maandag 12 augustus 2019

Dag van de Olifant: aandacht voor de grijze reus

Ik hou van olifanten. Van de manier waarop ze samen communiceren. Hoe ze trompetteren en brullen (jazeker wel) naar elkaar, maar ook heel subtiel ‘praten’ met hun slurf. Die slurf is ook prachtig, alsof er een eigen willetje in zit. Fantastisch hoe ze er takken mee oppakken, maar ook elkaar mee uit het water trekken als dat nodig is. Die oren die klapperen bij gevaar en om gevaar te laten weten dat de olifant gevaarlijker is. Maar die ook zo mooi mee flapperen bij iedere stap. Die kleine oogjes vol karakter en guitigheid. En dan die fantastisch mooie slagtanden… (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort)

Olifanten in de dierentuin

Nee, ik heb nog nooit een olifant in het wild gezien, maar natuurlijk wel in verschillende dierentuinen. Ik vind olifanten prachtig. Ze zijn zo majestueus, zo groot en toch zo teder en voorzichtig. Ze werken samen als een familie en oma is de baas (of moeder natuurlijk). Ik kan uren naar deze dieren kijken. In DierenPark Amersfoort bijvoorbeeld en in Dierenrijk, maar ook Ouwehands Dierenpark en Beekse Bergen. En wat dacht je van Artis en Blijdorp? Het zijn slechts enkele plekken waar ik deze dieren bewonder. Vandaag sta ik ook even stil bij deze prachtige dieren. Niet alleen omdat ik ze zo mooi vind, maar vooral omdat mensen die slagtanden willen hebben. Die mensen schuwen het niet om een prachtig dier te stropen. De ambassadeurs in de dierentuinen vragen hier aandacht voor door middel van educatieve informatieborden. Ook steunen heel veel dierentuinen organisaties die de olifanten in het wild beschermen.

(foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Beekse Bergen)

Wat kun je doen?

Er is veel wat wij kunnen doen om de olifanten in het wild te beschermen. Doe bijvoorbeeld een donatie aan het Wereld Natuur Fonds (zie daarvoor wnf.nl/dieren/olifant). Het WNF heeft een knuffeladoptie actie waarbij het geld naar de bescherming van (in dit geval) naar de olifanten gaat. Maar er zijn nog meer goede doelen die je kan steunen. Zo verkoopt de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation kunst uit Zimbabwe voor de olifanten. Het staat tentoongesteld bij het Makaken-eiland in DierenPark Amersfoort en is online te bewonderen: MarjoHoedemaker.nl/kunst. En zo zijn er nog veel meer acties die je kan steunen. Ook helpt het om geen ivoren objecten te kopen op vakantie in het buitenland als je op vakantie bent.

(foto: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort)

Lees nog meer over waarom we deze prachtige dieren moeten beschermen (met nog meer foto’s): Internationale Dag van de Olifant

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.