donderdag 15 augustus 2019

Bijzonder geboortenieuws uit Apenheul

Hoera! Er is weer heuglijk geboortenieuws uit Apenheul. Er is vorige week een zeldzame Alaotra bamboemaki geboren. Deze diertjes behoren tot de 25 meest bedreigde primatensoorten ter wereld. Geen wonder dat de geboorte niet alleen bijzonder is, maar ook zeer wenselijk om de soort in stand te houden. Apenheul weet nog niet of de kleine een jongentje of een meisje is, want het houdt de moeder nog heel stevig vast. De baby bamboemaki en zijn (of haar) mama zijn inmiddels voor het publiek te zien. (foto: Apenheul – volwassen bamboemaki)

Samen spelen

De bamboemaki’s in Apenheul (het zijn er 7) delen het verblijf met de kroonsifaka’s. Toch zullen deze dieren weinig interactie met zich elkaar tonen. Het is nog even wachten totdat de kleine wat groter is om te kunnen spelen met een andere pasgeboren bamboemaki! Dit zak een paar weekjes duren, want bamboemaki’s zijn heel snel zelfstandig. Tot die tijd draagt moeders haar kleine in haar bek rond.

Paar duizend bamboemaki’s op Madagaskar

Bamboemaki’s behoren tot die groep primaten die alleen woonachtig is op het Afrikaanse eiland Madagaskar. In het wild leven de bamboemaki’s rondom het Alaotrameer (vandaar de volledige naam Alaotra bamboemaki). Echter wordt het leefgebied steeds kleiner door de aanleg van rijstvelden. Apenheul en het Apenheul Natuurbehoudfonds werken hard om deze dieren in het wild te beschermen. Daarnaast werken zij mee aan het Europese fokprogramma van deze dieren, want ook in dierentuinen komt deze soort niet veel voor. In het wild zijn er slechts een paar duizend te vinden, in dierenparken 70 individuen, verdeeld over diverse Europese dierentuinen. De geboortes van de bamboemaki baby’s is daarom zeer gewenst.

Geopend tot en met 3 november

Wil jij de kleine bamboemaki’s zien spelen en opgroeien? De Apenheul in Apeldoorn is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur en van 13 juli tot en met 25 augustus zelfs van 9:00 tot 18:00 uur. Voor meer informatie over de bamboemaki, entreetickets en dergelijke kijk je op Apenheul.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.