vrijdag 2 augustus 2019

Genieten van… Museum Prinsenhof Delft

Ik ga graag naar musea, want ik hou van geschiedenis en van kunst. In Delft ligt een middelgroot museum, gevestigd in de oude woning van Willem van Oranje, waarin kunst en geschiedenis moeiteloos samen komen. Zoals gezegd woonde Willem van Oranje in Museum Prinsenhof Delft. Hier is hij uiteindelijk ook vermoord. De kogelgaten in de muur zijn daar de stille getuigen van. Maar er is meer te beleven in het huis vol Delftse meesters en kunsten. Een gezellig museum waar heel wat valt te genieten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft is gebouwd als onderdeel van het nonnenklooster St. Agatha in april 1403. De nonnen waren zeer bedrijven in het weven en spinnen. Iets wat zij dus voor inkomsten deden voor de omgeving. Het was een zeer rijk klooster waar ook vrouwen uit vooraanstaande gezinnen hun introk namen. Tijdens de hervormingen en de tijd van de Beeldenstorm, wordt het klooster ingenomen door de Staten van Holland. Prins Willem van Oranje neemt er zijn intrek. De smalle wenteltrappen werden al snel vervangen door een bredere trap. De plek waar hij uiteindelijk in 1584 werd vermoord… Na de dood van Willem van Oranje vertrekt zijn weduwe uit het gebouw. Zij geeft het terug aan het stadsbestuur. Het gebouw werd in de jaren erna gebruikt als logement voor de gasten van de stadhouder, daarna als repetitieruimte en in 1776 opende de Latijnse School er haar deuren. Deze sloot echter in 1807 alweer, omdat steeds meer militairen hun intrek namen op het terrein. Maar een kazerne in een Prinsenhof? Dat vond men rond 1900 geen goed idee meer. Het moest een monument worden. In 1884 (300 jaar na de moord op Willem van Oranje) werden daarom de trappen aan de Moordzaal en eetzaal al gerestaureerd. Beide zalen deden in 1887 al dienst als museum en in 1911 is het echt een museum waar de Delftse geschiedenis en Delftse meesters in de schijnwerpers worden gezet.


Prijzen en bereikbaarheid

Delft is heel gemakkelijk te bereiken met het Openbaar Vervoer. Vervolgens is het tien tot vijftien minuten lopen naar Museum Prinsenhof Delft aan het St. Agathaplein. Het ligt verscholen achter een poortje naast de Oude Kerk. Het is ook met de bus (lijn 51) en de tram (lijn 1 en 19) te bereiken. Deze stoppen allen bij Halte Prinsenhof. Je kan natuurlijk met de auto naar het museum komen. De dichtstbijzijnde parkeergarage heet de Prinsenhofgarage en ligt aan de Kampveldweg. Op moment van schrijven betaal je als volwassene (ouder dan 19) € 12,50 entree. Tussen de 13 en 18 is dat € 4,00, net als kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Van 0 tot en met 3 jaar mag gratis naar binnen. Check voor de actuele prijzen altijd de website van het museum.


Genieten van Vaderlandse geschiedenis en meer

In Museum Prinsenhof Delft staat de geschiedenis van Delft centraal. Dit zie je terug in de collectie Delfts Blauw, maar ook bij de historie van de Delftse bedrijven – waaronder CalvĂ©. De grootste vaste collectie is echter gereserveerd voor de geschiedenis van Prins Willem van Oranje. Schilderijen over die roerige tijd zijn er te zien, maar ook portretten van de Prins en zijn familie hangen er om te bewonderen. In de Moordzaal, onderaan de trappen, zie je de kogelgaten zitten en wordt de Prins in een lichtprojectie nog steeds belaagd door Balthasar Gerards.


Maar er is meer te zien, zoals de boekenkist van Hugo de Groot, schilderijen van Delftse meesters en natuurlijk geschiedenis van de VOC. Maar het heeft ook ruimte voor Anthonie van Leeuwenhoek, een Delftse glasblazer en microbioloog die zelf een microscoop bouwde. En wat dacht je van de Delftse portretschilder Michiel van Mierenvelt die onder meer de schrijver en rechtsgeleerde Hugo de Groot portretteerde, wat weer te zien is in Museum Prinsenhof te Delft.


De hoofdcollectie is via een route te volgen door het museum. Deze wordt in de eerste hal eigenlijk al aan je gepresenteerd. De Vaderlandse en Delfste geschiedenis route brengt je dus langs de vaste collectie. De andere route is die van de wisseltentoonstellingen. Want er is zoveel over Delft te vertellen dat deze zeker nodig zijn. Zelf heb ik de tentoonstellingen van Mojo Concerts en het Straatje van Vermeer bezocht. In oktober opent de wisseltentoonstelling over de Delftse meester Pieter de Hooch – en dat belooft ook weer een prachtige expositie te worden.


Ik hou van historische gebouwen. Het Museum Prinsenhof Delft is niet alleen een museum, maar ook het gebouw zelf is een monument. Vergeet tijdens je bezoek niet om de tuin naast het museum te bezichtigen waar het standbeeld van Willem van Oranje staat. En combineer een bezoek aan het museum eens met andere historische plekken in de stad. Zoals de Oude Kerk met zijn scheve toren waar het graf van Johannes Vermeer te vinden is. En ga ook zeker naar de Nieuwe Kerk waar het praalgraf van Willem van Oranje te vinden is. Zo heb je alle geschiedenis in Delft binnen handbereik.


Voor meer informatie, actuele entreeprijzen en tentoonstellingen kijk je op Prinsenhof-Delft.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.