel bezig. Museum Kaap Skil ligt aan de Heemskerckstraat 9 in Oudeschild. KaapSkil.nl (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Kinderen vinden het fantastisch om te zien wat er allemaal aan de kust te vinden is. Strandjutten staat centraal in het Maritiem- en Juttersmuseum Flora, maar ook de kunst van mensen redden. Aan de hand van veel kleurrijke objecten, historische voorwerpen en bijzondere vondsten ga je met elkaar op ontdekkingsreis. Neem een kijkje in reddingscapsules en reddingsvoertuigen, bekijk filmpjes en lees oude krantenberichten. Ook zijn er heel veel ouderwetse spelletjes te doen in het museum. Het Maritiem- en Juttersmuseum Flora ligt in De Koog aan de Pontweg 141A. Juttersflora.nl. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Het Zuiderzeemuseum

In Enkhuizen aan het water ligt het Zuiderzeemuseum. Dit museum vertelt het verhaal van hoe men vroeger leefde toen het IJsselmeer nog niet was afgesloten door de Afsluitdijk. Bezoek de huisjes en de bewoners, zie de touwslager aan het werk en speel spelletjes op het dorpsplein. Voor kinderen zijn er zeer veel activiteiten te beleven in het cultuurhistorisch dorp. Het museum kent een buitenlocatie (het dorp aan het water) en een binnenlocatie waar je oude schepen kan bekijken. Begin je bezoek extra goed door vanaf het station of het entreepaviljoen met de boot naar het museum te varen. Het Zuiderzeemuseum ligt aan de Wierdijk 12 in Enkhuizen. Zuiderzeemuseum.nl.

En ook…

Ook tof zijn het Rembrandthuis in Amsterdam (je wandelt immers door het huis van Rembrandt), het Nationaal Militair Museum in Soest en NEMO ook in Amsterdam. O en wat dacht je van het Universiteitsmuseum in Utrecht, Beeld en Geluid in Hilversum, Communicatiemuseum, Kinderboekenmuseum of Museum Meermanno in Den Haag en het Museum voor Oudheden in Leiden… Kijk voor meer toffe musea op Museumkids.nl en natuurlijk op Museumkaart.nl. Hier vind je bijvoorbeeld veel informatie over activiteiten die speciaal voor kinderen worden georganiseerd, zoals rondleidingen en workshops.

Heb jij een goede tip? Laat deze dan achter in de reacties!
Veel plezier vast in het museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.