donderdag 22 augustus 2019

Noordzeekust verlost van meer dan 10.000 kilo vuil

Op 15 augustus 2019 zat het weer erop, de Boskalis Beach Cleanup Tour. In 15 etappes, tegelijkertijd begonnen in Cadzand en op Schiermonnikoog, eindigde de grote strandschoonmaak in Zandvoort. Maar liefst 2.568 deelnemers liepen er vrijwillig mee om peuken, plastic, visnetten en andere troep uit het zand te halen. Uiteindelijk stond de teller van die bergen troep op 10.991 kilo afval. Dat is 10.991 kilo afval dat niet meer in zee terecht zal komen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Groot afvalprobleem

Natuurlijk is het super mooi dat er 10.991 kilo afval is opgeruimd, maar het laat ook maar weer eens zien hoe groot het afvalprobleem is langs de kust. Veel dingen die op het strand gevonden worden, komen van schepen, het vaste land of door een bezoekje aan het strand. En aan dat afval kunnen we zelf heel veel doen.

Tips om je rommel op te ruimen

Sigaretten hoef je namelijk helemaal niet in het zand uit te drukken, maar die doe je in een zelf meegenomen asbakje. Er zijn speciale asbakjes met een dekseltje voor weinig geld te koop bij bijvoorbeeld Action of Xenos. En heb je geen zin om met ieder ijspapiertje, leeg flesje of chipszakje naar een vuilnisbak te rennen, omdat je handdoek zo lekker ligt? Neem dan zelf een vuilniszakje mee. Als we dat allemaal doen, dan scheelt dat al enorm in de afvalberg. En mocht de afvalbak op het strand aan het einde van de dag vol zijn, neem dit zakje dan mee naar huis. Je komt onderweg (of thuis) vast wel een weggooimogelijkheid tegen.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.