dinsdag 8 september 2020

Zondag 13 september 2020 Open Monumentendag

Aankomende zondag, 13 september, is het weer Open Monumentendag. Dat betekent dat je prachtige monumenten in het land kan bekijken, vaak met een bijzondere wandeling of rondleiding erbij. Het thema dit jaar is ‘Leermonument’ en educatie staat er centraal. Veel scholen en universiteitsgebouwen zijn monumenten, maar daarnaast valt er tijdens een bezoekje aan ieder ander monument ook iets te leren. Zo worden er bijvoorbeeld schilderworkshops gegeven, kan je er zingen of meedoen aan een lesje hiphop dansen. Overigens ben je op zaterdag 12 september ook van harte welkom bij veel instanties. Check van te voren of je jezelf op de gastenlijst moet zetten of beleef Open Monumentendag vanachter je computer. Het kan allemaal. (foto: Open Monumentendag, Bob Awick)

Voor wie een bijzonder Leermonument wil bezoeken, heb ik drie monumenten en activiteiten op een rij gezet. Kijk ook op OpenMonumentendag.nl voor nog meer prachtige verhalen, rondleidingen en openstellingen bij jou in de buurt – plus de coronamaatregelen die met een dergelijk bezoek gepaard gaan. Er is namelijk veel te beleven komend weekend.

Klooster van Eersel met wandeling

TIP Eersel organiseert samen met de gidsen van Kempenmuseum De Acht Zaligheden een interessante wandeling waarin het ontstaan en de geschiedenis van het Jacobusklooster in Eersel centraal staat. De wandeling begint bij het Protestants kerkje, op de markt van Eersel, en leidt je vervolgens naar de plek waar het klooster heeft gestaan op het 10 decemberplein, achter het gemeentehuis. Tijdens de wandeling doe je verschillende monumenten aan, die samen het verhaal van het klooster vertellen. De wandeling eindigt in het Kempenmuseum waar een prachtige, unieke film over het klooster wordt gepresenteerd. Deelname aan de tocht kocht € 2,00 per persoon. Je moet reserveren om mee te kunnen, want de deelname is beperkt. Dat kan via receptie@kempenmuseum.nl of telefonisch 0497-515649. De wandelingen beginnen om 11:00, 13:00 en 15:00 uur. (foto: Kempenmuseum De Acht Zaligheden)

Workshops in De Kunsthaven

Creƫer je eigen leermoment in een echt monument. In Enschede heb je De Kunsthaven waar je de gehele dag door verschillende workshops kan volgen. Werken met speksteen, portrettekenen, demonstraties glas-in-lood en nog veel meer komt er voorbij. Maar je kan ook een rondleiding volgen waarbij je meer leert over de geschiedenis van het pand. Je vindt De Kunsthaven in Enschede aan de Borstelweg 29. Toegang is gratis, maar kijk wel even op de website of je je van te voren moet aanmelden: DeKunsthaven.nl. (foto: De Kunsthaven)

Fietstocht langs leermonumenten in Den Helder

Den Helder kent een heel rijke geschiedenis. En hoe kun je die het beste in een dag tot je nemen dan tijdens een heerlijke fietstocht? De tocht wordt gestart bij de Kunst- en Natuurproject De Nollen aan de Burgemeester Ritmeesterweg 10 en brengt je tijdens een anderhalf uur durende tocht langs de historische plekken van Den Helder. Tijdens de tocht vertelt Jan Kikkert de mooiste verhalen over de plekken die je aandoet. Deelname is gratis, maar aanmelden is gewenst. Dat kan via jg.kikkert@quicknet.nl. De tocht is een initiatief van de Helderse Vereniging voor Sociale Geschiedenis. Meer informatie hierover vind je op hun website: DenHelder.online. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.