donderdag 8 augustus 2019

Genieten van… Kaap Skil

De zee rond Texel herbergt verschillende verborgen schatten van het verleden. Zo liggen er nog scheepswrakken voor de kust. Maar ook het eiland zelf vertelt vele verhalen. Deze komen allemaal samen in museum Kaap Skil in Oudeschild. Het museum laat het verleden herleven op een zeer bijzondere manier. Er zijn wisseltentoonstellingen, een vaste collectie en een museumdorp om van te genieten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Kaap Skil

In de Gouden Eeuw verzamelden vele schepen zich voor de kust van Texel voor de bevoorrading. Dit komt in Kaap Skil tot uiting in prachtige, grote en zelfs interactieve maritieme maquette die in de kelder van het museum te bezichtigen is. Hier zijn overigens ook gevonden voorwerpen uit scheepswrakken te bewonderen en leer je meer over het leven op zee. Maar ook het leven aan zee wordt in het museum belicht door middel van een openluchtmuseum. Het is een typisch vissersdorpje waarbij je een kijkje neemt in het leven van vroeger. In het entreegebouw geniet je overigens ook geregeld van aan het maritieme leven gerelateerde wisseltentoonstellingen. Hier bevindt zich ook een winkeltje en een restaurant.


Prijzen en bereikbaarheid

Texel bereik je uiteraard het beste met de Teso veerboot. Vervolgens kun je een fiets huren en naar Oudeschild gaan of met de auto. Het museum is ook bereikbaar met de TexelHopper. Parkeren kan in de buurt (bijvoorbeeld in de haven op bij de supermarkt), dat geldt ook voor fietsers. Volwassenen (vanaf 15 jaar) betalen € 9,25 voor de entree en kinderen van 4 tot en met 14 jaar € 6,75. Honden en kinderen onder de 4 mogen gratis mee naar binnen. Je kan overigens ook een combinatieticket kopen waarbij je een bezoek brengt aan zowel Kaap Skil als aan Ecomare.


Genieten van vroegere tijden met de hond

Bijna overal op Texel mag je genieten van een dagje uit met je hond, zo ook van Kaap Skil. De hond is meer dan welkom in het openluchtmuseum, op het terras en in het restaurant. Bij de tentoonstellingen binnen blijft je hondje echter even buiten wachten. Het feit dat hij mee mag, maakt het voor mij al extra leuk om Kaap Skil te bezoeken.
Een andere reden voor mij om snel het museum weer op te zoeken is De Reede van Texel. Dit is een prachtige maquette waarbij je goed te zien krijgt hoe de schepen voor de haven van het eiland lagen. Door middel van interactieve verrekijkers gebeurt er van alles. En… soms gaat het stormen op zee of wordt het nacht. Dat geeft deze maquette een heel andere uitstraling.


Het openluchtmuseum geeft echt een kijkje in het leven van vroeger. Er zijn huisjes en winkeltjes geheel in stijl ingericht, waar je gerust even binnenwandelt. Je verwacht bijna dat de smid aan het werk is of dat er een omaatje zit te breien voor het raam. Soms zijn er bewoners aanwezig die het museum helemaal leven inblazen. Maar ook als ze er niet zijn, kijk je je ogen uit. Alle interieurs en het buitengebeuren zijn tot in de details verzorgd.


Er zijn verschillende verhalen om te ontdekken. Uiteraard is het museum niet compleet zonder echte strandjutter. Maar ook niet zonder VOC groentekweekkist. En wat dacht je van de prachtige authentieke molen, De Traanroeier genaamd. Ieder stukje geeft een belangrijk deel van de Texelse geschiedenis weer.


Heb je nog niet geluncht? Neem dan plaats in het zonovergoten restaurant – of op het terras – en geniet van een heerlijk broodje terwijl je uitkijkt op het verleden om je heen. De broodjes worden met veel plezier klaar gemaakt en bevatten Texelse specialiteiten. Zoals lamsham of makreel, zoals dit broodje genaamd Texels Viswijf. Er is veel te beleven in het museum. Van schatten uit scheepswrakken tot aan een scheepswerfje. Dus als je eens op Texel bent, is dit zeker een aanrader.


Voor openingstijden, speciale activiteiten en meer informatie kijk je op KaapSkil.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.