maandag 23 januari 2017

Goed Doel: Stichting Leeuw

In 2015 plaatste ik al een artikel over Stichting Leeuw en de goede dingen die zij doen. Dit jaar vormt deze stichting de aftrap voor een reeks nieuwe artikelen over goede doelen hier op Writing Berries. Iedere maand zet ik een stichting of doel in het zonnetje die je vaak gemakkelijk kan steunen door er bijvoorbeeld tijdens een dagje uit langs te gaan.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries - gemaakt bij Stichting Leeuw en in Landgoed Hoenderdaell)

Wat is Stichting Leeuw
Stichting Leeuw is een organisatie die zich inzet voor grote katten. Denk hierbij aan leeuwen, tijgers, poema’s en zelfs luipaarden. De meeste dieren worden opgevangen uit circussen of andere instanties die grote katten hebben gehouden en zich er nu geen raad mee weten. Door bijvoorbeeld het verbod op wilde dieren in het circus, zijn er veel dompteurs die nu niet goed weten waar ze met de dieren heen moeten. Dan biedt Stichting Leeuw een oplossing en onderdak voor deze dieren. Dompteurs en eigenaars die zelf hun dieren komen brengen mogen ook gewoon op het park de dieren komen bezoeken – zo vaak als zij willen.

Terug naar Afrika
Daarnaast heeft Stichting Leeuw als doel om de opgevangen dieren weer terug te brengen naar hun natuurlijke omgeving. Alleen bloedzuivere dieren komen hier voor in aanmerking (inteeltdieren en dieren die gefokt zijn met andere diersoorten kunnen te zwak zijn in de natuur). Daarnaast moet het dier het natuurlijk wel aankunnen om weer van een semivrijheid in een reservaat te kunnen gaan genieten. Hiervoor worden de dieren natuurlijk goed geobserveerd.

Dubbel hek
Bezoekers noemen het soms een minpunt, maar de dubbele schutting waarbij er in de schuttingen waar je als bezoeker langsloopt slechts enkele observatiegaten zijn gemaakt, helpen de dieren om te ontwennen aan mensen. Natuurlijk zijn er verzorgers die de leeuwen, tijgers en andere dieren te eten geven, maar er wordt geprobeerd om de kloof tussen mens en dier te vergroten, zodat ze in het reservaat niet altijd maar op zoek gaan naar mensen. Overigens maakt deze dubbele omheining een bezoek aan Stichting Leeuw wel extra spannend… je weet nooit wie er aan de andere kant door de dubbele omheining terug loert…

De Jachtsimulator
Hoewel de dieren die teruggaan naar Afrika (hiervoor werkt de stichting nauw samen met de Emoya Center) daar wel gevoerd zullen worden, is het wel de bedoeling dat deze dieren zelf achter hun eten aan gaan. Om dit instinct weer een beetje aan te wakkeren heeft Stichting Leeuw de jachtsimulator uitgevonden. In de trainingshal van het centrum wordt dan vlees aan een haak heen en weer bewogen. Uiteraard is het de bedoeling dat de tijger of leeuw in de hal ook het vlees op een gegeven moment te pakken krijgt. De beloning is het lekkere stuk vlees. De actie in de jachtsimulator is op zijn minst spectaculair te noemen en zeker een aanraden om te gaan bekijken.


Landgoed Hoenderdaell
Stichting Leeuw bevindt zich op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna (Noord-Holland). Landgoed Hoenderdaell is een gezellige dierentuin midden in het bos met verschillende, bijzondere dieren, waaronder hyena’s, bruine beren, wolven en verschillende vogels. Achterop het landgoed bevindt zich het terrein van Stichting Leeuw (het is niet te missen als je de looproute volgt). De Stichting heeft een eigen restaurant waar je terecht kan voor een kopje koffie, thee, fris en wat lekkers. Ook kun je vanuit het restaurant op de trainingshal kijken en dus het spektakel van de jachtsimulator volgen. Landgoed Hoenderdaell is uitgeroepen tot Leukste Uitje van Noord-Holland en is zeker de moeite waard om te gaan bekijken, samen uiteraard met Stichting Leeuw.

Donaties
Met de aanschaf van een souvenir in het restaurant steun je Stichting Leeuw, maar je kunt ook een dier symbolisch adopteren. Hoe dit in zijn werk gaat lees je op de website van de stichting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.