maandag 28 september 2020

Goed Doel Wolven in Nederland

Ze zijn er en ze zijn hier om te blijven. Ik heb het natuurlijk over de wolven in Nederland. Dankzij het herstel van de oeroude wildpaden in Europa en Nederland, heeft de wolf zijn weg weer teruggevonden naar ons land. Op de Veluwe woont zelfs een wolvenpaartje met pups! Dat de wolven terug zijn in Nederland is heel goed voor de biodiversiteit. Wolven zorgen daarnaast dat de populatie van bijvoorbeeld herten en konijnen op orde blijft. Aan de andere kant baart de komst van de wolf ook zorgen voor boeren. Zij zijn bang dat de wolf hun vee aan zal vallen. En kun je nog wel veilig in het bos wandelen? Wolven in Nederland is de organisatie die zich bezig houdt met voorlichting en educatie rondom de wolf. En dat is door het Roodkapje-syndroom hard nodig. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wolven in Nederland: samenwerkingsverband

Wolven in Nederland bestaat sinds de eerste wolven in Nederland weer zijn gespot. Als organisatie streeft men naar een conflictarm samenleven van mens en wolf. Wolven in Nederland is ontstaan uit een samenwerking van Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, FREE Nature, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, IVN, IFAW, Landschap Overijssel, Studio Wolverine, Rewilding Foundation, van Bommen Faunawerk, Wereld Natuur Fonds, Wolf-Fencing Nederland en de Zoogdiervereniging.

Niet bang voor de boze wolf

Wolven hebben een verkeerd imago doordat het dier symbool staat voor lust, moord en vraatzucht uit mythen, legendes en sprookjes. Het feit dat de wolf weer in het land is, riep daarom meteen angst en weerstand op. Wolven in Nederland zet zich in om de feiten van de fabels te scheiden. Dit doen zij door middel van voorlichting en educatie. Ook geven zij voorlichting aan boeren over het beschermen van het vee. Want hoewel de wolf vooral zal jagen op herten en ander wild, kan het voorkomen dat hij een lekker kippetje wil verschalken. Door informatie en voorlichting te geven, hoopt de organisatie dat wij mensen de wolf in onze harten sluiten en er goed mee kunnen samenleven.

Beschermde diersoort

Wolven horen in Nederland en het is goed dat ze er weer zijn. Bovendien is de wolf een beschermde, inheemse diersoort. Voorlichting, beschermende maatregelen voor het vee en weten waar de wolf zich ophoudt, zijn daarom heel belangrijk om op goede voet met elkaar te kunnen samenleven. En dat is de voornaamste reden dat deze organisaties de handen ineen hebben geslagen en Wolven in Nederland zijn gestart. Wil je projecten die met wolven te maken hebben, steunen, dan kun je dus bij een van de aangesloten natuurorganisaties terecht.

Meer informatie

Wil je meer weten over de stichting en over wolven natuurlijk, dan ga je naar WolveninNederland.nl. Hier vind je ook informatie over de goudjakhals, die ook zijn weg weer naar de Nederlandse bossen heeft gevonden. Voor scholen is er een gratis lespakket over de wolf in Nederland te downloaden, evenals spreekbeurtmateriaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.