dinsdag 27 augustus 2019

Fonkelnieuw Naturalis vol liefde voor de natuur

Het is bijna zover: Naturalis Biodiversity Center in Leiden opent aanstaande zaterdag 31 augustus haar nieuwe deuren voor het grote publiek. Na een jaar dicht te zijn geweest, staat er een fantastisch nieuw gebouw, wat meer ruimte biedt voor bezoekers, wetenschappers en de collectie die ondertussen uit zo’n 42 miljoen objecten bestaat. Vandaag mocht er door de pers alvast een kijkje genomen worden in het vernieuwde Naturalis en… wat was het schitterend!
(foto’s: Henk de Nijs/Writing Berries – Naturalis)

Een rots van een gebouw

Laten we beginnen bij het nieuwe gebouw dat er is neergezet. Het is ontworpen door Michiel Riedijk van Neutelings Riedijk Architects, die vandaag met veel plezier iets meer over het gebouw vertelde. Van buiten heeft het iets van een rots, van binnen overigens ook. Een berg met een bergpad en kunstwerken die lijken op fossielen die verstopt zitten in de bergwand, die overigens dankzij de bijzondere rode stenen fonkelt in het zonlicht. Je kijkt naar boven en ziet iets van een geraamte of bomen. In ieder geval voelt het gebouw heel organisch aan en dat past natuurlijk perfect bij een museum over de natuur.


Liefde voor de natuur

Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis, is trots op het nieuwe gebouw, de indeling van de zalen en hoe de collectie is uitgelicht. Het straalt nog meer de liefde voor de natuur uit, en hij hoopt dan ook dat mensen een dagje Naturalis afsluiten met een beetje meer waardering voor de natuur. En dat ze het gebouw met een glimlach verlaten. Het vernieuwde Naturalis laat deze liefde voor de natuur zien in het prachtige gebouw en op de verschillende gethematiseerde zalen. Je kan zelf aan de slag gaan, ontdekken met wetenschappers en natuurlijk je gewoon verwonderen, want er is heel veel te ontdekken. En volgens Edwin heb je wel een hele dag – of misschien wel meer – nodig om alles te zien.


Gratis entree op de begane grond

Om bezoekers te stimuleren vooral binnen te komen en meer te ontdekken over de natuur in Nederland, de biodiversiteit en hoe hier bij Naturalis door verschillende wetenschappers aan wordt gewerkt, is de toegang van de gehele begane grond gratis. Kom langs in het Live Science lab waar live dagelijks wetenschappers aan het werk zijn en ontdek diverse dieren (zoals een ijsbeer, een paar neushoorns, diverse walvisskeletten en een joekel van een maanvis) die om je heen te zien zijn. Vandaag was er bijvoorbeeld een onderzoeker bezig een vogeltje te prepareren. In de Live Science zaal worden ook lezingen en workshops gegeven. Kijk hiervoor op de website van Naturalis (link staat onderaan het artikel). Op de begane grond bevinden zich ook diverse laboratoria waar je een kijkje mag nemen, een toffe museumwinkel vol Naturalis gerelateerde spulletjes en een gezellig restaurant waar je samen van een kopje koffie met wat lekkers en een heerlijke lunch geniet.


Gethematiseerde tentoonstellingszalen

Het museumbezoek begint dan eigenlijk onderaan de imposante trap of bij de lift. Want ook voor mindervaliden is het museum zeer goed toegankelijk. Bewandel de trappen naar boven en ontdek op de verschillende verdiepingen prachtige gethematiseerde exposities. Zo is er een zaal gewijd aan het leven onder water, word je ondergedompeld in de ijstijd in Nederland via een schitterende maquette en ga je op bezoek bij T-Rex Trix in de zaal vol dinosauriërs. Er is een zaal die gaat over Dood, eentje over Verleiding (en voortplanting), de Vroege Mens en een zaal over de kracht van de Aarde zelf. Iedere keer als je uit een wereld bent gekomen, sta je weer in het licht van de berg – of de hal – en kun je weer even resetten voordat je weer onderduikt in een volgende zaal.


Dinotijd, IJstijd, De Verleiding en De Aarde

Wij bezochten vandaag vier van de zeven tentoonstellingszalen en begonnen onze reis in de Dinotijd. Bijzonder om te zien is hoe door een bewegende, levende laag aan de expositie te brengen, de dieren nog meer tot leven komen. Maar ook de geluiden om je heen brengen je meteen in een spannende sfeer. In deze zalen ontdek je onder meer de allereerste, door Naturalis zelf opgegraven, Triceratops. En er volgen er misschien nog wel meer van de opgravingsplek. En je staat oog in oog met Trix de T-Rex die ook door Naturalis zelf is gevonden.


In de zaal van De Aarde ontdek je de kracht die in de aarde zit, zoals aardbevingen, lava en verschuivende aardplaten. Maar ook de schatten van de aarde, zoals geoden en andere mineralen, worden hier ontdekt. Sterker nog, tijdens openingstijden worden verschillende stenen zelfs gebroken om de geode die zij in zich dragen bloot te leggen. Dat is bijzonder.


De Verleiding staat in het teken van de voortplanting en is leuk voor alle leeftijden. Opgebouwd als een Frans Art Deco warenhuis ontdek je alles over verleiding en de voortplanting van dieren. Maar ook wie er voor de baby’s zorgt, wat er gegeten wordt en nog veel meer. In en om het warenhuis is heel veel te doen. Ruik zelf eens hoe verleidelijk geur kan zijn, welke geluiden dieren maken om hun wederhelft het hof te maken, bouw een eigen nest of hang als een doodskopaapje aan hun ouders vast. Wil je nog een stapje verder dan bevinden zich achter de paskamers nog diverse geslachtsorganen en gaat men nog specifieker in op hoe de voortplanting in elkaar steekt.


Tot slot bezochten we de IJstijd in Nederland. Op een schitterende grote maquette in de vorm van Nederland wandelen mammoeten rond, maar ook holenhyena’s, sabeltandtijgers, een veelvraat en zelfs holenleeuwen. In de ijstijd was Nederland namelijk een prachtig paradijs voor diverse oerdieren, zelfs voor een wolharige neushoorn. Bekijk ook zeker de filmpjes die je door de diverse verrekijkers rondom de maquette beleefd. En kijk ze ook uit, want het einde geeft veel stof tot nadenken. Rondom de maquette staan skeletten van een holenbeer, edelhert en van een mammoet.


Bijzonder museum

De liefde voor de natuur staat zeker centraal in het museum. Dit komt terug in de kunstwerk wandpanelen gemaakt door Tord Boontje die je overal in het museum tegenkomt. Maar ook in het gebouw, de tentoonstellingen, de passie van de medewerkers en… alles eigenlijk. Het is een echte aanrader om het museum te gaan bezoeken en gelukkig kan dat weer vanaf zaterdag 31 augustus. Om 10 uur is iedereen van harte welkom. Tickets kosten € 16,- voor bezoekers vanaf 4 jaar, Museumkaarthouders zijn gratis en studenten betalen € 11,-. Het museum is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer; het ligt op nog geen 15 minuten lopen vanaf Leiden Centraal. Voor meer informatie over de collectie, Naturalis zelf, tickets en openingstijden kijk je op Naturalis.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.