maandag 19 augustus 2019

Hond Gezond: buiten spelen

Mijn hond vindt het heerlijk om lekker buiten te spelen. Het liefst met zijn bal. Want hij is dol op zijn bal. Maar ook op zijn speciale aquatoy. Mijn hond houdt niet van zwemmen, maar wel weer van los rennen op het strand. En er zijn gelukkig plekken waar dat kan. Spelen met de hond is heel goed voor jou en voor je hond. Jullie bouwen namelijk een goede band met elkaar op. Daarnaast leer je spelenderwijs je hond ‘hier komen’ (of ‘kom hier’, of – net zo elegant – alleen ‘kom’ of ‘hier’) en je leert hem dat hij op je moet letten wanneer hij los loopt. Maar het allerleukste is wel dat je samen buiten bent. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Neem iets te spelen mee

Ga je een lange wandeling maken en wil je dat je hond op je leert letten in een losloopgebied? Een goede tip is dan om iets te spelen mee te nemen. Wat je hond leuk vindt, dat merk je vanzelf. De een rent graag achter een bal aan, de ander houdt van het ophalen van stokken, terwijl weer een derde liever een frisbee meeneemt. Honden die veel energie hebben, vinden het heerlijk om ook lekker te rennen. En daarom is het goed om speelgoed mee te nemen, dat je makkelijk weggooit. Overigens is het ook fijn om iets te spelen mee te nemen naar het strand of het speelveld.

Onvermoeibaar spelletje

Honden – en met name puppy’s – lijken onvermoeibaar als het om hun spelletje gaat. Het is ook zo leuk om achter een bal aan te rennen en deze terug te brengen. Maar het is juist belangrijk dat jij bepaalt hoe lang het spelletje duurt. Honden kunnen soms zo hyper raken in hun energie, dat ze niet willen (of kunnen) stoppen uit zichzelf. Bouw spelen en rennen daarom een beetje op en stop op tijd. Dit voorkomt ook problemen aan het bewegingsapparaat op latere leeftijd. Ook oudere honden willen het liefst de hele tijd spelen. Let daarom goed op je hond en speel niet te lang met je hond. Lijn hem buiten weer aan als het spelen over is. Of neem het speeltje binnen gewoon even af en leg het weg.

Water drinken

Heeft je hond lekker gerend en is het spelletje uit? Een slokje water is dan – vooral op warme dagen – zeer welkom. Ik neem voor mijn hond altijd water mee naar het strand of het park in zijn eigen Dopper. Hij kan namelijk gemakkelijk uit de beker drinken. Je hebt ook speciale hondenflessen met een bakje eraan. Deze zijn ook heel gemakkelijk en als je hond klaar is met drinken, klap je het bakje weer om de fles. Net zo handig.

Slapen en rusten

Leer je hond dat het na het uitbundig spelen en rennen goed is om rust te nemen. Bijvoorbeeld door thuis met de hond te gaan zitten en deze naar zijn mandje te brengen. Ben je met de fietskar of met de auto naar een wandelgebied of het strand gereden? Meestal is de terugweg dan al rust genoeg voor je trouwe viervoeter. Zo is je hond weer lekker uitgerust als jullie thuis komen.

Veel speelplezier samen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.