maandag 5 augustus 2019

Ruim je rotzooi op, op het strand

O wat is het toch heerlijk om op warme zomerdagen lekker naar het strand te gaan. Lekker genieten van de warme zon op je huid, de ruisende wind in de haren, de verkoelende oceaan en natuurlijk de krijsende meeuwen. We smeren ons in, picknicken op het strand, eten een ijsje, drinken een blikje leeg en aan het einde van zo een heerlijke dag trekken we voldaan weer huiswaarts. Maar… zo luidt de vraag van vandaag: ruim jij ook je rotzooi op? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Plastic in de zee

Wist je dat… troep en plastic in de zee meestal afkomstig is van het land? Jawel, dat flesje water, je uitgedrukte sigaret in het zand (want in sigarettenfilters zit ook plastic) en dat papiertje van een lekker ijsje beland door de wind gemakkelijk in zee. Maar ook meeuwen – die massaal op het achtergelaten afval duiken – laten nog wel eens iets van jouw troep in het water vallen. Terwijl veel organisaties hun best doen om de stranden schoon te houden en de bewustwording te vergroten, lijken we dit massaal te vergeten als we zomers een dagje op het strand vertoeven. En dat is best jammer. Want met zoveel troep in zee is er straks geen kwal meer waar je voor uit hoeft te kijken.

Ruim je troep op

Met een overvloed aan mensen op het strand is het niet altijd te voorkomen dat de vuilnisbakken ruimte bieden aan je afval. Maar in je overgrote strandtas past toch nog wel een vuilniszakje? Stop daar gewoon je afval in en zorg dat de wind er niet mee vandoor gaat. Past je vuilniszak dan niet in een bak? Neem het mee naar huis en gooi het daar weg. Het is heel simpel om achter jezelf op te ruimen. Thuis gooi je toch ook niet je lege flesjes of blikjes op de vloer? Rook je? Neem dan eens een asbakje mee met een dekseltje. Deze zijn voor een paar euro te koop bij winkels als Action en Xenos. Zo kun je as en peuk op een verantwoorde en veilige manier opruimen.

Ruim het strand op met zijn allen

Tot en met 15 augustus lopen de vele vrijwilligers van de Boskalis Beach Cleanup Tour weer rond om de gehele (jawel!) Nederlandse Noordzeekust op te ruimen. Deze actie maakt niet alleen strandgangers meer bewust van alle troep die ze achterlaten, maar ruimt het strand ook lekker op. Loop je ook mee? Kijk voor meer informatie eens op BeachCleanupTour.nl. Maar je mag natuurlijk ook als je gewoon een dagje naar het strand bent en je ziet iets liggen, dit even opruimen.

Genieten van het strand

Het strand is heerlijk om met zijn allen van te genieten. En als we met zijn er voor zorgen dat het netjes en schoon blijft, dan merken we dit ook aan een schonere zee en aan een betere leefomgeving voor mens en zeedieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.