donderdag 17 september 2020

Genieten van Museum Speelklok

Dit museum is een van mijn favorieten. Als klein meisje genoot ik van de speeldozen en speelklokken die hier tentoon worden gesteld en het was de reden waarom ik zelf speeldoosjes ging verzamelen. Daarom was een stage tijdens mijn studie in de Buurkerk bij Museum Speelklok een droom die uitkwam. De stage was fantastisch. Vooral omdat ik ook zo nu en dan het museum door mocht wandelen. Het is een vrolijk museum, vol muziek en mechanische muziekinstrumenten. Van het kleine konijntje in de kool tot de grote Brabantse dansorgels… het is er prachtig. Ik vertel je er graag meer over in deze Genieten van. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Museum Speelklok

Het museum begon met een idee in 1954. De Kring van Draaiorgelvrienden en Stadsontspanning Utrecht besloten samen een tentoonstelling te organiseren van mechanische instrumenten, zoals draaiorgels, speeldozen en speelklokken. Na twee jaar verzamelen opende op 18 augustus 1956 de tentoonstelling ‘Van Speeldoos tot Pierement’. De tentoonstelling was zo een succes dat de gemeente Utrecht geld gaf aan de organisatie om een museum te openen. Binnen één maand na sluiting van de tentoonstelling was het museum ‘Nationaal Museum van Speeldoos tot Pierement’ een feit. In 1984 verhuisde het museum naar de Buurkerk aan de Steenweg. Na de naam Nationaal Museum van Speeldoos tot Pierement, veranderde de naam nog een keer in Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, omdat dit de lading van de collectie beter dekte. Een zeer lange naam, die al vaak verbasterd werd tot Museum Speelklok. In 2010 besloot het bestuur om deze naam als dé naam van het museum te nemen.


Prijzen en bereikbaarheid

Museum Speelklok ligt in het hart van Utrecht aan de Steenweg in de Buurkerk. Het is gemakkelijk te bereiken met het Openbaar Vervoer (en dan een stukje wandelen) en met de fiets. Kom je met de auto dan kun je deze in een parkeergarage plaatsen, zoals ’t Springweg en La Vie. Vervolgens wandel je dan naar het museum. Een toegangskaart voor volwassenen kost € 14,00, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar € 7,50 en kindjes tot en met 3 jaar mogen gratis mee naar binnen. Het museum heeft een speciaal gezinsticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen voor € 39,00. Er zijn ook verschillende actietickets, bijvoorbeeld met een bezoekje aan de Domtoren of een rondvaart met Schuttevaer. Met een Museumkaart bezoek je het museum gratis. Lees op de website nog wel even alle voorwaarden en coronamaatregelen na, voordat je het museum gaat bezoeken.


Genieten van geschiedenis en muziek

Muziek. Het is eeuwenoud en overal te vinden. In de carillons die in kerktorens werden opgehangen tot aan de handgedraaide draaiorgeltjes in de straat. In Museum Speelklok geniet je volop van oude en nieuwe muziek gespeeld op historische automatische instrumenten. Ontdek hoe een draaiorgel werkt en natuurlijk hoe veel vakmanschap er in een speelklok en speeldoos is gestopt. Tijdens een rondleiding ontdek je het allemaal en klinkt er uiteraard muziek. En misschien laat de rondleider het konijntje uit de kool opduiken. Maar ook de pianola speelt een gezellig deuntje in het museumcafé. En wellicht speelt De Gap ook nog wel een vrolijk stukje muziek.


Wat ik bijzonder vind, is hoe mooi alles klinkt en hoe goed de automatische instrumenten onderhouden worden. Hierdoor geniet je echt van alle muziek en geluiden in het museum. Als publiek word je gestimuleerd om vooral mee te doen. En geloof me, zodra het grote dansorgel begint te spelen, gaan echt de voetjes van de vloer. Jong en oud, iedereen wordt er vrolijk van. Ik ook. En het museum heeft altijd heel mooie voorstellingen, waarbij muziek en de automatische muziekinstrumenten vaak een rol spelen. Iedere vakantie is er wel iets bijzonders om van te genieten.


Daarnaast worden er ook met grote regelmaat verschillende tentoonstellingen georganiseerd met iedere keer weer een heel ander thema. Kinderen worden uitgedaagd om draaiorgelaapje Toon zijn speurtocht te doen en om in het lab zelf muziek te maken. De activiteiten worden geregeld vernieuwd, zodat ook de speurtocht steeds een nieuw feestje is om te volgen.


Moet je met een rondleiding mee? Ik raad het zeker aan om een rondleiding mee te gaan. Want zo beleef je de muziek van het museum het allerbeste. Maar loop ook gerust een rondje alleen. Op die manier kun je de schitterende details van de speeldozen, speelklokken en draaiorgels tot je nemen. Want naast het feit dat er veel te beluisteren valt, is er ook veel te zien! Verbaas je over de schilderingen op de draaiorgels, het beeldhouwwerk op de speelklokken en natuurlijk het vakmanschap van de speeldozen. Het is allemaal even mooi en bijzonder.


Voor meer informatie en een dagprogramma ga je naar MuseumSpeelklok.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.