zondag 25 augustus 2019

Dierentuinnieuws met geboortes en verhuizingen

De vakanties zijn bijna weer voorbij, maar als je nog even een paar dagen vrij hebt, dan is het zeer de moeite waard om toch naar de dierentuin te gaan (zelfs met deze temperaturen) om nieuwe telgjes te bewonderen. Er is weer het een en ander aan nieuws uit de dierentuinen gekomen de afgelopen weken. Bijzondere dieren, geboortes, een overlijden met verrassende ontdekking en verhuizingen staan vandaag centraal in dit dierentuinnieuws uit Ecomare, Burgers’ Zoo, Beekse Bergen en WILDLANDS. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Ecomare)

Witte haai in Ecomare

Ecomare heeft een bijna geheel witte hondshaai opgevangen in het Zeeaquarium. Het diertje was door vissers van de TX36 opgepikt en naar het opvangcentrum gebracht. Een bijna witte hondshaai is bijzonder, want het is een afwijking die niet veel voorkomt in het wild. Het lijkt alsof de kleine haai albinisme heeft, maar deze haai heeft geen rode ogen. Het kan ook gaan om leucisme, een storing in de verplaatsing van het pigment. Dieren met leucisme hebben soms alleen een paar witte vlekken en hebben een normale oogkleur. Maar ook dat heeft deze haai niet. De haai is geelwit en heeft lichte, roze ogen. Wat het dier heeft, is dus niet helemaal duidelijk. Wel is het heel bijzonder dat het hier om een volwassen dier gaat. In het wild overleven zij namelijk meestal niet, door slechter zicht en slechte camouflage. In Ecomare woont deze bijzondere haai nu tussen de andere hondshaaien, waardoor ze goed te herkennen is voor de bezoeker. (foto: Ecomare, Salko de Wolf)
Ecomare.nl

Genderneutraal nijlpaard van WILDLANDS

Deze week is nijlpaard Hasana overleden in WILDLANDS. Ze is 11 jaar oud geworden. Omdat het nijlpaard plotseling was overleden, is zij voor onderzoek naar de Universiteit van Utrecht overgebracht. De doodsoorzaak was helaas een acute darmdraaiing. Maar tijdens het onderzoek werd wel iets heel bijzonders ontdekt: Hasana was genderneutraal. Van buiten had ze alle kenmerken van een vrouwtje, qua bouw en figuur, maar van binnen had ze de kenmerken van een mannetje. Een verklaring is dat Hasana bij geboorte de helft van een tweeling was. In de baarmoeder heeft zij wellicht als foetus contact gehad met haar broertje, waardoor zijn hormonen voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken heeft gezorgd. Hasana haar broertje heeft maar 4 dagen geleefd. Bij koeien komt dit vaker voor, vandaar dat men denkt dat dit bij Hasana ook is gebeurd. Bijzonder, maar triest dat ze is overleden. (foto: WILDLANDS)
WILDLANDS.nl

Zweedse olifant naar Burgers’ Zoo

De 53-jarige olifantenkoe krijgt weer gezelschap van een dame van 51 jaar, afkomstig uit het Zweedse Kolmarden. Afgelopen vrijdag is de dame aangekomen in Burgers’ Zoo, maar voordat ze samen in het verblijf mogen, zal er eerst een introductieperiode aan vooraf gaan. Olifantenvrouwtjes hebben namelijk vaak een erg dominant karakter en vanwege hun hoge intelligentie en eigen karakter zijn introducties niet altijd eenvoudig. Daarom wordt het stapsgewijs opgebouwd. In Burgers’ Zoo zijn ze gespecialiseerd in het houden van bejaarde Aziatische olifanten. Zij vangen ze namelijk op, zodat andere dierentuinen een betere familie kan onderhouden. Oudere dames zijn zeer dominant en kunnen zelfs paringen voorkomen, vandaar dat het dan beter is om deze te verhuizen. (foto: Koninklijke Burgers’ Zoo)
Burgerszoo.nl

Neushoorntje geboren in Burgers’ Zoo

Nog meer heuglijk nieuws uit de Arnhemse dierentuin: er is een breedlipneushoorntje geboren op 15 augustus. Dit is het 10de neushoorntje dat sinds 2002 geboren werd in Burgers’ Zoo. De jongste telg is een mannetje en hij maakt een gezonde indruk. Het is best bijzonder dat dit neushoorntje geboren is. Er leven in Europese dierentuinen slechts 116 mannetjes en 153 mannetjes. Jaarlijks worden er in heel Europa maar 10 kleintjes geboren. Veel mannetjes blijken namelijk niet vruchtbaar te zijn en ook neushoornvrouwtjes zijn niet altijd even makkelijk te bevruchten. Gelukkig gaat het, dankzij een goede groepssamenstelling en veel ruimte met het fokprogramma in Arnhem wel goed. In de groep bevindt zich een vruchtbaar mannetje en twee volwassen dames die al vaker een baby hebben gehad. (foto: Koninklijke Burgers’ Zoo)
Burgerszoo.nl

Girafje geboren in Beekse Bergen

Op 20 augustus is er in Safaripark Beekse Bergen een Nubische giraffe geboren. Na 15 maanden draagtijd is moeder Gerda bevallen van dochter Natasja. Voor zowel Gerda als papa Milo is Natasja het eerste kind en daarom is het extra mooi om te zien dat moeder en kind het goed maken. Tevens is Natasja de eerste giraffe van dit jaar voor het dierenpark in Hilvarenbeek. Beekse Bergen huisvest met gemak de grootste populatie giraffen. Zij hebben er met Natasja maar liefst 36. De kleine groeit met gemak 4 centimeter per week. Bij haar geboorte was ze 1 meter 60 en woog ze zo’n 45 kilo. Je kan haar, samen met de andere giraffen en de Grevy zebra’s tegenkomen tijdens de bus-, auto- en wandelsafari. (foto: Beekse Bergen)
BeekseBergen.nl

1 opmerking:

  1. Wat een leuk nieuws allemaal. Toevallig ben ik vandaag in Burgers Zoo

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.