Dit weekend bleef bij mij in de buurt eindelijk de sneeuw even lang genoeg liggen om lekker buiten foto’s te maken. Sneeuwfoto’s hebben altijd iets magisch. Wat gaat er schuil onder die dikke deken van witte vlokken? Dat geven soms alleen de zachte contouren weer. Ook geeft het wit van de sneeuw een prachtig contrast met bijvoorbeeld het donkere van het water of het groen van planten. Ik hou van sneeuw en heb al heel wat sneeuwfoto’s gemaakt in Nederland en op wintersport. Maar… het is niet altijd even gemakkelijk om sneeuw mooi op de foto te krijgen. Daarom wat tips – voor als het nog mocht gaan sneeuwen binnenkort. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)
Blauw van de kou
Sneeuw kan op de foto vaak blauw uitvallen. Vooral wanneer je digitaal fotografeert en het wat bewolkt is. Door de witbalans handmatig aan te passen kun je dit voorkomen. Maak een paar proefopnames, terwijl je de witbalans daarbij steeds verandert. Dan wordt de sneeuw vanzelf wit. Overigens kun je – vooral wanneer je in het formaat raw fotografeert – met een fotobewerkingsprogramma later het blauwe uit je foto’s verwijderen.
Grauw & grijs
Een ander probleem met het fotograferen van witte sneeuw is dat de foto snel te donker wordt. De sneeuw is dan wel wit, maar oogt op plekken ook grijs en grauw. Nu kan dat de bedoeling zijn geweest, maar het is natuurlijk mooier als de sneeuw wit is. Pas dan handmatig de belichting aan. Experimenteer eens met een beetje overbelichting (niet te veel) en kijk wat het effect is. Uiteraard kun je achteraf ook nog een beetje de foto bewerken.
Oogverblindend!
Midden op de dag, wanneer de zon het hoogst staat en de hemel strakblauw is, raken je foto’s geheid overbelicht. Sneeuw reflecteert namelijk zelf heel veel licht. Wanneer je overdag met veel licht fotografeert, zorg dan dat de witbalans hierop aangepast is. Ook kun je daarna nog met de belichting spelen. Soms kun je de foto onderbelichten voor een natuurlijk effect.
Ochtendlicht is je vriend
De mooiste foto’s maak je wanneer de zon nog niet zo hoog staat en wellicht nog door de bomen strijkt. Met dit indirecte licht krijg je de mooiste en meest natuurlijke foto’s. Je zal zien dat de hemel mooi blauw blijft, terwijl de sneeuw natuurlijk wit is en zelfs nog contrasten vertoont. Ben je in de bergen dan is ochtendlicht het allermooiste. In Nederland zou je ook nog met avondlicht kunnen spelen, zo vlak voordat de zon ondergaat heb je namelijk ook het strijkende effect van het zonlicht door de boomtoppen. De sneeuw zal er ineens heel anders uitzien!
Zoek naar contrasten
Sneeuw kan heel overweldigend aanwezig zijn, vooral wanneer het met dikke pakken tegelijk op de grond ligt en in de bomen hangt. Probeer dan toch op zoek te gaan naar een standpunten waarbij je contrast blijft houden tussen bijvoorbeeld de lucht en de grond, bomen of water en andere objecten in de sneeuw.
Het verschil zit in de details
Een ijspegeltje aan het dak, bevroren druppels aan een boomtak, glinsterende diamantjes in de sneeuw… Sneeuw en ijs bieden veel prachtige details om te fotograferen. Ga daarom eens het bos in of trek door de weilanden als het gesneeuwd heeft. Zoek naar bijzondere rijp op de bomen of op tuinhekken en maak daar eens een close-up foto van. Zo wordt sneeuw nog specialer.
Spelen in de sneeuw
Zelf vind ik het geweldig om naar de dierentuin te gaan of met Sammie in de sneeuw te wandelen. Sam houdt van sneeuw en mag er graag in ravotten, rennen en duikelen. Ook dat levert vaak bijzondere en mooie foto’s op. In de dierentuin kun je prachtige foto’s maken van bijvoorbeeld savannedieren op een sneeuwvlakte (iets wat ze in Afrika niet snel zullen meemaken). Of wat dacht je van dieren die van sneeuw houden. IJsberen, walrussen en Siberische tijgers zijn in de sneeuw echt helemaal in hun element. Dat levert bijzondere plaatjes op. En weet je wat ook speciaal is? Het plezier van je kinderen op een slee of in een sneeuwballengevecht op de gevoelige plaat vast leggen!
(foto links gemaakt in Dolfinarium en foto rechts gemaakt in DierenPark Amersfoort)
Veel plezier met wandelen, skiën, sleeën, spelen en fotograferen in de sneeuw!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.