zaterdag 26 september 2020

Dierentuinnieuws met herfsttaferelen, grote insecten, dinosaurussen en meer

De herfst is begonnen! En hoe. Wat een prachtige herfstbuien hebben we al gehad. Ik hou van dit seizoen, want naast die buien en de wind bevat de herfst heel veel kleuren. Het mooiste vind ik als de geelgouden en roodgekroonde boomtoppen door de laaghangende zon in vuur en vlam worden gezet. Ook heb je meer zonneorgels die in de ochtend door het bladerdak vallen en wat dacht je van de witte wieven boven het weiland… Herfst is bij uitstek een jaargetijde om erop uit te gaan en de natuur te ontdekken. En om lekker door de dierentuin te wandelen natuurlijk. Vandaag in Dierentuinnieuws kom je leuke herfstberichten tegen, maar ook andere nieuwtjes. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Herfst in DierenPark Amersfoort

Het bosrijke DierenPark Amersfoort kleurt langzaam geel, rood en goud en ook de eerste eikeltjes vallen al op de grond. De prairiehondjes vinden dat uiterst interessant. Evenals de herfstbladeren die in het verblijf liggen. Je kan ze dan ook geregeld aan een eikeltje of blaadje zien knagen in het park. Maar mochten er nog zeer warme dagen komen deze herfst, dan is het park daar voor de dieren ook goed op voorbereid. Zo kregen de Aziatische kleinklauwotters nog een heerlijk ijsje vorig weekend. Uiteraard met een visje erin. En als je dan toch in het park geniet van de herfstkleuren, ga dan meteen op kraamvisite bij de geelborstkapucijnaapjes. Je moet wel even zoeken, want de twee kleintjes houden zich goed vast aan hun moeders. Meer weten? Kijk op DierenParkAmersfoort.nl. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Dinosauriërs nemen ZooParc Overloon over

Deze herfst ga je op wel een heel bijzonder avontuur met de kinderen in ZooParc Overloon. Vanaf 1 oktober tot en met 8 november zijn er veertien levensechte dinosaurussen te zien. Zo is er een Tyrannosaurus Rex van zeven meter, een Brachiosaurus van zes meter en een Triceratops van negen meter lang. En ze staan er niet alleen maar te staan; een aantal beweegt en maakt geluid. De dino’s zijn overgewandeld van World of Dinos, waar ze afgelopen zomer te bewonderen waren. Net als bij dierentuinverblijven, komen bij de dino’s ook informatiebordjes te staan. Zo leer je meer over de gewoonten, het eetgedrag en de manier van leven van deze bijzondere, uitgestorven dieren. Kijk voor tickets en reserveringen op ZooParc.nl. Overigens kun je dan ook meteen een kijkje nemen bij de Chileense flamingo’s in de nieuwe volière van de Overloonse dierentuin. Deze is namelijk op 19 september officieel geopend. (foto: ZooParc Overloon)

Levensgrote insecten in Burgers’ Zoo

Over levensgrote en levensechte dieren gesproken; deze herfstvakantie strijken er maar liefst dertig reusachtige insecten neer in Burgers’ Zoo. Insecten, spinnen en andere ongewervelde dieren nemen een belangrijke rol in het dierenrijk in. En daarom zie je bij ieder mega insect een educatief verhaal met verrassende weetjes en interessante details. De reuzeninsecten zijn te zien vanaf zaterdag 3 oktober tot en met zondag 25 oktober. Wat je onder meer te zien krijgt? Meer dan dertig gigantische (vogel)spinnen, wespen, muggen, slakken, schorpioenen, vlinders, libellen, kevers, rupsen en andere beestjes. Sommige bewegen en maken zelfs geluid. Ze vormen naast een educatief avontuur ook nog eens dertig te gekke fotomomenten. Meer weten? Kijk op BurgersZoo.nl/BigInsects. En als je dan toch in Burgers’ Zoo op visite bent, kun je wellicht een glimp opvangen van de leeuwenwelpjes. Zij zijn namelijk onlangs geënt tegen katten- en niesziekte en maken het uitstekend. Over een paar weken krijgen ze een tweede inenting hiervoor. Als de welpjes helemaal immuun zijn, worden ze zichtbaar voor het publiek. (foto’s: Koninklijke Burgers’ Zoo)


Uitbreiding zeeberengroep in AquaZoo Leeuwarden

Er wonen drie nieuwe zeeberen in AquaZoo Leeuwarden. De drie dames komen uit de Britse dierentuin Living Coasts. Helaas werd dat park hard getroffen door de corona lockdown, waardoor de deuren gesloten moesten blijven. Gelukkig hebben de drie dames een nieuw thuis gekregen in het Friese dierenpark. AquaZoo Leeuwarden heeft nu een grote groep bestaande uit een mannetje en vier vrouwtjes. Zo een harem is tevens goed voor het Europese fokprogramma van deze dieren en het park hoopt dan ook dat er over een tijdje jonge zeebeertjes bij komen. Zeeberen kun je in Nederland alleen bij AquaZoo Leeuwarden zien en in WILDLANDS. AquaZoo heeft met de komst van de drie dames de op een na grootste groep van Europa. Kijk voor meer informatie op AquaZoo.nl. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds zet zich in voor wilde neushoorns

Op World Rhino Day (22 september jl.) maakte Stichting WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF) bekend dat zij Save the Rhino International gaat ondersteunen om de neushoorn in het wild nog beter te beschermen tegen stroperij en uitsterven. Save the Rhino zet zich al jaren in om alle vijf de neushoornsoorten (waaronder de ernstig bedreigde zwarte neushoorn) die nog in leven zijn te beschermen. Om de neushoorn te helpt heeft het WNEF toegezegd € 50.000 euro te schenken aan uMkhuze Game Reserve in Zuid-Afrika. Het geld gaat gebruikt worden voor de aanschaf van materiaal ter ondersteuning van natuurbescherming, zoals verrekijkers, drones en een hangar voor een surveillancevliegtuig. Het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds staat als stichting los van het dierenpark, en heeft als doel educatie, onderzoek en conservatie gericht op biodiversiteit te ondersteunen. (foto: Kat Daplyn)

Lees meer over de neushoorn en Save the Rhino in de rubrieken Dier van de Maand en Goed Doel. Klik op de afbeeldingen voor de artikelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.