woensdag 28 augustus 2019

Genieten van… Texel Zoo

Wist je dat er op het eiland Texel een dierentuin te vinden is? Deze tuin heet Texel Zoo, voorheen bekend onder de naam Tuincentrum Eureka, en ligt aan de Schorrenweg bij Oosterend. Texel Zoo huisvest veel verschillende tropische vogels, roofvogels, vlinders, vissen en zelfs stokstaartjes en prairiehondjes. Het dierenpark is niet groot, maar er is genoeg te zien. Er worden zelfs – mits het weer het toe laat natuurlijk – roofvogelpresentaties gehouden. Ik heb het dierenpark twee keer tijdens vakanties op het eiland bezocht en vind het er altijd heel gezellig. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Texel Zoo

Texel Zoo werd in 1994 opgericht als een tuincentrum genaamd Tuincentrum Eureka. Je kon er mooie (tropische) planten en verschillende potten kopen. Maar ook vlinders en vogels komen bekijken die de toenmalige eigenaar als groot dierliefhebber in de verwarmde kassen hield. Een soort extraatje voor de bezoekers in het tuincentrum. Dit bleek een zeer goed idee, want het trok veel bezoekers. Het tuincentrumgedeelte verdween steeds meer en dankzij een overname van Martijn Padberg en Mariëlle Blauw in 2016 groeide het uit tot een ware dierentuin. Martijn en Mariëlle hebben een grote passie voor dieren en veel ervaring in de dierverzorging. Zo trainde Martijn al jaren roofvogels en was Mariëlle werkzaam bij Ecomare. Leuk om te weten is dat Texel Zoo is aangesloten bij de Vereniging Dier en Park in Nederland. Daarmee zijn zij betrokken bij diverse Europese fokprogramma’s. Ook werken ze hard om het pand steeds verder te verduurzamen, zo wordt de dierentuin al CO2-neutraal verwarmd.


Prijzen en bereikbaarheid

Texel Zoo is heel gemakkelijk te bereiken als je met de veerboot vanaf Den Helder naar het eiland vaart. Huur vervolgens een fiets in de haven (of neem je eigen fiets mee) en ga naar de Schorrenweg 20. Ook met de auto is de Texel Zoo zeer goed bereikbaar. Het dierenparkje kent een kleine, gratis parkeerplaats en heeft voldoende ruimte voor het stallen van fietsen. Texel Zoo is iedere dag geopend van 9:30 tot 17:00 uur. Omdat er zoveel doorloopverblijven zijn met rond vliegende en los lopende dieren, zijn honden niet toegestaan in de dierentuin. Op dit moment kost een entreekaartje voor iedereen vanaf 12 jaar € 9,- en voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar € 6,50. De roofvogelpresentaties worden gegeven op dinsdag tot en met zondag om 14:00 uur. Een bezoek aan Texel Zoo is zeer goed te combineren met een van de andere vele dagjes uit op het eiland, zoals Ecomare, Kaap Skil en het Juttersmuseum.


Genieten van… lori’s voeren en indrukwekkende uilen

Texel Zoo is wellicht klein, maar er is echt voldoende te beleven. Als je aankomt is het al gezellig, want een grijze ara fluit daar uitdagend naar je. En dat is toch ook wel weer superschattig. Ik vind het heel erg leuk om in de kleurrijke vogel volière de bonte lori’s te voeren. Voor € 1 koop je een klein bakje vloeibare voeding en dan stap je de volière binnen. Wees wel gewaarschuwd, want deze brutale vogeltjes komen meteen op je af om van het lekkers te kunnen snoepen. Je kan de lori’s voeren als je binnenkomt, maar ook als je eerst de rest van de tuinen hebt bekeken.


Volg je eerst de Zoo-route dan kom je in de Vlindertuin terecht. Deze tropisch ingerichte tuin bevat tropische bloemen en bontgekleurde vlinders. Neem een kijkje in de poppenkast en misschien zie je wel een vlinder uit zijn cocon kruipen. Verder vind je hier schildpadden, vissen, eendjes en flamingo’s. Tegen betaling is het mogelijk om de vissen en schildpadden te voeren. Er staat een automaat waar voer uit komt. En misschien komt er wel een eendje naar je toe voor een lekker hapje.


Via het stokstaartjes verblijf wandel je naar buiten naar het roofvogellaantje. Hier zitten allerlei verschillende soorten uilen en andere roofvogels. Fotograferen is hier wel een uitdaging door de goede omheiningen, maar zeker de moeite waard. Het is overigens heerlijk om naar deze prachtige dieren te kijken. Buiten vind je ook wallaby’s en prairiehondjes.Het buitengedeelte loop je twee keer en dan passeer je wederom de stokstaartjes en vervolg je binnen je weg door de volgende grote volière. Hier zitten zowel vogels in een eigen verblijfje als los vliegers. De tropische planten maken de wandeling helemaal af.


Voordat je dan weer bij de lorituin aankomt, passeer je een bijzonder verblijfje met witoorpenseelaapjes, opossums en schildpadden. De dieren lopen hier los en je moet soms goed zoeken waar ze uithangen, vooral als het gaat om de opossums en de aapjes. Maar eenmaal gespot is het wel heel bijzonder om te zien.


Blijf na je bezoek nog even hangen voor een drankje met wat lekkers in het sfeervolle restaurant. Neus even rond in het winkeltje en geniet van een tropisch dagje op Texel. Ik vind het altijd erg leuk om hier een paar uurtjes rond te wandelen. Het is een bijzonder dierenparkje midden tussen de weilanden. Ben je een keer op Texel, ga dan zeker even naar deze dierentuin. Helemaal als het wat minder weer is, want de Texel Zoo is lekker overdekt.


Voor meer informatie, prijzen en tickets ga je naar TexelZoo.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.