Over Ecomare
Ecomare is een opvangcentrum voor voornamelijk zeevogels en zeehonden. Verder is het een educatief centrum, wat de bezoeker meer vertelt over Texel en haar bewoners. De geschiedenis van de flora en fauna op Texel is een belangrijk onderdeel, evenals hoe de natuur eruit ziet. Wat is het verschil bijvoorbeeld tussen het leven in de Wadden- en de Noordzee. In de Waddenstad (een vaste tentoonstelling) ontdek je meer over het leven van een zeehond of zeemeeuw, over vervuiling en de voedselketen en natuurlijk over de rol van de mensen hierin. En in de Walviszaal sta je oog in oog met skeletten van de meest bijzondere walvissen. Daarnaast biedt het huisvesting aan een groepje grijze zeehonden, gewone zeehonden, twee ringelrobben en twee bruinvissen. Deze dieren kunnen niet meer terug naar zee en verblijven dus bij Ecomare.Prijzen en bereikbaarheid
Om een dagje naar Ecomare te gaan (want dat is best te doen in een dagje) dan kun je met het openbaar vervoer en met de veerboot naar Texel gaan, vervolgens een fiets huren (of meenemen) en dan naar Ecomare gaan. Maar ook de Texelhopper stopt vanuit de haven van de veerboot voor de deur van het zeehondenopvangcentrum. Ga je met de auto een dagje naar Texel, hou er dan rekening mee dat je naast de entree voor Ecomare ook de overtocht moet betalen. Ben je toch al op het eiland – bijvoorbeeld voor vakantie – dan ben je er ook zo met de fiets of Texelhopper. Er is een kleine parkeerplaats voor auto’s (neem een Texel parkeer vignet, dan hoef je verder nergens te betalen) of je zet de auto bij het parkeerterrein van strandopgang Paal 17 en wandelt dan door de duinen even terug.Genieten van zeedieren middenin de duinen
Ik kom heel graag bij Ecomare, want ik vind het heerlijk om met de wind in mijn haren, de krijsende meeuwen om je heen en in de zilte zeelucht te genieten van zeedieren. Zeehondjes zijn prachtige roofdieren om naar te kijken. Ze zwemmen zo prachtig en hebben die grote zwarte kijkers waarmee ze dwars door je heen lijken te loeren. Ik hou ervan om bij de grijze en gewone zeehonden te kijken. Sinds vorig jaar hebben twee ringelrobben hun intrek genomen in het opvangcentrum. Zij kwamen uit Burgers’ Zoo en wonen nu lekker in een groot bassin in de duinen.In het buitengedeelte van Ecomare liggen de bassins met verschillende zeehonden en de twee bruinvissen die de vaste populatie van het centrum vormen. Maar er zijn ook andere, kleinere bassins te vinden. Ik hoop altijd dat ze leeg zijn, want dat zou betekenen dat er geen dieren opvang nodig hadden. Maar meestal zitten er per bassin twee tot drie kleine zeehondjes naar je loeren. Als ze in de buitenbassins zitten, dan betekent dit dat ze snel aansterken. Er zijn ook kleintjes te vinden in het quarantaine gedeelte van het centrum. Deze dieren zijn te zien, maar zitten binnen. Als ze wat sterker zijn gaan ze in een quarantaine buitenverblijf en vervolgens met soortgenootjes in een van de opvangbassins. Er is tevens een vogelopvang aanwezig, waar zieke, verzwakte en besmeurde dieren worden opgevangen.
Onder het centrum ligt een aquarium gedeelte. Hier vind je diverse bassins met vissen en andere zeedieren die je in de Noordzee en Waddenzee kan tegenkomen. Roggen bijvoorbeeld, maar ook krabben en zeesterren. En wat dacht je van verschillende soorten kleine haaiensoorten. In combinatie met opgezette dieren en modellen ontstaat er zo een heel verhaal over de zeewereld om ons heen. En… er zijn ramen waardoor je de bruinvisjes ziet zwemmen.
Het is prachtig om te zien hoeveel tijd en liefde de mensen van Ecomare in de dieren steken. Maar ook in het onderwijzen van ons mensen over de problemen die de wereld van de zee dagelijks voor zijn kiezen krijgt. Van plastic vervuiling tot aan het aanspoelen van zieke dieren, alles komt voorbij in Waddenstad. De opzet van Waddenstad is heel toegankelijk voor kinderen volwassenen. Wandel door de Winkelstraat en ontdek hoe het meubilair van de zee in elkaar steekt bij Mössel of ga naar de Eat Weed supermarkt en leer meer over de kracht van zeewier. Bij Radio Zeehond luister je naar een zeehond en ook een zeemeeuw vertelt graag waar ze het lekkerste patatje kan halen bij de Zebo. Erg indrukwekkend – en schokkend – is de EHBP, Eerste Hulp Bij Plastic. In de Wachtkamer ‘zitten’ drie vogels te wachten op hun operatie. Een eend met lintjes en ballonnetjes rondom de snavel bijvoorbeeld, een ander heeft visnettouwtjes om de nek. Met behulp van modellen en opgezette dieren wordt de vervuiling heel duidelijk in kaart gebracht. Gelukkig worden er ook oplossingen geboden.
Al met al ben je zo een paar uurtjes zoet bij Ecomare. De Walviszaal mag je bijvoorbeeld niet overslaan als je wilt zien hoe walvissen en dolfijnensoorten er vanbinnen uit zien. En als je nog meer wilt genieten van het gebied, dan kun je vanuit Ecomare ook mooie duinwandelingen maken. En dat is ook zeker de moeite waard. Wil je de opvang steunen? Dan zijn er mogelijkheden om een zeehond te adopteren (symbolisch dan) of om een souvenirtje te kopen in de winkel.
Wil je ook een dagje genieten van Ecomare of zien wat het centrum allemaal te bieden heeft voor bezoekers? Kijk dan op Ecomare.nl.
zo te lezen is ecomare een van jouw favorite uitjes
BeantwoordenVerwijderen