donderdag 24 september 2020

Stadsbeeld De Burghse Zetel

Tijdens een vakantie op Texel, ga ik eigenlijk altijd een dagje naar Den Burg toe. De voornaamste reden is dat ik er wil rondneuzen in de wolwinkeltjes. Daarnaast mag ik graag rondwandelen in de historische straatjes. Want het hart van Den Burg is echt één en al geschiedenis. En deze geschiedenis wordt prachtig verwoord in het standbeeld ‘De Burghse Zetel’ wat op het grote marktplein staat. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

De Brughse Zetel

gemaakt door: Daan van Loenhout
gemaakt van: gegoten aluminium en beton
te vinden op: Vismarkt in Den Burg
staat daar sinds: 13 september 2017

De Burghse Zetel is een grote stoel met twee spelende leeuwenwelpjes op de armleuningen. De spelende welpjes staan voor de burgers van Texel en voor de overheid van het eiland. Ze dagen elkaar uit om het eiland nog beter en mooier te maken. In de rugleuning vind je het wapen van Texel terug en in de stoelzitting wordt de verbinding tussen Den Burg en alle andere dorpen op het eiland verbeeldt. Naast het feit dat de Burghse Zetel een kunstwerk is, mag je er ook op gaan zitten en je eigen mening geven over het eiland.

De Burghse Zetel is gemaakt in opdracht van de Dorpscommissie van Den Burg en wordt aangeboden door het Texelfonds, het lokale gemeenschapsfonds van het eiland. Vanuit dit fonds zijn rond 2017 kunstwerken voor alle dorpen op het eiland gefinancierd. Het Texelfonds kwam overigens weer tot stand na de 100ste verjaardag van veerbootonderneming TESO. Hierdoor worden de zeven grote dorpen niet alleen verenigd in de zetel, maar ook verenigd door bijzondere kunstwerken in de openbare ruimte.



De Burghse Zetel is gemaakt door kunstenaar Daan van Loenhout. Hij is geen onbekende op het eiland; hij heeft er namelijk zijn eigenlijk Galerie bij Oosterend. Het eiland vormt voor hem een inspiratiebron en hij maakt dan ook menig tekening, schilderij en aquarel met het eiland als onderwerp. Hij geeft ook teken- en schilderlessen op het eiland of in zijn atelier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.