Over Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het grootste Juttersmuseum ter wereld. Het heeft een zeer uitgebreide en uiteenlopende collectie waarbij scheepvaart, jutten en visserij in de spotlight staan. In de verschillende expositieruimtes worden vondsten in combinatie met krantenartikelen geïllustreerd. Maar ook andere verhalen worden er in de ruimtes uiteengezet, bijvoorbeeld door middel van films en documentaires. In het museum kom je heel veel verschillende voorwerpen tegen. Van een heuse mammoettand tot aan bakken vol met tandenborstels.Prijzen en bereikbaarheid
Een dagje uit naar Juttersmuseum Flora is goed te doen en het is perfect te combineren met bijvoorbeeld een paar uurtjes Ecomare, even pootje baden aan zee (bij Paal 17 bijvoorbeeld) en daarna uit eten in De Koog voordat je weer terug gaat naar het vaste land. Je kan met het openbaar vervoer en met de veerboot Texel heel gemakkelijk bereiken. Huur vervolgens een fiets in de haven (of neem je eigen fiets mee) en ga naar het Juttermuseum. Het is overigens ook heel goed bereikbaar met de auto (de ingang ligt aan de Californiëweg). Parkeren is gratis. Honden zijn van harte welkom, mits aangelijnd. Ook met de Texelhopper is het museum goed bereikbaar. De entree voor het museum is € 6,- vanaf 12 jaar en ouder, kinderen tussen de 4 en 11 betalen € 4,75 en tot 4 jaar mogen ze gratis mee naar binnen. De Museumkaart is overigens niet geldig.Genieten van geschiedenis en oude spullen
Het is wellicht een beetje vreemd om te genieten van zoveel oude spulletjes en aangespoelde troep, maar de manier waarop Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora het allemaal bij elkaar hebben gebracht, maakt het echt bijzonder. Zo sta je in een loodsje vol vlaggen van over de hele wereld, dan sta je oog in oog met onderdelen van de kermis. Stukken boot, autogrillen (compleet met de koplampen erin), scheepstouwen, die mammoettand en heel veel helmen die waarschijnlijk afkomstig zijn van een booreiland… je kan het bijna zo gek niet bedenken of het is wel op het strand gevonden. En dat maakt het super interessant en tegelijkertijd heel confronterend.Er is echt heel veel te zien en je weet soms gewoon niet waar je moet kijken. Op de grond staan bakken met ambergris en botten, langs de wanden hangen boeien en overal vind je wel bootjes en interessante spulletjes. Ik vond het erg bijzonder om te zien wat er dus allemaal opgeruimd wordt van de stranden van Texel. Televisies bijvoorbeeld die van een boot af zijn geslagen. En zelfs een kistje met liefdesspulletjes (knuffeltjes enzo). Ik vond het ook zeer bijzonder om de oude scheepsinstrumenten te zien. Radio’s en sextanten bijvoorbeeld. Dat geeft weer een heel ander contrast. De verhalen van vergane schepen en verloren goederen geven het museum extra diepgang. Het op kleur hangen en bij elkaar zetten van aan elkaar gerelateerde objecten maakt het geheel helemaal af.
Het gezellige museum heeft een buitengebied met allerlei loodsjes. Ieder loodsje vertelt een ander verhaal en dat geldt ook voor het buitengebied. Buiten staan er overigens ook nog gezellige picknickbankjes en zijn er spelletjes te doen die leuk zijn voor jong en oud. Deze spelletjes hebben uiteraard een nautisch thema en passen perfect bij het Juttersmuseum. In het entreegebouw vind je een gezellige bar (ook helemaal in scheepsstijl) en het Schipbreukmuseum gedeelte.
Naast gejutte en gevonden voorwerpen, bevat het museum namelijk een gedeelte over de reddingswerken die rondom Texel worden en werden uitgevoerd. De KNRM staat hierbij bijvoorbeeld centraal en er zijn veel verhalen over schipbreukelingen te lezen. De voertuigen in deze collectie vertellen het verhaal van hoe schepen in nood geholpen kunnen worden. Heel interessant en indrukwekkend om te zien. Het museum lijkt wellicht klein, maar o wat is er veel te zien. Aan het einde van je bezoek, ga je toch weg met het gevoel dat er nog veel meer te ontdekken valt.
Voor meer informatie over het museum, de collectie en de prijzen kijk je op JuttersFlora.nl.
Wat een leuk museum!
BeantwoordenVerwijderen