woensdag 16 september 2020

18, 19 & 20 september Weekend van het portret

Ben je ook zo gek op portretkunst? Aankomend weekend geniet je in Loods 6 te Amsterdam van maar liefst 104 portretten, maar ook lezingen en paneldiscussies rondom het thema ‘Muze in de kunst’ tijdens het Weekend van het portret. De muze is namelijk zo oud als de kunst zelf en daar mag best wel eens groots aandacht aan besteed worden. Want hoe kijken we nu tegen de muze aan? En wie kan allemaal een muze zijn? (foto: Sylvia Willink – Portret van Carel Willink)

De muze: inspiratiebron van de kunstenaar

De muze is meestal een vrouw die een (vooral) mannelijke kunstenaar inspireert om te schilderen. En dan vooral haar. Hij portretteert haar niet alleen, maar plaatst haar ook in een heel ander decor. Zoals een religieus tafereel of juist een heel exotische achtergrond. Zo hebben vrouwen mannen vele eeuwen geïnspireerd. In de 20ste eeuw brak men met deze eeuwenoude traditie en konden ook mannen als muze worden gezien voor (vaak) vrouwelijke kunstenaars. Maar ook mannen als muze voor mannen en vrouwen als muze voor vrouwen. Dit levert een heel nieuwe kijk op de portretkunst op. En dat komt zeker aan bod tijdens het Weekend van het portret.

104 Muze portretten

In Loods 6 te Amsterdam vind je dit weekend maar liefst 104 muze-portretten van Nederlandse hedendaagse kunstenaars. Deze werken zijn uitgekozen uit meer dan 500 inzendingen voor het Weekend van het portret. Er valt dus genoeg te bekijken. Wil je ook meer weten over de muze dan kun je verschillende lezingen of een paneldiscussie bijwonen van kunstenaars en (ex-)muzes.

Stichting De Nederlandse Portretprijs

De tentoonstelling met bijbehorende lezingen wordt georganiseerd door Stichting De Nederlandse Portretprijs. Deze stichting heeft als doel om hedendaagse portretkunst in Nederland naar het niveau van de Gouden Eeuw terug te brengen. Zij willen dus graag meer internationale erkenning voor de Nederlandse portretkunst in de hoop dat dit meer opdrachten oplevert. Ook zetten zij zich in voor meer portretkunst op opleidingen en academies en meer tentoonstellingen van hedendaagse portretkunstenaars in musea. Voor meer informatie kijk je op Portretprijs.nl.

Praktische informatie

De tentoonstelling Muze in de Kunst vindt plaats tijdens het Weekend van het portret in Loods 6 te Amsterdam van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september aanstaande. Het programma en de genomen coronamaatregelen vind je op Portretprijs.nl/weekend-van-het-portret-2020. Loods 6 ligt op het KNSM eiland en is vanaf Amsterdam Noord gemakkelijk te bereiken met de pont. Ook met de auto, tram of bus en de fiets is het gemakkelijk te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.